OVO JE RAZLOG ŠTO MEGAN MARKL I PRINC HARI NAPUŠTAJU DVOR I SELE SE IZ BRITANIJE: Ovo NIKO nije očekivao!
Megan i Hari postaju Kanađani, Foto: AP/ Frank Augstein

ŠOK!

OVO JE RAZLOG ŠTO MEGAN MARKL I PRINC HARI NAPUŠTAJU DVOR I SELE SE IZ BRITANIJE: Ovo NIKO nije očekivao!

Princ Hari dugo je bio miljenik javnosti, jedno vreme omiljeniji čak i od kraljice, o kojoj skoro tri četvrtine Engleza ima pozitivno mišljenje

Objavljeno:

Britanski princ Hari i njegova supruga Megan odlučili su da se udalje od svojih uloga kao članova kraljevske porodice, presele u Kanadu i pokušaju da postanu finansijski nezavisni. Ovu vest, koja je šokirala tradicionalnu britansku javnost, Hari je objavio na svom Instagram profilu, nakon što su u medijima već duže vrijeme kružile glasine o preseljenju.

U svojoj je objavi najavio kako planiraju “da postignu ravnotežu” između vremena provedenog u Ujedinjenom Kraljevstvu i Severnoj Americi, te da će i dalje “poštovati svoje dužnosti spram Kraljice, Komonvelta i svojih pokroviteljstava”, no najava je otvorila brojna pitanja o njegovoj budućoj ulozi u kraljevskoj porodici.

Princ Hari mlađi je od dva sina princa Čarsla i lejdi Dajane, te unuk aktuelne britanske kraljice Elizabete II. Za sada je šesti po liniji nasleđivanja - iza svog oca, starijeg brata Vilijama i njegovo troje dece. Harijev sin Arči Mauntbaten-Vindsor je sedmi, iako mu na zahtev oca nije po rođenju dodeljena titula princa.

foto: AP/ Gareth Fuller

Britanska kraljevska porodica, iako ne drži izvršnu vlast u rukama, izuzetno je važna brojnim Britancima. Princ Hari dugo je bio miljenik javnosti, jedno vreme omiljeniji čak i od kraljice, o kojoj skoro tri četvrtine Engleza ima pozitivno mišljenje.

No, njegova supruga Megan manje je omiljena čak i od princa Čarlsa, kog manje od polovine Britanaca smatra pozitivnim likom. Mediji je krive za pogoršanje odnosa između Harija i Vilijama, a ubrzo nakon objave na Instagramu pojavile su se i prve optužbe da je Megan kriva i za Harijev razlaz s kraljevskom porodicom.

Teror tabloida

Voditelj jutarnjeg programa “Dobro jutro, Britanijo” s ITV-a, Pajers Morgan, smesta je na Tviteru napisao kako je Megan “napucala svoju porodicu, napucala svog oca, napucala većinu svojih prijatelja, razdvojila Harija od Vilijama, i sada ga je razdvojila od kraljevske porodice”. Slična razmišljanja su na društvenim mrežama podelili i brojni drugi Britanci.

Pre nego što se udala u britansku kraljevsku porodicu, vojvotkinja Megan zvala se Megan Markl i bila je relativno uspešna glumica, zapažena po ulozi u seriji "Fejs". Njena veridba s princem Harijem privukla je veliku pažnju tabloida, s obzirom na to da je iza sebe već imala jedan neuspešan brak, da je tri godine starija od Harija, a isticalo se i njeno mešano etničko poreklo - Meganina majka Doria Ragland je crnkinja.

Hari je tada napao medije zbog uvođenja “rasističkih konotacija” u izveštavanje o njihovoj vezi. Neki su mediji otvoreno isticali da bi njihovo dete, budući član porodice i visoko na liniji nasleđivanja, potencijalni budući monarh, imalo crnačke korene.

