NOVINARKA DOBILA OTKAZ JER JE POSTAVILA NEZGODNO PITANJE PUTINU: Skandal u Rusiji (VIDEO)
Dobila je otkaz, Foto: Youtube printscreen

sloboda medija

NOVINARKA DOBILA OTKAZ JER JE POSTAVILA NEZGODNO PITANJE PUTINU: Skandal u Rusiji (VIDEO)

Pojedini izveštaji kažu da vlasti u arktičkom regionu Jamal na severozapadu Sibira nisu bile zadovoljne njenim pitanjem

Objavljeno:

Ruska novinarka Alisa Jarovskaja ostala bez posla na državnom TV kanalu Jamal-Region nekoliko dana nakon postavljanja pitanja tokom predsednikove godišnje konferencije za štampu.

Pojedini izveštaji kažu da vlasti u arktičkom regionu Jamal na severozapadu Sibira nisu bile zadovoljne njenim pitanjem. Jarovskaja, međutim, kaže da je ostavku podnela lično.

Skoro tri sata tokom godišnje konferencije za štampu predsednika Vladimira Putina, 19. decembra, mikrofon je prenesen novinarima iz regije Jamal. Alisa Jarovskaja je uzela mikrofon, mada je to očigledno bilo namenjeno drugom novinaru TV regije Jamal, kojeg je odabrao Putinov portparol, Dmitrij Peskov.

Započela je isticanjem važnosti globalnog zagrevanja za svoj region jer to znači da se Arktičko more topi. Lokalna infrastruktura, uključujući železnicu, bila je izgrađena, međutim izgradnja mosta preko reke Ob zastala je, rekla je ona. Most treba da poveže dva lokalna grada, Salekhard i Labitnangi.

- Naš guverner Dmitrij Artkjuhov ne štedi napore da to pretvori u stvarnost - rekla je Jarovskaja.

- A ipak čujemo da se o tome sve manje raspravljalo na saveznom nivou. Dakle, pitanje je možemo li uključiti saveznu" tešku artiljeriju"?

Putin je rekao da je odabiranje jednog određenog projekta neodgovarajuće za saveznu vladu, ali rekao je da je Ob most bio "glavna veza" za transportnu infrastrukturu u regionu, jer je otvaranje arktičkih luka bila ključna inicijativa koja je morala da bude sinhronizovana sa rastom otpreme tereta. Vlada je toga bila svesna i obraćaće pažnju na to, dodao je.

Prema izveštaju web stranice Ura.ru, visoki zvaničnici u okrugu Jamal-Nenets nisu bili impresionirani novinarskim pitanjem, a TV kanal bio je nezadovoljan što je uzela mikrofon od kolege. Ističući da je lokalna vlast bila vlasnik TV kanala za koji je radila, Ura.ru je citirao jedan izvor vlasti koji kaže da guverner ne ceni laskanje i da je prethodno dogovoreno da će se umesto toga postaviti posebno pitanje o železničkim vezama.

Jedan izveštaj sugeriše da je incident umesto toga možda povezan sa objavom na Fejsbuku u kojoj ona navodno piše o tome kako zapravi izgleda Putin.

- Ne vidim botoks ili filere. Izgleda u skladu sa svojim godinama - rekla je

Taj komentar se ne može proveriti jer je post od tada izbrisan. Putinov portparol rekao je u utorak da nije poznat razlog njenog odlaska - da li je podnela ostavku ili je bila otpuštena, preneo je web sajt Izvestia.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.