LIBIJA SE VRAĆA U GADAFIJEVO DOBA?! Ova vest iz grada Sirta upravo je objavljena!
Muamer, Foto: Printscreen/Youtube

OBRAČUN

LIBIJA SE VRAĆA U GADAFIJEVO DOBA?! Ova vest iz grada Sirta upravo je objavljena!

Taj grad koji je pre rata imao 130.000 stanovnika, prethodno je bio pod kontrola snaga Vlade nacionalnog jedinstva (GNA) sa sedištem u Tripoliju

Objavljeno:

Snage odane maršalu Halifi Haftaru, moćniku koji vlada istokom Libije, objavile su danas da su zauzele ceo grad Sirt, rodno mesto smaknutog libijskog vodje Muamera Gadafija.

Taj grad koji je pre rata imao 130.000 stanovnika, prethodno je bio pod kontrola snaga Vlade nacionalnog jedinstva (GNA) sa sedištem u Tripoliju.

Na 450 kilometara istočno od glavnog grada Libije, Sirt je "potpuno oslobođen (...) od terorističkih grupa", rekao je Ahmed al-Mesmari, predstavnik prohaftarovih snaga, nazivajući teroristima snage odane medjunarodno priznatoj GNA.

Vojna operacije je trajala nekoliko sati.

Ranije su prohaftarove snage navele da su preuzele kontrolu nad aerodromom Al-Gordabiia, koji se nalazi u vojnoj bazi u Sirtu.

Po tim saopštenjima borci GNA su pobegli, a nei su zarobljeni.

Maršal Haftar koji od 4. aprila pokušava ;da zauzme Tripoli, najavio je u petak "opštu mobilizaciju" i "džihad" protiv turske vojne intervencije u Libiji na strani GNA, vlade koju priznaju UN.

"Naše snage odbacuju terorističke milicije odane ratnom zločincu (Halifi) Haftaru", objavile su u ponedeljak Snage zaštite Sirta, koje su uz GNA.

U decembru 2016. godine, snage pro-GNA poterale su iz Sirta grupu Islamske države (IS), koja je iskoristila višegodišnji haos u Libiji da se tu učvrsti u junu 2015. godine.

Od pada režima Muamera Gadafija 2011. godine, Libiju rastržu plemenski sukobi. Ta zemlja je poprište borbe za vlast dva tabora: s jedne strane, Turska i Katar podržavaju GNA Fajeza al-Saraja, a s druge, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat podržavaju snage maršala Haftara.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.