AMERIKA DONELA ODLUKU O VOJSCI, IRAK NA NOGAMA: Da li će SAD stvarno ovo uraditi?!
Foto: EPA / AHMED JALIL

haos se nastavlja

AMERIKA DONELA ODLUKU O VOJSCI, IRAK NA NOGAMA: Da li će SAD stvarno ovo uraditi?!

Prošlog vikenda je zbog toga irački parlament zatražio od svih stranih vojnika da napuste zemlju

Objavljeno:

Parlament u Bagdadu zatražio je da se svi strani vojnici povuku iz Iraka, ali Vašington to do daljeg ne namerava da učini jer za vladu Sjedinjenih Američkih Država ta zemlja i dalje je strateški veoma važna.

U pitanju je jedna od najvažnijih spoljnopolitičkih odluka u novijoj američkoj istoriji, a to je: D li bi američki vojnici trebalo da se povuku iz Iraka. Nakon što je američka vojska dronom ubila iranskog generala Kasima Sulejmanija na bagdadskom aerodromu sukob između Irana i SAD je eskalirao. a Irak se našao između dve vatre, navodi Dojče vele.

Prošlog vikenda je zbog toga irački parlament zatražio od svih stranih vojnika da napuste zemlju.

S obzirom na ozbiljnost situacije, američka politika sada deluje prilično obezglavljeno, primećuje DW.

U ponedeljak je u javnost procurilo pismo američke vojske iračkom vojnom rukovodstvu u kojem se najavljuje "premeštanje" američkih jedinica, a koje završava rečima: "Mi poštujemo Vašu odluku da zahtevate naš odlazak".

Nešto kasnije, međutim, stigao je i demanti, naime, prema rečima šefa američkog generalštaba Marka Mileja to je bila nesmotrenost, samo prva gruba skica pisma koja nikako nije trebalo da bude dospe u javnost. Namera da se američke trupe povuku iz Iraka se dakle opovrgava, a sad za to imaju više razloga.

Vojno prisustvo u Iraku, naime, za Ameriku je od strateškog značaja. "S jedne strane mi na taj način možemo da održavamo lične kontakte s pripadnicima iračke vojske", kaže Majkl O'Henlon, stručnjak iz američkog trusta mozgova Brukinski institut.

"Mi tako možemo odmah da vidimo ko je tamo jak, a ko slab. U prošlosti su tamošnje snage bezbednosti bivale brzo zloupotrebljavane u razne političke svrhe, čim bismo se mi povukli", tvrdi O'Henlon, a to, dodaje, onda predstavlja rizik za američke trupe u regionu.

S druge strane, tu je pitanje borbe protiv terorističke milicije Islamske države (ID).

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.