AMERI BEŽE IZ IRAKA GLAVOM BEZ OBZIRA: Spasavaju svoje živote, situacija VRLO NAPETA
Foto: EPA/SOHAIL SHAHZAD

drama

AMERI BEŽE IZ IRAKA GLAVOM BEZ OBZIRA: Spasavaju svoje živote, situacija VRLO NAPETA

Izvori iz naftne industrije ranije su izjavili da će radnici avionima napustiti zemlju.

Objavljeno:

Desetine americkih državljana koji rade za strane naftne kompanije u južnom iračkom gradu Basri napušta zemlju posle američkog vazdušnog udara u kome je ubijen iranski general Kasem Sulejmani, saopštilo je iračko ministarstvo nafte, prenosi Rojters.

Američka ambasada u Bagdadu zatražila je od svih svojih državljana da odmah napuste Irak, samo nekoliko sati nakon ubistva Sulejmanija.

Irački zvaničnici tvrde da evakuacija neće uticati na operacije, proizvodnju ili izvoz nafte.

Izvori iz naftne industrije ranije su izjavili za Rojters da će radnici avionima napustiti zemlju.

Proizvodnja nafte u Iraku, drugom po veličini proizvođaču u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC), iznosi oko 4,62 miliona barela dnevno, pokazuje Rojtersov monitoring proizvodnje u OPEC-u.

Portparol Britiš Petroleuma (BP), koji deluje na naftnom polju Rumaila u blizini Basre, nije želeo da komentariše novonastalu situaciju. Rumaila je još u aprilu proizvela oko 1,5 miliona barela nafte dnevno.

Italijanska energetska grupacija ENI saopštila je da naftno polje Zubair normalno nastavlja sa radom, ali da ta grupacija pažljivo prati situaciju u Iraku. I kom panija Genel, proizvodač nafte u autonomnoj regiji Kurdistan u severnom Iraku, takođe je saopštila da se njeni poslovi nastavljaju normalno i nije komentarisala eventualnu evakuaciju osoblja.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.