(UŽIVO) GORE AMERIČKE BAZE, POČINJE RAT? Iran napao vojsku SAD, objavljeno je ŠTA SU IM JAVILI PRE NAPADA! (VIDEO)
Ilustracija, Foto: Google Earth

SVET NA IVICI KATASTROFE

(UŽIVO) GORE AMERIČKE BAZE, POČINJE RAT? Iran napao vojsku SAD, objavljeno je ŠTA SU IM JAVILI PRE NAPADA! (VIDEO)

Ovaj napad je usledio posle ubistva generala Kasima Sulejmanija, jednog od najviših vojnih funkcionera Irana

Objavljeno: 17:21h

Najmanje 30 raketa koje je ispalila Iranska Revolucionarna Garda pogodile su vojnu bazu Al-Asad u Iraku, u kojoj su smeštene američke i iračke trupe, javili su svetski mediji.

Prema nepotvrđenim izveštajima, ima ubijenih američkih vojnika. Jedan irački novinar je rekao "ovo je otišlo, počinje rat".

Predsednik SAD Donald Tramp je obavešten o razvoju situacije na terenu i napadima na trupe SAD, i prati situaciju zajedno sa nacionalnim savetom za bezbednost, potvrdila je Bela kuća.

15:47 - Erdogan: Niko u regionu ne želi nove sukobe Govoreći u Istanbulu nakon bilateralnog razgovora s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je rekao da su tenzije između Inrana i SAD "dostigle nepoželjan nivo".

- Pokušavamo da smanjimo tenziju koristeći sve diplomatske načine u vreme ratnih bubnjeva. Niko nema pravo da pali vatru u regionu, a naročito u Iraku zbog sopstvenih interesa. Učinićemo sve da ne dozvolimo da se region utopi u krvi i suzama. Turska ne želi da Irak, Sirija, Liban ili Zaliv budu poprište ratova putem posrednika - rekao je on.

15:38 - Najavljeno obraćanje Trampa

Predsednik SAD Donald Tramp će se obratiti javnosti u 11 sati pre podne po lokalnom vremenu (17 sati po srednjeevropskom vremenu), saopšteno je iz Bele kuće.

12:40

Oglasio se i Netanjahu s pretnjama Iranu

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu upozorio je danas da će Izrael Iranu zadati udarac ako ga napadne.

Netanjahu jer to rekao dok u regionu raste napetost posle američkog ubistva iranskog generala Kasema Solejmanija, na šta je Teheran noćas odgovorio raketnim napadima na dve vojne baze u Irtaku u kojima su vojnici SAD.

"Ko god da nas napadne dobiće udarac koji će odjeknuti", rekao je Netanjahu na jednom skupu u Jerusalimu nakon dva iranska osvetnička napada.

Izraelski lider je moćnog iranskog general-majora Solejmanija koga su kod Bagdada dronom ubili Amerikanci, nazvao "glavnim teroristom".

"Kasem Solejmani je odgovoran za smrt bezbroj nevinih ljudi, on je decenijama destabilisao mnoge zemlje, sejao je strah i patnju i bol i planirao mnogo goreg", rekao je Netanjahu, ocenivši da je Solejmani bio "arhitekta i pokretač iranske kampanje terora širom Bliskog istoka i sveta".

Premijer Izraela je pohvalio predsednika SAD Donalda Trampa što je "delovao brzo, hrabro i odlučno" naredivši ubistvo Solejmanija.

Iranska Revolucionarna garda je sinoć upozorila ;da će napasti i SAD i njihove saveznike ako SAD uzvrate na iranski napad balističkim raketama na iračke baze koje koriste američke snage.

"Mi sada ni na koji način ne smatramo cionistički režim (Izraela) odvojenim od zločinačkog režima SAD u ovim zločinima", piše u saopštenju Revolucionarne garde koje je prenela agencija Tasnim.

Uprkos pretnji, zvaničnici izraelski službe bezbednosni ;su danas procenili da će iransko delovanje u najnovijoj eskalaciji biti odmereno i da Iran po svoj prilici neće ciljati na Izrael.

11:53

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu posetiće sutra Irak u pokušaju smanjenja tenzija posle iranskog raketnog napada na dve baze u Iraku koje koriste američke snage.

