MEGAPOŽAR U AUSTRALIJI SPALIĆE TERITORIJU OVE VELIČINE: Gori područje veliko kao CEO SREM!
Požari će uništiti ogromnu teritoriju, Foto: Youtube printscreen / Espreso

ZEMLJA U KRIZI

MEGAPOŽAR U AUSTRALIJI SPALIĆE TERITORIJU OVE VELIČINE: Gori područje veliko kao CEO SREM!

Taj megapožar koji se obrušava na najgušće naseljene države Novi Južni Vels i Viktoriju, uništava gotovo 1,5 miliona hektara, navodi Sidnej morning Herald

Objavljeno: 10.01.2020. 14:50h
  • 114

Nekoliko ogromnih požara na jugoistoku Australije spojilo se u "megapožar" koji zahvata oko 3.700 kvadratnih kilometara, što je tri puta veća površina od bilo kog do sada poznatog požara.

Taj megapožar koji se obrušava na najgušće naseljene države Novi Južni Vels i Viktoriju, uništava gotovo 1,5 miliona hektara, navodi Sidnej morning Herald.

To je, dodaju, samo jedan od oko 135 požara u kojima je od oktobra stradalo 26 osoba i više od milijardu životinja, dok je oštećeno ili uništeno 3.000 kuća.

Mi smo na mapi pokazali kolika je to veličina teritorije u odnosu na Srbiju.

Australija je apelovala na skoro 250.000 ljudi da napuste svoje domove i pripremila vojnu pomoć, jer će narednih nekoliko sati biti "veoma kritični", iako je u nekim delovima zemlje počela da pada kiša.

Odbrambeno osoblje je spremno da ode u područja zahvaćena vatrom ukoliko uslovi postanu ekstremni, poručio je premijer Australije Skot Morison.

Premijer savezne države Viktorija Danijel Endrus rekao je da čak i uz kišu u Melburnu i bolje vremenske uslove koji se predviđaju za sledeću nedelju, pred Australijom dosta posla kad je reč o požarima koji su pogodili zemlju, prenosi Rojters.

- Sledećih nekloliko sati mogu biti veoma, veoma kritični - rekao je on.

Iako se očekuje da će vetrovi prestati do subote, apelovao je na stanovništvo da budu oprezni i da napuste svoje domove, ukoliko se to od njih zatraži.

Vlasti su poslale 240.000 poruka građanima Viktorije da bi trebalo da napuste svoje kuće, a stanovnicima visokorizničnih područja u Novom Južnom Velsu i Južnoj Australiji takođe je savetovano da razmisle o odlasku.

Požari haraju Australijom od oktobra, a zahvatili su 10,3 miliona hektara, što je površina Južne Koreje.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media