POLJSKA BESNA NA PUTINA! Traže da ambasador Rusije OBJASNI izjave njihovog predsednika
Foto: Printscreen/Youtube/The Telegraph

zakuvava se

POLJSKA BESNA NA PUTINA! Traže da ambasador Rusije OBJASNI izjave njihovog predsednika

Pžidač je rekao da Poljska smatra da su stavovi Putina i drugih “staljinistička istorijska naracija” i “propaganda totalitarne države”

Objavljeno: 17:36h

Ministarstvo spoljnih poslova Poljske je pozvalo ambasadora Rusije da objasni to što je ruski predsednik Vladimir Putin poslednjih dana više puta okrivio Poljsku za izbijanje Drugog svetskog rata.

Poljska državna novinska agencija PAP je izvestila da je ambasador Sergej Andrejev “hitno” pozvan u Ministarstvo u Varšavi.

Rečeno mu je da se poljske vlasti oštro protive nedavnoj “istorijskoj insinuaciji” Putina i drugih zvaničnika Rusije, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Marčin Pžidač.

Pžidač je rekao da Poljska smatra da su stavovi Putina i drugih “staljinistička istorijska naracija” i “propaganda totalitarne države”.

Ti stavovi su “ismevanje miliona žrtava staljinističkog totalitarizma, čija je žrtva bio i ruski narod”, rekao je Pžidač.

To je najnoviji spor dveju susednih država oko sećanja na Drugi svetski rat. Poljaci pamte da su ih napali i nacistička Nemačka i Sovjetski Savez na početku tog sukoba u kojem je poginulo šest miliona Poljaka. Varšava smatra da su obe sile agresori koji su izazvali patnje i smrt.

Rusija se fokusira na sovjetske žrtve od kada je Nemačka napala Sovjetski Savez 1941. godine, što je Sovjete uvelo u rat na strani Saveznika. Oko 27 miliona sovjetskih građana poginulo je u borbi za oslobađanje Evrope od nacističkog terora.

Putin poslednjih dana kritikuje rezoluciju Evropskog parlamenta u kojoj se kaže da i Sovjetski Savez snosi odgovornost za Drugi svetski rat. Putin je to nazvao “čistom glupošću”.

Rat je počeo nekoliko dana pošto su se Adolf Hitler i Josif Visarionovič Džugašvili – “Staljin” dogovorili da podele Poljsku i baltičke države na osnovu tajnog sporazuma Molotov-Ribentrop, potpisanog 23. avgusta 1939. godine.

Putin je opisao značaj sporazuma Molotov-Ribentrop smatrajući ga potezom koji je Sovjetski Savez bio prisiljen da preduzme jer su neke druge evropske države potpisale s Hitlerom sporazume o nenapadanju.

Citirao je sporazum Nemačke, Velike Britanije, Francuske i Italije iz 1938. koji je Hitleru omogućio aneksiju Čehoslovačke kao primer navodne “zavere” zapadnih lidera s Hitlerom.

Putin je citirao i arhivske dokumente za koje tvrdi da pokazuju da je ambasador Poljske u Berlinu hvalio Hitlerove planove da se Evropa otarasi Jevreja.

U izlivu gneva Putin je tog ambasadora nazvao “šljamom” i “antisemitskom svinjom”.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.