NIŠTA OD PRIMIRJA, DA LI ĆE NASTATI HAOS?! Haftar odbio rusko-turski predlog o PREKIDU VATRE!
Foto: Printscreen/Youtube/Россия 1

odbio

NIŠTA OD PRIMIRJA, DA LI ĆE NASTATI HAOS?! Haftar odbio rusko-turski predlog o PREKIDU VATRE!

Vlasti istočnog dela zemlje rade nezavisno od Tripolija i sarađuju sa Libijskom nacionalnom armijom

Objavljeno:

Libijska nacionalna armija (LNA) Kalife Haftara pozdravlja incijativu Rusije i Turske o primirju u Libiji, ali će nastaviti borbe za Tripoli, navodi se u izjavi komande LNA.

- Komanda LNA pozdravlja inicijativu predsednika Rusije Vladimira Putina, predsednika prijateljske ruske države, usmerenu na uspostavljanje mira, i izjavljuje da će se napori oružanih snaga u ratu protiv terorističkih grupa nastaviti - navodi se u saopštenju.

Predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan dogovorili su se 8. januara oko zajedničkog stava o Libiji i pozvali sve strane da prekinu vatru od ponoći u nedelju 12. januara i hitno sednu za pregovarački sto.

Vlada u Tripoliju ranije je zatražila vojnu pomoć od Turske, usred napredovanja snaga maršala Kalife Haftara ka libijskoj prestonici. Saopšteno je da se radi o kopnenoj, pomorskoj i vazdušnoj vojnoj podršci, kako bi se odbila ofanziva. Turski parlament je 2. januara većinom glasova odobrio slanje turske vojske u Libiju. Većina arapskih zemalja snažno se protivi mogućoj vojnoj intervenciji Turske u libijskom sukobu.

Kriza u Libiji

Nakon svrgavanja i ubistva Muamera el Gadafija 2011. godine, u Libiji je počela politička kriza. Trenutno je u zemlji dvovlašće. Parlament koji je izabrao narod vlada na istoku, a na zapadu, u glavnom gradu Tripoliju, nalazi se Vlada nacionalnog jedinstva, na čelu se Fajezom Saradžom, koja je formirana uz podršku Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

Vlasti istočnog dela zemlje rade nezavisno od Tripolija i sarađuju sa Libijskom nacionalnom armijom, koja vodi dugotrajan rat sa militantima.

Ujedinjene nacije predlažu da se na proleće 2020. godine u Libiji održe opšti izbori, čiji bi rezultati trebalo da dovedu do formiranja legitimnih i opštepriznatih organa vlasti.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.