NAJGNUSNIJI SVETSKI SKANDALI 2019. GODINE: Moćni lideri širom sveta razotkrili su svoje PRAVO LICE, vlade su PADALE
Foto: AP

uzdrmali planetu

NAJGNUSNIJI SVETSKI SKANDALI 2019. GODINE: Moćni lideri širom sveta razotkrili su svoje PRAVO LICE, vlade su PADALE

I 2019. godina bila je prepuna skandala koji su uzdrmali fotelje najmoćnijih političara

Objavljeno:

Politički skandali nisu retkost, i svake godine neki lider bude razotkriven i uhvaćen u korupciji i nelegalnim delima.

I 2019. godina bila je prepuna skandala koji su uzdrmali fotelje najmoćnijih političara.

Ovo su bili najveći:

Da li se Džefri Epstajn ubio?

Hapšenje milijardera Džefrija Epstajna u leto 2019. pokrenulo je jedan od najvećih medijskih bura godine. Epstajn - koji se 2008. izjasnio krivim za podvođenje maloletne devojčice zbog prostitucije, za šta je na kraju izdržao kaznu od 13 meseci - uhapšen je zbog seksualne trgovine maloletnicima 6. jula, što je pokrenulo medijske spekulacije i formalnu istragu ko je od njegovih poznatih prijatelja , kao što su Bil Klinton, Donald Tramp i princ Endru, potencijalno su bili umešani.

Slučaj je dobio preokret 10. avgusta, kada je Epstajn pronađen mrtav u svojoj zatvorskoj ćeliji. Škakljivi detalji incidenta ubrzo su se pojavili: Medicinski inspektor u Njujorku presudio je da je to samoubistvo, ali patolog koji je angažovao Epstajnov brat rekao je da je možda reč o ubistvu. Bilo je to prvo zabeleženo samoubistvo u tom zatvoru u 13 godina; Epstajnu su skinuli nadzor samo šest dana nakon prethodnog pokušaja samoubistva; a dežurni stražari nisu izvršili potrebne proglede zatvorenika za krilo gde je bio smešten.

To je, pre svega zbog Epstajnove veze sa poznatim, bogatim i moćnim ljudima, navelo neke da veruju da je Epstajn ili ubijen ili mu je neko pomogao u izvršenju samoubistva.

Boingovi avioni smrti

Boeing je dobio negativnu pažnju nakon što su avioni 737 Max učestvovali u dve smrtonosne nesreće - jedna u Indoneziji u oktobru 2018. i jedna u Etiopiji u martu 2019 - u kojoj je poginulo ukupno 346 ljudi. Ubrzo nakon drugog pada, vazduhoplovne vlasti širom sveta prizemljile su 737 Max, Boeing je prekinuo proizvodnju aviona, a savezne vlasti su pokrenule nekoliko istraga kompanije.

U oktobru ove godine, procurile su poruke Boeingovih inženjera koje su otkrile da su zvaničnici kompanije znali za ozbiljne probleme sa avionima, ali nisu ih otkrili regulatorima. Istražitelji su otkrili da je sistem kontrole leta prisilio dva aviona na nosač jer su im puštali netačne informacije od senzora. Taj skandal uzdrmao je Boeingovu nekad dobru reputaciju.

Trudo pokazuje pravo lice

Kanadski premijer Džastin Trudo urušio je svoju reputaciju, nakon što je istraga utvrdila da je njegova vlada nepropisno vršila pritisak na bivšu ministarku pravde Džodi Vilson-Raibuld da smanji optužbe protiv inženjerske firme SNC-Lavalin. Kompanija sa sedištem u rodnoj provinciji Trudoa, Kvebeku, optužena je za primanje mita u Libiji. Sama Vilson-Raibuld, koja je kasnije podnela ostavku na funkciju vlade, opisala je "doslednu i stalnu" kampanju pritiska od strane vlade Trudoa. Rukovodiocima SNC-Lavalina trenutno se sudi, a Trudo je u oktobru ponovo izabran za premijera zemlje.

Trudo pokazuje i crno lice

Kanadski premijer nizao je skandal za skandalom. U septembru su se pojavile fotografije tri slučaja na kojima je premijer nosio crnu šminku na licu, odnosno prerušavao se u drugu rasu.

- U to vreme nisam mislio da je rasistički, ali sada vidim da je to ipak bilo rasistički - rekao je Trudo novinarima nakon što je skandal izbio.

