EVO ČIME TRAMP MOŽE DA UDARI NA IRAN: Najjače NAORUŽANJE vojne IMPERIJE od koje se TRESE CELA PLANETA! (VIDEO)
Američki zvaničnik rekao je u utorak da će šest masivnih bombardera sa osam motora biti poslato u vazdušnu bazu u Dijego Garcija u Indijskom okeanu, Foto: Printscreen

strašna sila

EVO ČIME TRAMP MOŽE DA UDARI NA IRAN: Najjače NAORUŽANJE vojne IMPERIJE od koje se TRESE CELA PLANETA! (VIDEO)

Sa skoro 3 miliona pripadnika službe, 4.800 vojnih baza na svim kontinentima i godišnjim budžetom većim od 700 milijardi dolara, američka vojska smatra se najvećom svetskom borbenom snagom

Objavljeno: 21:17h

Sa skoro 3 miliona pripadnika službe, 4.800 vojnih baza na svim kontinentima i godišnjim budžetom većim od 700 milijardi dolara, američka vojska smatra se najvećom svetskom borbenom snagom. Evo nekih najvažnijih oružja.

foto: Printscreen

Bombarderi B-52

foto: Printscreen

Američki zvaničnik rekao je u utorak da će šest masivnih bombardera sa osam motora biti poslato u vazdušnu bazu u Dijego Garcija u Indijskom okeanu. Postoji oko 75 B-52 u aktivnim i rezervnim flotama američkih ratnih snaga. Mogu da nose mešoviti teret od 35 tona naoružanja koji uključuje bombe, mine i rakete. Mlaznjaci, koji su prvi put ušli u upotrebu 1952, godinama su nadograđivani da nose krstareće rakete koje se lansiraju u vazduhu. Svaki B-52 može da nosi 20 krstarećih raketa. Kad se oslobode od bombardera, krstareće rakete koriste unutrašnje navođenje i vlastite turbo-ventilatorne motore za letenje i pogađanje nezavisnih ciljeva sa bojevim glavama težine do 3.000 funti (1.360 kilograma).

B-2, nevidljivi bombarder

foto: Printscreen

Teški bombarderi u krilima mogu da nose i konvencionalno i nuklearno oružje. Flota američkih vazduhoplovnih snaga broji 20-ak ovakvih letelica smeštenih u vazduhoplovnu bazu Vitmen u Misuriju, ali oni se mogu prebaciti u baze Dijego Garsija ili na pacifičkom ostrvu Guam.

U konvencionalnom konfliktu, četvoromotorni B-2 može nositi dva Penetratora za masovno uništenje GBU-57, najveću nuklearnu bombu u američkom arsenalu. Ove bombe teške 30. 000 funti (13,607 kilograma, dužine 9 metara) dizajnirane su tako da udare duboko u zemlju kako bi uništile raketne i komandne komplekse koji nisu u dosegu drugog nuklearnog oružja. B-2 takođe može da nosi niz drugog naoružanja i testiran je u sukobima u Siriji, Iraku i Avganistanu.

B-1 bombarderi

foto: Printscreen

Bombarderi sa četiri motora, od kojih SAD imaju više od 60 u svojoj floti, mogu da nose najveći teret bilo kog vazduhoplova američkog ratnog vazduhoplovstva - više od 75.000 funti (34.019 kilograma), uključujući krstareće rakete, gravitacione bombe i mornaričke mine. U prošlosti su se B-1 uveliko koristili za izbacivanje Joint Direct Attack Munitions , u osnovi bombe bez slobodnog pada, sa sistemima za navođenje koji su pričvršćeni na njihove repove, a koje se mogu aktivirati na udaljenosti do 15 metara od cilja.

F-22, nevidljivi lovci

foto: Printscreen

Američke vazduhoplovne snage imaju oko 180 F-22, koji se smatraju najsposobnijim borbenim avionima. Pored svoje sposobnosti da pruže sve što jedan moderan borac može da priušti, F-22 može da nosi i dva sistema Direct Direct Attack i radarski vođene rakete vazduh-zemlja. U ranim danima bilo kakvih sukoba u kojima su učestvovale američke snage, od F-22 - sa njihovom sposobnošću da ostanu neotkriveni neprijateljskim radarima - moglo bi se očekivati da napadnu položaje protivvazdušne odbrane, otvarajući vazdušni prostor za sledeće napade većih aviona i krstareće rakete.

Podmornice sa navođenim raketama

foto: Printscreen

Američka mornarica ima desetine podmornica koje mogu ostati potopljene i potencijalno lansirati stotine krstarećih raketa Tomahavk na kopnene i morske ciljeve. Najsposobnija od ovih podmornica, jeste podmornica s navođenom raketom klase Ohajo, koja nosi do 154 Tomahavka. Svaka od ovih raketa, naoružanih bojevom glavom od 1.000 kilograma (453 kilograma), može pogoditi nezavisne ciljeve udaljene 1.609 kilometara od svog lansirnog mesta. Uz to, svaki projektil može nositi informacije o 15 ciljeva u svom sistemu navođenja, što mu omogućava mogućnost premeštanja odredišta tokom leta. Pored podmornica klase Ohajo, brodovi američke mornarice Virdžinija i Los Anđeles klase - više od četiri desetine njih - mogu prevoziti Tomahavke, mada u manjem broju.

Nosači aviona

foto: Printscreen

U floti američke mornarice postoji 11 aktivnih nosača aviona, 10 Nimicove klase i jedna Ford-klasa. Iako se ovi brojevi čine velikim, samo tri do četiri će verovatno biti pripremljeni u bilo kojem trenutku. Od ponedeljka, američki Pomorski institut pokazao je jednog nosača, USS Hari Truman, na Bliskom istoku.

foto: Printscreen

Nosači mogu da drže više od 60 aviona, uključujući borbene avione F/ A-18, sa borbenim dometom većim od 1.200 milja (2.300 kilometara), noseći dve rakete zemlja-zemlja. Pored nosača, mornarica upravlja sa devet jurišnih brodova. Ovi brodovi nose najnoviji borbeni avion američke vojske, borbeni avion Korpusa F-35B. F-35B mogu nositi dve vođene bombe s radijusom od oko 500 milja (805 kilometara). Kao i nosači, manje od polovine ovih brodova verovatno će biti spremno za borbu u bilo kojem trenutku. Jedan od njih, USS Batan, nalazi se u blizini Bliskog Istoka. Razarači Ratne mornarice SAD mogu delovati zajedno sa nosačima aviona u udarnim grupama ili nezavisno.

foto: Printscreen

Razarača klase Arleigh Burke ima više od 70 u aktivnoj službi i čine okosnicu mornaričke flote. Svaka od njih može nositi do 56 krstarećih raketa Tomahavk za napad na kopnene i morske ciljeve. Krstarice klase Ticonderoga takođe nose krstareće rakete, iako u manjem broju od razarača. Oba tipa broda daju mornarici svoj najnapredniji sistem protivraketne odbrane AEGIS. Sistem koji prenosi informacije o ciljanju među raznim platformama može ciljati brodske rakete niskog nivoa i balističke rakete koje prete brodovima ili čak ciljeve na kopnu.

BONUS VIDEO:

PROBALI SMO DA PREVARIMO POLIGRAF: Evo kako smo se proveli

(Espreso.co.rs/CNN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.