MILIONI HEKTARA ZEMLJE VEĆ IZGORELI, A TEK IM SLEDI NAJGORE: U Australiji će se uskoro dogoditi nešto BAŠ STRAŠNO!
Brojne koale su uginule, Foto: EPA/DAVID MARIUZ

MEGA PLAMEN

MILIONI HEKTARA ZEMLJE VEĆ IZGORELI, A TEK IM SLEDI NAJGORE: U Australiji će se uskoro dogoditi nešto BAŠ STRAŠNO!

Premijer Skot Morison upozorio je da će petak biti "težak dan u istočnim državama" usred predviđanja za vrućinu i jak vetar

Objavljeno: 14:13h

Dva australijska požara verovatno će se u petak uveče spojiti u takozvani "mega plamen", upozorile su vlasti.

Spajanje se očekuje na granici Novog Južnog Velsa i Viktorije, a strahuje se već danima.

Premijer Skot Morison upozorio je da će petak biti "težak dan u istočnim državama" usred predviđanja za vrućinu i jak vetar.

U Južnoj Australiji, ostrvo Kenguru takođe se suočilo sa naglom pretnjom. Portparol ruralne vatrogasne službe Novog Južnog Velsa (NSV) rekao je za BBC da je spajanje dva požara - oba su van kontrole - bilo "neminovno" i očekuje se oko 20:00 časova.

Za dva požara na Duns Rodu i na istoku Orni Krik angažovani su vatrogasci koji se spremaju za tešku noć - a avioni neće moći da rade posle mraka. Više od 100 požara gori samo u najteže pogođenom NSV-u, ali opasnost je podjednako velika i u Viktoriji.

U delovima Viktorije i NSV-a vlasti su apelovale na ljude da napuste svoje domove "kako bi izbegli tragediju". Požari u NSV-u uništili su oko 1.000 domova od Nove godine.

Premijer Morison rekao je da su dva broda ostala kraj obale NSV-a spremna da evakuišu gradove ako treba.

Grad na ostrvu u Južnoj Australiji proveo je noć odsečen od ostatka ostrva požarima, jer je vreme pojačalo vatru. Vetrovi u četvrtak su pojačali plamen koji je najveći put ostrvskog grada Kingskot izolovao od ostalih puteva.

Od septembra najmanje 27 ljudi je poginulo u austrijskim požarima u Australiji, koji su nacionalno uništili više od 10,3 miliona hektara.

U četvrtak se helikopter sza vodu srušio u rezervoar u regionu Bega Veli Šir, dok se tamo punio. Pilot, angažovan od strane Ruralne vatrogasne službe, preživeo je.

Kriza je takođe uzela veliki danak što se tiče divljih životinja. Procenjeno je da je 25 000 koala ubijeno kada je plamen opustošio ostrvo Kenguru prošle nedelje.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.