VELIKANI KOJI SU NAS ZAUVEK NAPUSTILI U 2019. GODINI: Ove SMRTI su rastužile planetu
Oni su umrli u 2019., Foto: AP, EPA/Ian Langsdon, Profimedia

oni su otišli

VELIKANI KOJI SU NAS ZAUVEK NAPUSTILI U 2019. GODINI: Ove SMRTI su rastužile planetu

Pogledajte ko nas je sve napustio u 2019. godini

Objavljeno: 09:16h

Godinu za nama obeležile su i tužne vesti o odlascima velikana iz svih životnih sfera.

Pogledajte ko nas je sve napustio u 2019. godini:

19. decembar 2019. Ana Karina

foto: Youtube/Godard

Glumica Ana Karina, poznata po svojim ulogama u filmovima Žan-Lik Godara, umrla je u Parizu od raka u 80. godini. Godar i Karina su zajedno snimili sedam filmova među kojima „Žena je žena“ za koju je ona dobila nagradu za najbolju glumicu na festivalu u Berlinu 1962, zatim „Živeti svoj život“, „Ludi Pjero“ sa Žan-Pol Belmondom. Deset godina Karina je neprestano snimala ali je bila i omiljena Godarova glumica.

11. decembar 2019. Dejvid Belami

foto: Youtube printscreen

Prirodnjak i TV autor Dejvid Belami preminuo je u 87. godini. U mladosti je Belami provodio dosta vremena na otvorenom i u prirodi, i interesovao se za književna i naučna dela o biologiji, životinjama i prirodi uopšte. Zahvaljujući karakterističnom glasu i pojavi, Belami je brzo postao popularan autor i voditelj. Poznate su njegove emisije Bellamy On Botany, Bellamy's Britain, Bellamy's Europe i Bellamy's Backyard Safari.

10. decemabr 2019. Jurij Luškov

foto: Youtube printscreen

Bivši gradonačelnik Moskve i jedan od osnivača partije Jedinstvena Rusija, Jurij Luškov, preminuo je u 84. godini. Luškov je bio gradonačelnik Moskve od 1992. do 2010. godine. Za gradonačelnika Moskve postavljen je 6. juna 1992. godine ukazom tadašnjeg predsednika Borisa Jeljcina.

9. decembar 2019. Mari Fredrikson

foto: Youtube

Slavna Mari Fredrikson preminula je u 61. godini. Pevačica čuvenog sastava "Roxette" od 2002. godine borila se sa tumorom. Ostaće upamćena po hitovima "It must have been love", "Joyride", "The look", "Listen to your heart" i drugima.

8. decembar 2019. Juice WRLD

foto: Printscreen/Facebook/ᴊᴜɪᴄᴇ ᴡʀʟᴅ

Mladi američki reper Juice Wrld je preminuo u 21. godini pošto mu je pozlilo na aerodromu u Čikagu. Muzičaru, čije je ime Džered Entoni Higins, pružena je prva pomoć na aerodromu, ali je potom u bolnici konstatovana smrt. U ranijim intervjuima je govorio o svojim problemima sa narkoticima. Najpoznatiji je po svom hitu "Lucid dreams" iz 2018. godine.

3. novembar 2019. Ivet Lundi

foto: Youtube printscreen

Ivet Lundi, poznata pripadnica francuskog otpora i žena koja je preživela nacistički koncentracioni logor, umrla je u 103 godini. Gospođa Lundi je jevrejskim porodicama dostavljala lažne papire, kao i muškarcima koji su bežali od prinudnog rada, pa i odbeglim ratnim zarobljenicima tokom nacističke okupacije Francuske. 2017. godine odlikovana je Legijom časti, jednim od najviših civilnih odlikovanja u Francuskoj. Takođe je inspirisala lik iz francuskog filma Korkoro iz 2009. godine, koji prati cigansku porodicu pod pretnjom nacista.

