ZAPOVEDNIK IZ SENKE KOJI JE TAMANIO AMERIKANCE: Ko je bio general SULEJMANI, zbog kojeg preti da izbije RAT?
Kasem Sulejmani, Foto: EPA/IRANIAN SUPREME LEADER'S OFFICE

BIOGRAFIJA UBIJENOG GENERALA

ZAPOVEDNIK IZ SENKE KOJI JE TAMANIO AMERIKANCE: Ko je bio general SULEJMANI, zbog kojeg preti da izbije RAT?

Sjedinjene Države su na iranskog vrhovnog generala gledale kao na bezobzirnog ubicu

Objavljeno:

Kasem Sulejmani, koji je ubijen u vazdušnom napadu SAD-a u petak na međunarodnom aerodromu Bagdad, koji je naredio predsednik Donald Tramp, u Iranu je proglašen herojem - hrabrim, harizmatičnim i voljenim od strane trupa.

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Kamenej, jednom ga je nazvao "živim mučenikom revolucije". Ali Sjedinjene Države su na iranskog vrhovnog generala gledale kao na bezobzirnog ubicu.

foto: Printscreen

Jedan od najmoćnijih iranskih ljudi, Sulejmani je bio veoma kontroverzna ličnost. Bio je šef Kuds snaga Revolucionarne garde, elitne jedinice koja rukovodi iranskim prekomorskim operacijama - i jedna koju SAD smatraju stranom terorističkom organizacijom.

Pokrenuvši svoju vojnu karijeru u ratu između Irana i Iraka tokom ranih 80-ih, Sulejmani je postao nezamenjiva figura u Iranu, igrajući važnu ulogu u širenju svog uticaja na Bliskom Istoku.

Pentagon kaže da su Sulejmani i njegove trupe bili "odgovorni za smrt stotina članova američih vojnika službe i ranjavanje hiljada više". Poznat kao iranski "zapovednik iz senke", Sulejmani - koji je rukovodio Snagama Kudsa od 1998. - bio je glavni pokretač iranskih vojnih operacija u Iraku i Siriji.

Američki zvaničnici smatraju da su tokom iračkog rata, Sulejmanijeve jedinice dale iračkim pobunjenicima posebno napravljene bombe koje su mogle da prodru u oklop, smrtonosno oružje protiv američkih snaga - tvrdnju koju je Iran negirao.

Za vreme rata protiv ISIS-a, za Sulejmanija se takođe često pričalo da se nalazi na ratištima u Iraku, ulazeći i izlazeći iz zemlje kako bi pomogao iračkim šiitskim snagama da se bore protiv ekstremističkih militanata.

Zvaničnici američkog ministarstva finansija kažu da je Sulejmani bio umešan u zloglasnu zaveru na američkom tlu, nadgledajući službenike Kuds snaga koji su 2011. pokušali i nisu uspeli da izvrše atentat na ambasadora Saudijske Arabije u Sjedinjenim Državama Adel Al-Jubeir u kafiću Milano.

Takođe ubijen u američkom vazduhoplovnom napadu na međunarodnom aerodromu Bagdad rano u petak bio je Abu Mahdi al Muhandis, zamenik šefa Iračkih narodnih mobilizacionih snaga (PMF).

Pristalice i članovi PMF-a pokušali su da napadnu američku ambasadu u Bagdadu u odvojenom incidentu ove nedelje. Prema Pentagonu, Sulejmani je takođe odobrio taj napad. Formirana 2014. godine za borbu protiv ISIS-a, PMF je šiitska paravojna vojska sastavljena od bivših milicija koje su bile u bliskoj vezi sa Iranom. Organizacija je prepoznata iračkim zakonom iz 2016. godine kao nezavisna vojna sila koja direktno odgovara premijeru.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/CNN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.