Blackface se uveliko smatra uvredljivim zbog svojih korena u "minstrel šouovima" iz 19. i početkom - sredine 20. veka, gde bi beli izvođači "farbali lice u crno" i rugali se Afroamerikancima na pozornici.

Tramp doveden pred opoziv

Najveći skandal u godini započeo je onim što bi obično bio direktan telefonski poziv . Predsednik Donald Trump nazvao je ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog u julu kako bi mu čestitao na pobedi. Rasprava se preokrenula kada je Tramp tražio od Zelenskog da mu "učini uslugu", implicirajući da će američka vojna pomoć Ukrajini biti pod ukinuta ako ukrajinska vlada ne istraži Hantera Bajdena, sina Trampovog glavnog predsedničkog rivala Džoa Bajdena. To je u SAD nelegalno.

1. novembra, Predstavnički dom izglasao je pokretanje istrage o zbog navodnog Trampovog quidpor quo dogovora sa Zelenskim - što je tek treći put u istoriji SAD-a da je takva istraga pokrenuta.

Pedofilski prijatelj princa Endrua

Princ Endru, vojvoda od Jorka, drugi sin kraljice Elizabete II, u avgustu je dospeo na naslove zbog dugogodišnjeg prijateljstva sa osramoćenim bivšim finansijerom i osuđenim seksualnim prestupnikom Džefrije Epstajnom. Epstajn je uhapšen pod optužbom za seksualnu trgovinu i zaveru u julu 2019. godine i umro je od samoubistva nekoliko nedelja kasnije.

Jedna od žena koje su optužile Epstajna, Virdžinija Đufre, kaže da je bila prisiljena na seks sa Endruom tri puta kada je imala 17 godina. Princ Endru je negirao sve navode, ali ga je kraljica ubrzo razrešila svih kraljevskih dužnosti.

Tramp još jednom optužen za silovanje

U junu, kolumnistkinja E. Džin Karol objavila je odlomak iz svog memoara u časopisu New York. Izvod je sadržavao detaljan navod o silovanju za koje je okrivila američkog predsednika Donalda Trampa, a koji se desio sredinom devedesetih, kada je Karol radila kao prodavačica u robnoj kući.

Nakon objavljivanja izvoda, Tramp je optužio Karol da je "lagala da prodaje knjige" i rekao da Karol "nije [njegov] tip žene." Ona trenutno tuži Trampa za klevetu. Još najmanje 15 žena optužilo je Trampa za seksualni napad, a on je sve te navode uporno negirao.

Mjulerov izveštaj Amerika čekala uzaludno

U aprilu je specijalni advokat Robert Mjuler objavio svoj dugoočekivani izveštaj o mogućem ruskom uplitanju u američke izbore 2016. godine. Izveštaj sadrži detalje „na desetine slučajeva u kojima su ruski operativci komunicirali sa Trampovim saradnicima“, prema sažetku objavljenom u časopisu Time, ali nisu pronađeni nikakvi dokazi da je kampanja „ikoordinsana“ sa ruskim operativcima u cilju pobede izbora.

Međutim, u izveštaju je utvrđeno da je Tramp "pokušao da se umeša" u Mjulerovu istragu, pre svega otpuštanjem bivšeg direktora FBI-a Džejmsa Komnija. Mjuler "nije mogao da donese presudu" o tome da li je Tramp opstruirao pravdu ili ne.

Razočaravajući epilog ubistva Džamala Kašogija

Saudijski novinar Džamal Kašogi, otvoreni protivnik saudijske monarhije, nestao je u oktobru 2018. godine nakon što je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu kako bi završio rutinsku papirologiju. Više od dve nedelje kasnije, saudijska vlada je priznala da je umro, tvrdeći da je ubijen u tuči.

U junu 2019. specijalni izvestilac UN-a Agnes Kalamard utvrdio je da ubistvo predstavlja pogubljenje, a suđenje koje je održano za 11 članova navodnog odeljenja za udar, odgovornog za ubistvo, bilo je "prevara". Najzad, petoro navodnih ubica osuđeno je na smrt, ali suđenje je prema međunarodnom sudu čista farsa.