14. novembar 2019. Branko Lustig

foto: YouTube Printscreen

Hrvatski filmski producent, dvostruki dobitnik Oskara i zatvorenik koncentracionih logora Aušvic i Bergen-Belsen u Drugom svetskom ratu, Branko Lustig umro je u Zagrebu u 87. godini. Kao najbolji producent nagradjen je filmskim nagradama Oskar 1993. za film „Šindlerova lista“ Stivena Spilberga, a 2001. za film „Gladijator“ Ridlija Skota. Za te filmove nagradjen je i Zlatnim globusom.

26. novembar 2019. Geri Rods

foto: AP

Geri Rods, slavni kuvar poznat po svojoj strasti prema britanskoj kuhinji, umro je u 59. godini. Pojavljivao se u popularnim emisijama o kuvanju. Njegov prvi profesionalni posao bio je u amsterdamskom Hiltonu, gde je počeo da eksperimentiše sa nouvelle kuhinjom. Otvorio je svoj prvi restoran 1997. godine.

28. novembar 2019. Drago Kovačević

foto: Youtube

Političar, novinar i publicista Drago Kovačević, predsednik Srpskog demokratskog foruma i poslednji gradonačelnik Knina pre operacije "Oluja", preminuo je u 66. godini. Aktivno se bavi politikom. Od početka 1994. do avgusta 1995. godine bio je gradonačelnik Knina. U vladi Republike Srpske Krajine Milana Babića bio je 1995. ministar informisanja.

27. oktobar 2019. Abu Bakr al Bagdadi

foto: AP

Odbegli vođa Islamske države (ID) ubijen je tokom američke vojne operacije na severozapadu Sirije. Bagdadi je zadobio pažnju javnosti 2014. godine, kada je najavio stvaranje „kalifata" u oblastima u Iraku i Siriji. Džihadistički pokret je sprovodio brutalne zakone nad skoro osam miliona ljudi u oblastima koje su kontrolisali. Odgovoran je za brojne napade širom sveta. SAD su ranije ove godine istakle da je „kalifat" poražen, iako su borci ID i dalje aktivni u regionu i na drugim mestima.

26. oktobar 2019. Robert Evans

Robert Evans
Robert Evans foto: EPA/PAUL BUCK

Robert Evans, veliki holivudski producent 70-ih godina, producent legendarnih filmova „Kum“, „Kineska četvrt“ i „Ljubavna priča“ preminuo je u 90. godini. Evans je postao poznat pošto je spasio studio Paramaunt (Paramount) sa produkcijom niza uspešnih filmova.

11. oktobar 2019. Robert Forster

foto: Printscreen

Američki glumac Robert Forster, nominovan za Oskara za ulogu u filmu „Džeki Braun“ (Jackie Brown), preminuo je u 79. godini. Posle „Džeki Braun“, pojavio se, pored ostalog, u „Malholand drajvu“ (Mulholland Drive) Dejvida Linča i serijama „Čista hemija“ (Breaking Bad), „Tvin Piks“ (Twin Peaks) i „Do poslednjeg čoveka“ (Last Man Standing).

26. septembar 2019. Žak Širak

foto: Profimedia

Nekadašnji predsednik Francuske Žak Širak preminuo je u 87. godini. Bio je predsednik Francuske u dva mandata, od 1995. do 2007. godine.Širak je 15. decembra 2011. osuđen na uslovnu kaznu od dve godine zbog zloupotrebe državnih fondova i sukoba interesa u vreme dok je bio gradonačelnik Pariza, podseća Gardijan.Širak je tako postao prvi šef francuske države koji je osuđen za korupciju. Biće upamćen i kao državnik koji se protivio američkoj vojnoj intervenciji u Iraku.

