PAD AVIONA U IRANU U SREDIŠTU POLITIČKIH SUKOBA: Pljušte međusobne OPTUŽBE - sve ukazuje da je OBOREN!
Trudo je optužio Iran, Foto: Youtube printscreen

poginulo 176 osoba

PAD AVIONA U IRANU U SREDIŠTU POLITIČKIH SUKOBA: Pljušte međusobne OPTUŽBE - sve ukazuje da je OBOREN!

Avion je oboren samo nekoliko sati nakon što je Iran izveo balistički raketni napad na iračke vojne baze

Objavljeno:

Kanadski premijer Džastin Trudo izjavio je da dokazi ukazuju da je iranska raketa u utorak uveče oborila ukrajinski avion koji je leteo za Toronto i da je taj napad "možda bio nenameran ".

Prema Trudoovim rečima, kanadska i savezničke obaveštajne službe se slažu sa ovim navodima.

U oborenom avionu nalazila su se najmanje 63 kanadska putnika, prenosi AP.

Američki zvaničnici prethodno su naveli da je "vrlo verovatno" da je iranska protivavionska raketa oborila avion, usmrtivši svih 176 putnika i članova posade. I oni su pretpostavili da je napad mogao biti greška.

Iran negira da je ukrajinski avion koji se srušio u blizini Teherana pogodila raketa i takve tvrdnje predstavljaju oblik psihološkog rata, izjavio je portparol iranske vlade Ali Rabijeji, prenela je državna TV.

- Svi ti izveštaji predstavljaju psihološki rat protiv Irana... sve zemlje čiji državljani su bili u avionu mogu da pošalju svoje predstavnike i mi pozivamo i "Boing" da pošalje svoje ljude kako bi se uključili u proces ispitivanja crne kutije - kazao je Rabijeji, preneo je sinoć Rojters.

Šef iranske Organizacije za civilnu avijaciju Ali Abedžadeh danas je demantovao, kako je rekao, "nelogične glasine", da je ukrajinski putnički avion koji se srušio u blizini Teherana pogođen raketom, javila je poluzvanična iranska agencija ISNA.

-Sa naučnog gledišta, nemoguće je da je raketa pogodila ukrajinski avion, pa su zato takve glasine nelogične - citirala je agencija reči Ali Abedžadeha, prenosi Rojters.

foto: EPA/WOJCIECH OLKUSNIK

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski ne isključuje mogućnost da je da je raketa oborila ukrajinski putnički avion, ali napominje da to još nije potvrđeno.

Zelenski je naveo da će o istrazi u vezi sa avionskom nesrećom, u kojoj je poginulo 176 putnika i članova posade, razgovarati kasnije u toku dana sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom, preneo je Rojters.

Ukrajinski predsednik je, u objavi na Fejsbuku, ponovo pozvao sve međunarodne partnere, posebno SAD, Britaniju i Kanadu, da razmene relevantne informacije i dokaze o avionskoj nesreći, navodi AP.

Avion je oboren samo nekoliko sati nakon što je Iran izveo balistički raketni napad na iračke vojne baze u kojima su smeštene američke trupe, usred sukoba sa Vašingtonom zbog napada američkog drona u kojem je ubijen iranski general Revolucionarne garde Kasim Sulejmani.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.