IRAN I HEZBOLAH OBJAVILI DŽIHAD AMERICI! Kažu da će osveta biti KRVAVA!
Iran sprema osvetu, Foto: AP

ubistvo kasema sulejmanija

IRAN I HEZBOLAH OBJAVILI DŽIHAD AMERICI! Kažu da će osveta biti KRVAVA!

U napadu je takođe ubijen Abu Mahdi al-Muhandis, zamenik komandanta milicija podržanih od Irana u Iraku, zvanih Narodne mobilizacione snage, koje su nedavno organizovali napad na američku ambasadu u Bagdadu

Objavljeno: 15:28h

Iran je zapretio džihadom Sjedinjenim Američkim Državama nakon što je u vazduhoplovnom napadu u Bagdadu koji je naredio predsednik SAD Donald Tramp ubijen general revolucionarne garde Kasem Sulejmani, šef elitnih iranskih snaga Kudsa.

Vrhovni vođa Irana, ajatolah Ali Hamnei, oplakuje ubistvo najvišeg generala u zemlji, koji je rano u petak putovao sa pratnjom iračke šiitske milicije. Rekao je:

- Svi prijatelji - i neprijatelji - znaju da će se Džihad otpora nastaviti sa više motivacije i definitivnom pobedom koja čeka borce na ovom blagoslovljenom putu. Gubitak našeg dragog generala je gorak. Nastavak borbe i konačna pobeda biće još više gorki za ubice i zločince.

Al Hamnei
Al Hamneifoto: AP

Libanski Hezbolah koji je podržao Teheran takođe je dao sličan zavet da će osvetiti smrt Sulejmanija, čoveka zaduženog za iransku spoljnu politiku širom Bliskog Istoka. Vođa Hezbolaha, Hasan Nasralah izjavio je:

- Mi ćemo nositi zastavu na svim bojištima i svim frontovima i pojačavaćemo pobede na osovinama otpora blagoslovom njegove čiste krvi.

Hasan Nasralah
Hasan Nasralah foto: EPA/AL-MANAR TV GRAB

U napadu je takođe ubijen Abu Mahdi al-Muhandis, zamenik komandanta milicija podržanih od Irana u Iraku, zvanih Narodne mobilizacione snage, koje su nedavno organizovali napad na američku ambasadu u Bagdadu.

Irački premijer Adil Abdul-Mahdi u svojoj reakciji rekao je da će raketni udar „izazvati razorni rat u Iraku“. Izjavio je da je napad od strane SAD-a "bezobrazno kršenje iračke suverenosti i oštar napad na dostojanstvo nacije".

Saopštenje Pentagona o napadu glasilo je ovako:

- Po nalogu predsednika, američka vojska je preduzela odlučne mere da zaštiti američko osoblje u inostranstvu ubivši Kasima Sulejmanija.

Nakon napada, Tramp je jednostavno tvitnuo sliku američke zastave i nije dao komentar.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/daily post)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.