24. septembar 2019. Robert Hanter

foto: AP

Robert Hanter, autor nekih od najpoznatijih pesama čuvenog američkog benda "Grejtful ded" (Grateful Dead), umro je u u 79. godini u svojoj kući u severnoj Kaliforniji. Iako je odlično svirao više instrumenata, uključujući gitaru, violinu, violončelo i trubu, Hanter se nikada nije pojavio na sceni s bendom. Umesto toga, bio je zadovoljan da bude u pozadini i da za bend piše pesme tokom 30 godina, do smrti gitariste Džerija Garsije 1995. godine.

19. septembar 2019. Koča Pavlović

foto: Youtube printscreen

Koča Pavlović, crnogorski političar i poslanik opozicionog Demokratskog fronta, preminuo je u 57. godini.Popović je umro u Beogradu, gde se već neko vreme nalazio na lečenju. Karijeru je počeo kao novinar na TV Montena, a kasnije i TV Budva,a bio je poslanik u 3 mandata.

16. avgust 2019. Piter Fonda

foto: Profimedia

Američki glumac Piter Fonda koji se proslavio u kultnom filmu "Goli u sedlu" (Easy Rider) iz 1969. godine, preminuo je u svom domu u Los Anđelesu u 80. godini. Fonda je bio dva puta nominovan za Oskara za "Goli u sedlu" kao i za "Ulee's Gold" iz 1998. godine reditelja Viktora Nunjeza. Fonda nije dobio Oskara ali je osvojio drugu nagradu, Zlatni globus za ulogu u Nunjezovom ostvarenju.

16. avgust 2019. Holandska princeza Kristina

foto: Profimedia

Princeza Kristina umrla je u palati Nordajnde u Hagu u dobi od 72 godine. Princeza Kristina je tetka kralja Viljema - Aleksandra i sestra princeze Beatriks. Već nekoliko godina bolovala je od raka kostiju.

10. avgust 2019. Džefri Epstajn

foto: AP

Džefri Epstajn, milioner i finansijer optužen za seksualno iskorišćavanje maloletnica ubio se u zatvoru. Epstajn je optužen za trgovinu ljudima i bio je u zatvoru nakon što je uhapšen 6. jula. On se izjasnio da nije kriv za optužbe. Epstajn je bio poznat po druženjima s političarima i kraljevskom porodicom, a prijatelji su mu bili američki predsednik Donald Tramp, bivši predsednik Bil Klinton, a prema sudskim navodima i britanski princ Endrju. Od njegove smrti internetom kruže teorije da je njegovo samoubistvo zapravo iscenirano.

9. avgust 2019. Takis

foto: Youtube printscreen

Grčki arhitekta i umetnik Takis ( rođen kao Panagiotis Vasilakis), koji je bio jako popularan u Francuskoj, je umro.Njegova dela nalaze se na nekoliko javnih lokacija u Parizu. Tokom 70-godišnje karijere, Takis ​​je stvorio neke od najinovativnijih umetnosti 20. veka.

5. avgust 2019. Toni Morison

foto: Profimedia

Američka spisateljica Toni Morison, prva Afroamerikanka koja je dobila Nobelovu nagradu za književnost, umrla je u 88. godini. Ona je napisala jedanaest romana, a Nobelovu nagradu za književnost dobila je 1993. godine. Prvi roman "Najplavlje oči", objavila je 1970. godine.

6. jul 2019. Žoao Žilberto

foto: Profimedia

Uticajni brazilski muzičar, Žoao Žilberto, jedan od pionira bosa nove, preminuo je u 89. godini u Rio de Žanejru. Čuvena je Žilbertova saradnja sa američkim saksofonistom Stenom Gecom. Njihov album "Getz/Gilberto" je 1965. godine osvojio Gremi nagradu, a verzija džez standarda "The Girl from Ipanema" sa tog albuma donela im je peto mesto na listi hitova "Billboard Hot 100".

