ISPRAVKA: Tramp nije odleteo iz Bele kuće, glasanje o opozivu je samo jedan od koraka u proceduri
Ne mogu biti ponosnija, niti više inspirisana demokratskim članovima Predstavničkog doma, Foto: AP

kakav obrt

ISPRAVKA: Tramp nije odleteo iz Bele kuće, glasanje o opozivu je samo jedan od koraka u proceduri

Opoziv Trampa ne znači i njegovu smenu s položaja - o tome će se odlučivati na suđenju u Senatu narednog meseca. Ni jedan predsednik u 243 godine dugoj američkoj istoriji nije smenjen s položaja uprkos opozivu.

Objavljeno: 17:15h

*Napomena: Ovaj članak je ispravljen zbog netačnih navoda i insinuacije da je Tramp smenjen sa mesta predsednika SAD. Izmenjen je deo teksta u kojem se ovo tvrdilo, kao i naslov. Tekst je izmenjen na osnovu analize portala Raskrinkavanje.me

Endru Džonson, Ričard Nikson, Vilijem Džeferson Klinton i Donald Tramp – četvorica su predsednika SAD protiv kojih je pokretan postupak opoziva. Nikson je podneo ostavku pre glasanja u Kongresu, Džonsona i Klintona su spasili senatori.

Predstavnički dom američkog Kongresa glasao je za opoziv Donalda Trampa i on je time postao treći americki predsednik u 245 godina dugoj istoriji SAD koji će se suočiti sa suđenjem u Senatu i potencijalnom smenom sa funkcije.

Neki mediji su, međutim, pogrešno preneli ovo najavivši da je Trampu došao kraj u Beloj kući.

Reč je, kako konstatuje Rojters, o istorijskom koraku koji će dodatno zaoštriti stranačke tenzije širom duboko podeljene Amerike.

Donji dom Kongresa, u kojem većinu imaju demokrate, usvojio je predlog za opoziv Trampa po partijskoj liniji.

Za prvu tačku predloga - zloupotrebu položaja - glasalo je 230 članova Predstavničkog doma, dok je protiv bilo 197. Druga tačka - opstrukcija Kongresa - usvojena je glasovima 229 predstavnika, dok je 198 bilo protiv.

Demokrate su teretile Trampa da je zloupotrebio položaj kada je od Ukrajine tražio da istraži bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena, jednog od favorita za osvajanje predsedničke nominacije Demokratske stranke. Američki predsednik optužen je i za opstrukciju istrage Kongresa o tom pitanju.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi kratko se obratila javnosti po završetku glasanja i rekla da je "18. decembar dobar dan za Ustav SAD, ali tužan za Ameriku, jer je opozvan predsednik".

Pelosi se zahvalila predsedavajućem Odbora za pravosuđe Džeroldu Nedleru i predsedavajućem Odbora za pravosuđe Adamu Šifu koji su sprovodili istragu i sastavili predlog o opozivu Donalda Trampa, kao i svim demokratama koje su glasale za opoziv.

"Ne mogu biti ponosnija, niti više inspirisana demokratskim članovima Predstavničkog doma. Nikada ih nisam pitala kako će glasati, niti sam im, kao predsedavajuća, to određivala. Glasali su po sopstvenoj volji", rekla je Pelosi.

Dok se glasalo u Predstavničkom domu, Tramp je govorio na mitingu u Mičigenu, na kojem je rekao da je proces opoziva "politički samoubilački marš" za Demokratski stranku.

"Sa današnjim neustavnim i partijskim opozivom, demokrate koje ništa ne rade pokazale su duboku mržnju i prezir prema američkom biraču", rekao je Tramp.

Ubzro posle okončanja glasanja, oštro je kritikovao potez demokrata.

"Posle tri godine mračnog lova na veštice i prevara, demokrate u Predstavničkom domu pokušavaju da ponište glasove desetina miliona patriotskih Amerikanaca", naglasio je američki predsednik, tvrdeći da demokrate pokušavaju da ga opozovu "od prvog dana".

Opoziv Trampa ne znači i njegovu smenu s položaja - o tome će se odlučivati na suđenju u Senatu narednog meseca. Ni jedan predsednik u 243 godine dugoj američkoj istoriji nije smenjen s položaja uprkos opozivu.

Za to je potrebna dvotrećinska većina u Senatu, što znači da bi najmanje 20 republikanaca moralo da zajedno sa demokratama glasa protiv Trampa.

Ni jedan republikanski senator nije nagovestio da će to uraditi, pa je izvesno da će Tramp ostati na položaju predsednika.

Neki regionalni mediji su pogrešno preneli da je Donald Tramp opozvan, što nije odgovaralo istini.

Da bi Tramp bio opozvan sa funkcije, to moraju da podrže oba doma američkog zakonodavnog tela – Kongresa (Predstavnički dom i Senat), u okviru procesa koji se naziva „impeachment“, što je termin koji se kod nas uglavnom ne prevodi.

Impičment ne znači isto što i opoziv sa funkcije predsjednika, već samo korak prema potencijalnom opozivu. Impičment, kako je predstavljen u američkom Ustavu, je procedura pokretanja krivičnog gonjenja predsednika, potpredsednika ili drugih visokih zvaničnika koji se sumnjiče za izdaju, primanje mita ili druga krivična dela i prestupe i obuhvata više faza. Sam izraz „impeachment“, prema relevantnim rečnicima engleskog jezika, prevodi se kao optužba za krivično djelo ili prekršaj, kao i osporavanje nečijeg kredibiliteta.

BONUS VIDEO:

NEVEROVATNE VEŠTINE! Puž se igra sa šargarepom, okreće je kao od šale, kada je došao drugi, nije joj bilo spasa! (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.