Čavušoglu odlazi u Irak u okviru "pojačanih diplomatskih napora Ankare da smiri tenzije posle nedavnih dešavanja u regionu", navelo je u saopštenju tursko ministarstvo spoljnih poslova.

U odvojenom saopštenju ministarstva navodi se da je Čavušoglu telefonom razgovarao sa iranskim kolegom Džavadom Zarifom.

Čavušoglu je u ponedeljak izjavio da je Turska u kontaktu sa svim stranama u regionu, kao i Vašingtonom sa ciljem deeskalacije tenzija, istitučhi da će se Ankara angažovati da pomogne u rešavanju tog pitanja.

11:51

Irački premijer Adel Abdul Mahdi primio je poruku Irana u kojoj se kaže da odgovor Teherana na američko ubistvo generala Kalima Sulejmanija ili predstoji ili je u toku, rekao je premijerov portparol u saopštenju.

Teheran je Mahdiju rekao da će meta napada biti samo lokacije gde su prisutne američke snage, ali nije precizirao te lokacije, dodao je on, prenosi Rojters.

Dok su rakete padale na američko krilo baze Ain al Asad i Harir u Irbilu, Mahdi je dobio i poziv iz Vašingtona, rekao je portparol iračkog premijera.

11:36

Stotinak demonstranata okupilo se danas na protestu u Bagdadu protiv iranskih raketnih napada na dve vojne baze sa američkim vojnicima u Iraku.

Oni su nosili iračke zastave i uzvikivali "Iran, napolje" nakon čega su ih iračke bezbednosne snage rasterale, prenosi AP.

Demonstranti protestuju protiv vladajuće elite u Iraku od oktobra protive se i vojnom i političkom mešanju susednog Irana, navodi Rojters.

Iranski napad na baze u Iraku bio je odmazda za američki napad na iranskog generala Kasima Sulejmanija, takođe u Iraku.

10:47

Francuska ne planira da povuče svojih 160 vojnika raspoređenih u Iraku posle iranskih raketnih napada na dve baze u Iraku koje koriste američki vojnici, javio je Rojters, pozivajući se na neimenovani izvor francuske vlade.

Prethodno je portparol francuske vojske saopštio da u iranskom raketnom napadu u Iraku niko od francuskih vojnika nije povređen.

10: 17

Opšta panika: Evo ko sve neće leteti iznad Irana i Iraka

Francuska aviokompanija "Er Frans" saopštila je danas da suspenduje letove nad vazdušnim prostorom Iraka i Irana posle iranskih raketnih napada na dve baze u Iraku u kojima su smeštene američke snage.

Ta kompanija navodi da je odluka doneta u skladu sa odlukama francuskih i regionalnih vlasti širom sveta, kako bi se obezbedio najviši mogući nivo bezbednosti letova.

Prethodno su pojedine svetske aviokompanije preusmerile letove da bi izbegle vazdušni prostor Iraka i Irana nakon raketnih napada Irana na dve baze u Iraku.

Australijski Kvantas saopštio je da će promeniti rutu na letu iz Perta ka Londonu, što znači da će moći da poveze manje putnika i da koristi više goriva, kako bi avioni na toj liniji leteli 40 do 50 minuta duže.

Melezija erlajns je takođe saopštio da će njihovi avioni zbog novonastale situacije do daljnjeg zaobilaziti vazdušni prostor Irana.

Singapur Erlajnz je naveo da će i njihovi avioni na putu ka Evropi izbegavati vazdušni prostor Irana.

Američka Federalna administracija za avijaciju (FAA) zabranila je američkim avio-prevoznicima da lete u vazdušnom prostoru Iraka, Irana, Omanskog zaliva i vodama između Irana i Saudijske Arabije, nakon iranskog raketnog napada noćas na američke vojnike u dve baze u Iraku.

Nakon njihove objave, i indijski Direktorat za civilno vazduhoplovstvo savetovao je indijskim avioprevoznicima da izbegavaju vazdušni prostor Iraka, Irana i Persijskog zaliva.

Katar ervejz je, međutim, saopštio da neće suspendovati letove ka Iraku.

10: 16

Ruski poslanik ima mračan scenario

Ruski poslanik Vladimir Džbarov upozorio je danas da bi konflikt između SAD i Irana mogao da dovede do nuklearnog rata, a nakon iranskog napada na vojne baze sa američkim vojnicima u Iraku.