31. maj 2019. Đelo Jusić

foto: Printscreen Youtube

Hrvatski kompozitor, gitarista, aranžer, dirigent i osnivač grupe „Dubrovački trubaduri“, Đelo Jusić, umro je u 81. godini. Đelo Jusić preminuo je posle teške bolesti. Čuveni hrvatski umetnik, utemeljitelj je „Dubrovačkih trubadura“. Jusićeve pesme, kao što su Zagrljeni, Volim te budalo mala, La musica di notte, izvodili su Tereza Kesovija, Oliver Dragojević, Ibrica Jusić, Frano Lasić, Mile Hrnić.

31.maj 2019. Roki Erikson

foto: Printscreen

Roki Erikson, pevač i lider legendarnog benda 13th Floor Elevators i pionir psihodelične rock muzike preminuo je u Ostinu u 71. godini. Erikson je sa 13th Floor Elevators objavio četiri albuma u tokom šesdesetih. 1968. godine dijagnostifikovana mu je paranoidna šizofrenija. Početkom sedamdesetih prestali su sa radom delom zbog Eriksonove zavisnosti od narkotika, problema nastalih zbog previše konzumiranja LSD-ja i sve lošijeg psihičkog zdravstvenog stanja što je dovelo do njegovog hospitalizovanja i podvrgavanja terapijom elektro šokovima.

13. maj 2019. Doris Dej

foto: Profimedia

Poznata američka glumica i pevačica Doris Dej, preminula je u 98. godini. Doris je pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, glumila sa najvećim zvezdama tog vremena, Rokom Hadsonom i Kerijem Grantom.Njen imidž „devojke iz susedstva“ doneo joj je uloge u romantičnim komedijama a za film Šaputanje na jastuku, dobila je nominaciju za nagradu Oskar. Nastupila je u ukupno 39 filmova tokom svoje bogate karijere. Ostvarila je zapažene uloge i u filmovima Kalamiti Džejn i Čovek koji je znao previše. Izdala je 31 album, a njene pesme su čak 460 nedelja bile na listi „Top 40“. Postala je poznata po interpretaciji kompozicije Que Sera Sera.

4. mart 2019. Luk Peri

foto: EPA/ David Maung

Američki glumac Luk Peri preminuo je u Los Anđelesu, pošto je pre pet dana primljen u bolnicu nakon moždanog udara, objavili su mediji. Glumac, zvezda serije "Beverli Hils, 90210" je hitno prevezen u bolnicu, gde je od tada bio na posmatranju. U "Beverli Hililsu", seriji veoma popularnoj decedesetih godina, Peri je glumio lik Dilana Mekeja. Hospitalizovan je upravo na dan kada je TV mreža Fox objavila da će snimati šest novih epizoda "Beverli Hilsa". Ime Luka Perija nije bilo na listi glumaca.

4. mart 2019. Kit Flint

foto: Profimedia

Zvezda engleske elektronske grupe "Prodidži", pevač i plesač Kit Flint (49), slavan po hitu "Firestarter" iz devedesetih, pronađen je mrtav u svom domu u Eseksu, nakon što je "izvršio samoubistvo". Hitna pomoć pronašla je muzičara poznatog po energičnim performansima, neobičnim frizurama, tetovažama i pirsinzima, bez svesti, juče malo posle osam ujutru i lekari su mogli samo da konstatuju smrt.

"Prodidži" su ponikli iz britanske andergraund rejv scene početkom devedesetih, i uprkos tome stekli su svetsku popularnost. Bili su posebni i originalni i odskakali od drugih bendova po buntovničkom stavu i nemilosrdnom ritmu, u kombinaciji sa provokativnim tekstovima i divljim nastupima.

19. februar 2019. Karl Lagerfeld

foto: EPA/IAN LANGSDON

Karl Lagerfeld, nemački modni dizajner preminuo je u 85. godini života. Lagerfeldovu obležio je rad u tri velike modne kuće - "Fendi" (čiji je deo bio od 1967. godine) zatim "Chloe", kojoj se priključio deset godina kasnije, a verovatno je najpoznatiji po angažmanu za "Šanel" gde je dugi niz godina bio kreativni direktor. Imao je i modni bred pod svojim imenom.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.