ZBOGOM DOBROĆUDNI DŽINE! Životinja kojoj preti nestanak gotovo da broji poslednje dane na planeti!
Foto: AP

tužno

ZBOGOM DOBROĆUDNI DŽINE! Životinja kojoj preti nestanak gotovo da broji poslednje dane na planeti!

Bocvana važi za zemlju u kojoj su propisi o zaštiti divljih životinjia veoma strogi i ta je zemlja utrošila značajna sredstva da bi sprečila nedozvoljeni lov

Objavljeno: 24.12.2019. 21:27h
  • 15

Ilegalni lov na nosoroge, kojima inače preti izumiranje, posebno je razvijen u delti reke Okavango, gde su tokom 2019. godine ulovljena 23 bela nosoroga i osam crnih, koji su ubijeni još oktobra 2018 godine.

Ovo su podaci koje je saopštilo Ministrastvo za životnu sredinu, zaštitu ugroženih vrsta i turizam. Između aprila i oktobra ove godine ubijeno je devet nosoroga, saopštilo je ministarstvo, dok je od oktobra do ubijeno još 13, što je nezapamćeno velik broj. Bocvana se ubraja među afričke zemlje u kojima ima najviše nosoroga.

Tokom 10t godina, od 2007. do 2017. u Bocvani je ulovljeno ukupno sedam nosoroga piše na sajtu organizacije "Spasite nosoroge". Precizan broj nosoroga smatra se tajnom, ali državna služba koja se stara o životnoj sredini tvrdi da ukoliko se ovako intenzivan lov nastavi u Bocvani više neće biti nosoroga za godinu ili dve, posebno onih crnih, koji su najviše ugroženi.

Bocvana je iskoristila da dobije 100 nosoroga od Južne Afrike 2015. godine, kada je ta zemlja odlučila da susedima ustupi određen broj nosoroga kako bi se u njima povećala populacija, a i da bi se prestalo s nedozvoljenim lovom.

Bocvana važi za zemlju u kojoj su propisi o zaštiti divljih životinjia veoma strogi i ta je zemlja utrošila značajna sredstva da bi sprečila nedozvoljeni lov. Lovci, međutim, ne prestaju da love životinje koje su tražene na tržištu kao što je slučaj i s nosorozima čiji je rog veoma cenjen i tražen. Rog nosoroga, naime, plaća se i 65.000 dolara po kilogramu, a najviše kupaca je iz Azije, gde se on smatra najboljim afrodizijakom i ceni se kao veoma lekovit.

Bonus video:

(Espreso.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media