"Recipročni napadi SAD i Irana mogu dovesti do sveopšteg rata u regionu. Ako Vašington smatra da može da postigne svoje ciljeve, onda postoji opasnost od nuklearnog rata", rekao je poslanik donjeg doma ruskog parlamenta, prenosi AP.

10:15

Beže i Slovenci

Zbog napada Irana na vojnu bazu u Erbilu na severu Iraka, Slovenija će povući svojih šest vojnika koji su tamo s koalicionim snagama učestvovali u obuci iračke vojske, objavilo je u sredu ujutro slovenačko ministarstvo obrane.

Izvlačenje će, kako se dodaje, biti izvedeno zajedno s evakuacijom nemačkih vojnika koji se tamo nalaze u istoj misiji. O odluci o povlačenju obavešteni su predsednik države Borut Pahor i ministar obrane Karl Erjavec koji su se rano ujutro o stanju u Iraku konsultovali u ministarstvu odbrane i preko video konferencije razgovarali sa slovenačkim vojnicima u Erbilu.

09:52

Iran je zapretio da će bombardovati Izrael i Dubai ako se Sjedinjene Američke Države osvete za iranski raketni napad na dve baze sa američkim vojnicima u Iraku.

"Upozoravamo sve američke saveznike koji su dali baze njihovoj terorističkoj vojsci, da će svaka teritorija koja posluži kao početna tačka za agresivne akte protiv Irana biti gađana", saopštila je Iranska nacionalna garda.

Iranska garda takođe je zapretila da će bombardovati Haifu u Izraelu i Dubai u Emiratima, prenosi Dejli mejl.

09:39

Nemačka je osudila iranske raketne napade na dve baze u Iraku koje koriste američke snage, koje je ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer nazvala agresijom.

Nemačka vlada osuđuje ovu "agresiju na najoštriji mogući način".

Kramp-Karenbauer je za ARD rekla da je sada "posebno na Irancima da ne podstiču dalju eskalaciju".

Kako prenosi AP, niko od američkih vojnika u Iraku nije povređen.

Još nekoliko zemalja je objavilo da njihove snage u Iraku nisu povređene, među kojima Francuska, Poljska, Danska i Finska.

Iran je ispalio 22 balističke rakete na dve vojne baze u Iraku u kojima se nalaze američki vojnici, a Iranska Revolucionarna garda, koja je preuzela odgovornost za napad, navela je da su napadi na baze "osveta za ubistvo komandanta jedinice Kuds Kasima Sulejmanija".

09:19

Hamnei kaže da su napadi bili "šamar u lice" SAD.

U govoru održanom u sredu, vrhovni vođa Irana ajatolah Ali Hamnei rekao je da je Iran sinoć udario Ameriku u lice.

On se osvrnuo na napade na dve iračke vojne baze u kojima su smeštene američke trupe.

Rekao je: "Ovakva vojna akcija nije dovoljna. Ono što je važno jeste da bi prisustvo Amerike, koja je izvor korupcije u ovom regionu, trebalo da se okonča".

Hamnei je takođe rekao da je Amerika pokušala da Sulejmanija opiše kao "teroristu" koji je "nepravedan".

"Narod Irana dao je pravi odgovor", rekao je Hamnei, dok je gomila vikala: "Smrt Americi!"

09:16

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei rekao je da "ovaj region ne prihvata prisustvo SAD", u televizijskom obraćanju naciji u sredu u Teheranu. Govoreći pred prepunom dvoranom, Hamnei je pohvalio ubijenog generala Kasem Sulejmanija, nazivajući ga „hrabrim“ dodajući da „nije imao straha“. Mnogi u publici viđeni su kako plaču i ljutito skandiraju tokom njegovog govora. Hamneii je rekao da Sulejmanijeva smrt znači "revolucija je živa".

08:09

Irak je objavio da su njihove baze pogođene sa ukupno 22 proijektila, od kojih je 17 palo na bazu Ein el Asad u provinciji Anbar.

08:00

Iran je upozorio Amerikance da će, ukoliko Vašington odgovori na ovaj napad, sledeći biti "jači i odlučniji".

07:27

CNN javlja da je Iran verovatno namerno izbegao ljudske žrtve u napadima, i da je ovo sve bilo urađeno kako bi se u isto vreme izbegao veliki konflikt, a javnosti u Iranu pružila slika da su adekvatno odgovorili na ubistvo generala Sulejmanija.