Tretman koji je Megan dobijala u tabloidima počeo je da bude sve gori i gori, a Megan je prošle godine pokrenula tužbu protiv tabloida The Sun i Daily Mail, koji je objavio rukom pisano pismo koje je Megan poslala svom ocu, s kojim nije u kontaktu.

foto: AP/ Frank Augstein

Na udaru kao i Dajana

Hari je prošle godine počeo sve češće da upoređuje medijski tretman svoje supruge s medijskim tretmanom koji je dobijala njegova majka, princeza Dajana. Omiljena “lejdi Di” tragično je poginula 1997. u begu od paparaca dok je Hari imao samo 12 godina.

Nakon što je Megan pokrenula tužbe, Hari je optužio medije za nasilničko ponašanje, a izveštavanje tabloida je prozvao “lažnom i zlonamernom propagandom” koja mu je nanela tešku bol.

“To je nasilništvo, koje zastrašuje i ućutkuje ljude”, rekao je Hari. “Moj je najdublji strah da će se istorija ponoviti. Video sam što se događa kada neko kog volim postaje roba do tačke iza koje se više ne doživljava ni ne tretira kao stvarna osoba. Izgubio sam majku, i sada gledam svoju suprugu kako postaje žrtva istih moćnih sila.”

Proteklih meseci postalo je sve jasnije da se Hari udaljio od ostatka porodice, a Megan i on bili su vidno nezadovoljni kada su prisustvovali službenim događanjima. Božićne praznike proveli su na luksuznom imanju u Vankuveru, umesto u užem krugu kraljevske porodice, a mediji su počeli da spekulišu kako planiraju da se potpuno povuku iz javnosti.

Iz objave na Instagramu nije jasno kako Hari i Megan zamišljaju svoj novi život, no obećali su kako će podeliti sve detalje svog “uzbudljivog sledećeg koraka” s javnošću dok nastavljaju svoju saradnju s kraljicom, princem Čarlsom, princem Vilijamom i “svim drugim relevantnim stranama”.

foto: AP/ Kirsty Wigglesworth

Šta će raditi?

Jedini detalj koji su pružili je vera da će im “geografska ravnoteža” - dakle život podeljen između Kanade i Britanije - omogućiti da odgoje svog sina tako da ceni kraljevsku tradiciju u sklopu koje je rođen, no istovremeno i davati “dovoljno prostora” da se usredsrede na novo poglavlje svog života, u koje ubrajaju i pokretanje nove dobrotvorne fondacije.

Hari i Megan izrazili su želju “da rade na tome da postanu finansijski nezavisni”, no nisu tačno pojasnili šta bi to značilo - planiraju li da se odreknu samo novca poreznih obveznika, svog dela prihoda od imovine kraljevske porodice, ili svega osim lične imovine, tek ćemo saznati.

Megan je pre udaje bila uspešna glumica, i sigurno bi ponovno mogla da nađe posao, iako se u međuvremenu povukla iz glume. Hari od životnog iskustva iza sebe ima jedino svoju vojnu karijeru, te iskustvo u vođenju dobrotvornih organizacija, no od svojih je rođaka nasledio ili dobio na poklon imovinu vrednu milione funti, pa je teško da bi ostao gladan ukoliko bi se svega odrekao.

foto: Profimedia

Najveće pitanje u Britanskoj javnosti trenutno je hoće li se Hari odreći kraljevske titule. Mnogi veruju kako je činjenica da nije hteo da mu dete nosi titulu zapravo bio uvod u lično odricanje.

Istorija britanske kraljevske porodice nije bez skandala, no čak je i kralj Eduard VIII., koji je abdicirao 1936, zadržao titulu princa i vojvode od Vindsora. Zanimljiva je istorijska paralela da je Eduard abdicirao jer je hteo da se oženi razvedenom Amerikankom, isto što je Hari učinio osamdeset godina kasnije. Iako se za venčanje Harija i Megan činilo kako je i monarhija uhvatila korak s vremenom, način na koji desni tabloidi tretiraju Megan ukazuje da je i osamdeset godina možda ipak bilo premalo.

Bonus video

MOLEBAN PRESVETOJ BOGORODICI! Vernici se sa svećama mole na kolenima!

(Espreso.co.rs/ Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.