Džonson - porodični nasilnik

Kampanja Borisa Džonsona za vođstvo konzervativne stranke u Britaniji pretrpela je udar je u junu kada su komšije medijima ispričale o glasnoj svađi u stanu koju je Džonson imao sa svojom partnerkom, Keri Simonds. Jedan komšija je snimio incident i, kako piše Guardian, Simonds se „može čuti kako govori Džonsonu da se„ skloni sa nje“, dok svedoci kažu da je pozvana policija.

Uticaj incidenta na kampanju bio je ograničen - Džonson je i dalje pobedio u konzervativnom vođstvu - a Džonson i Simonds, bivša šefica PR-a Konzervativne stranke, zajedno su ušli u kampanjati na vanrednim izborima u Britaniji. Simonds nije javno komentarisala incident.

Nestašluci premijera doveli do protesta u Libanu

Libanski premijer Sad Hariri podneo je ostavku u oktobru, nakon što su masovni protesti paralizovali veći deo zemlje. Mnogi faktori doveli su do protesta, uključujući institucionalizovanu korupciju, predloženi porez na WhatsApp pozive i neuspeh vlade da "vodi zemlju kroz pogoršavajuću ekonomsku .krizu i osigura osnovne usluge kao što su struja i voda."

Hariri je imao takođe se suočio sa pozivima na ostavku zbog „skandala s bikini modelom“ - njegove odluke da 16 miliona dolara svog ličnog bogatstva prebaci kao „poklon“ južnoafričkoj mankenki, pošto se zemlja suočila sa sve većom nejednakošću u bogatstvu.

Skandal na tajlanskom dvoru

U oktobru je tajlandski kralj Maha Vajiralongkorn oduzeo kraljevskoj pratnji Sineenat Vongvajirapakdi status zbog "nepoštenog ponašanja i nelojalnosti prema monarhu". Vongvajirapakdijeva odluka privukla je pažnju zato što je ta žena bila prva osoba koja je imenovana kraljevskom pratiljom za gotovo jedan vek, i zato što je služila kao general-major i bila „obučeni pilot, medicinska sestra i telohranitelj“.

Prema zvaničnom saopštenju koje je preneo BBC, Vongvajirapakdi je izgubila imenovanje nakon što je pokušala da se "uzdigne u isti rang kao kraljica".

Velika krađa vlade Haitija

U septembru su na Haitiju izbili masovni protesti zbog navodnog nepropisnog prisvajanja milijardi dolara kredita iz Venecuele, namenjenih finansiranju socijalnih programa. Pritisci aktivističke grupe poznate kao Petrochallengers naveli su predsednika Jovenela Moisea da pristane na formalnu istragu, a revizorski izveštaj direktno je uključivao Moisea.

Drugi faktor koji izaziva gnev demonstranata je da milioni dolara donirani za podršku obnovi na Haitiju nakon zemljotresa 2010 nisu uspeli da poboljšaju životni standard većine Haićana - svaki četvrti Haićanin živi sa manje od 1,25 dolara dnevno.

Afera Ibica

Austrijski zamenik kancelara, lider krajnje desne Stranke slobode, Hajnc-Kristijan Štrahe, uhvaćen je na snimku u maju kako razgovara sa ženom koja tvrdi da je nećakinja ruskog oligarha koji spekuliše o preuzimanju kontrole nad Kronen Zeitungom, tabloidom sa najvećim tiražem u zemlji.

Na snimku, Štrahe "sugeriše da bi mogao ponuditi unosne javne ugovore u zamenu za podršku kampanji", navodi The Guardian. Štrahe je podneo ostavku ubrzo nakon što se snimak pojavio, zajedno sa parlamentarnim liderom Stranke slobode, i raspisani su vanredni izbori na kojima je propala podrška Slobodarskoj stranci.

Šofer odao bivšu predsednicu

Kristina Fernandez de Kirhner, koja je bila predsednica Argentine od 2007. do 2015., izabrana je za potpredsednicu u oktobru uprkos optužbama za korupciju protiv nje i bivših članova njene administracije. „Slučaj beležnica“ izašao je na videlo nakon što su novinari pronašli sveske koje je vodio šofer, a koje su detaljno navodile mita koje je vlada plaćala građevinskim firmama. Prema Rojtersu, sudija koji nadgleda slučaj tražio je da se Kirhnerovoj oduzme imunitet, ali se od zakonodavnog tela „ne očekuje da taj zahtev odobri.“ Ona je negirala krivično delo i nazvala optužbe politički motivisanima.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.