05:45

Neimenovani američki zvaničnik rekao je za CNN da su SAD dobile rano upozorenje o predstojećem napadu projektilima, kako bi imali vremena da upozore svoje ljude i sklone ih na sigurno. Oni su zbog toga na vreme sklonjeni u bunkere.

04:20

U delovima baze Ajn el Asad koje su pogodile iranske rakete nije bilo Amerikanaca. Američki mediji navode da u napadu nije bilo američkih žrtava.

03:57

Konačno se oglasio i Donald Tramp:

"Sve je u redu. Rakete su lansirane iz Irana na dve vojne baze u Iraku. U toku su procene štete i žrtava. Za sada je sve dobro. Imamo daleko najmoćniju i najopremljeniju vojsku na svetu! Obratiću se naciji ujutru", tvitnuo je Tramp.

03:29

Oglasio se ministar spoljnih poslova Irana Džavad Zarif: "Preduzeli smo i okončali proporcionalne mere kao odgovor na kukavički napad protiv naših zvaničnika i državljana. Ne želimo eskalaciju rata, ali ćemo se braniti protiv agresije".

03:19

Leš Kasima Sulejmanija, generala kojeg su ubili Amerikanci, sahranjeno je, javljaju iranske agencije.

02:59

Poznato je s čim je Iran gađao ciljeve u Iraku: Reč je o projektilima Fateh 313, koji imaju domet do 500 kilometara.

02:28

Tramp je ipak odustao od obraćanja naciji, barem za sada, javljaju američki mediji.

02.17

Najavljeni su napadi Hezbolaha u Izraelu, kao moguća odmazda na odgovor Amerike u Iranu. Najavili su i mogući napad na Dubai.

02.00

Savetnik Alija Hamneija Said Džalili postavio je na svoj Tviter nalog zastavu Irana, odgovarajući na tvit Donalda Trampa kad je ubijen Sulejmani (predsednik SAD je tvitnuo američku zastavu).

01:58

Predsednik SAD Donald Tramp će se uskoro obratiti američkoj naciji, saznaje CNN. Njegov govor je u pripremi, a vreme obraćanja biće naknadno saopšteno.

01:55

Američki zvaničnik koji je dao izjavu pod uslovom anonimnosti saopštio je da nema potvrđenih američkih žrtava u napadu Irana na vojne baze u Iraku.

01:53

13 raketa pogodilo je vojnu bazu Ain el Asad, potvrdio je izvor iz bezbednosnih krugova za CNN.

01:47

Cena nafte na svetskim berzama skočila je za skoro 4 odsto posle vesti o dešavanjima u Iraku, javila je agencija AFP.

01:44

Ovo je snimak udara iranskih raketa na bazu Ain el Asad:

01:39

Počeo je sastanak Nacionalnog saveta za bezbednost SAD, kojim predsedava Donald Tramp.

01:37

Prema još nepotvrđenim podacima, u toku je drugi talas iranskog raketnog napada na američke položaje u Iraku. Iranska agencija Tasnim javlja da je meta napada ponovo baza Ajn el Asad.

01:33

Pentagon je potvrdio da je Iran lansirao više od 20 raketa na dve baze u Iraku u kojima su bili i američki vojnici.

"Jasno je da su ovi projektili lansirani iz Irana i pogođene su najmanje dve vojne baze u Iraku", rekao je Džonatan Hofman, pomoćnik državnog sekretara za odbranu SAD.

01:20

Iranska državna televizija Press TV objavila je da je Iranska Revolucionarna Garda izvršila osvetnički napad, zbog ubistva generala Kasima Sulejmanija, na američku vojnu bazu Ain el Asad u zapadnom Iraku.

Na bazu Ain Asad u Anbaru ispaljeno je 30 raketa, od kojih je oko 10 pogodilo cilj.

Kako javlja agencija FARS, američka vojna baza u blizini aerodroma Erbil je takođe napadnuta.

Ovaj napad je usledio posle ubistva generala Kasima Sulejmanija, jednog od najviših vojnih funkcionera Irana.

Vojni izvori iz vrha američke vojske potvrili su za FOX News da su američke snage napadnute na više lokacija u Iraku, i da je napad verovatno izvršio Iran.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/RT/FOX News/FARS/CNN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.