ISPRAVKA: Tvrdnja da je Amerika ostala bez predsednika je netačna
Prva tačka tereti predsednika za zloupotrebu položaja jer je ucenjivao predsednika savezničke zemlje isplatom vojne pomoći koja joj je bila očajnički potrebna, Foto: Printscreen/youtube

Ispravka

ISPRAVKA: Tvrdnja da je Amerika ostala bez predsednika je netačna

Ispravka

Objavljeno: 16:29h

Portal Espreso je datuma 10.12.2019 objavio vest pod naslovom "SJEDINJENE DRŽAVE OSTALE BEZ PREDSEDNIKA! Tramp OPOZVAN!". Naslov teksta nije odgovarao sadržaju teksta i navodio je čitaoce u smeru da su SAD zaista ostale bez predsednika, što nije bio slučaj.

Naime, u vesti se radilo o tome da je Tramp opozvan posle grasanja u Kongresu, što nije značilo da on više nije predsednik države.

On je nastavio da obavlja svoju dužnost i nakon toga.

Na osnovu analize portala "Raskrikavanje.rs" izmenjen je naslov teksta.

Kompletnu analizu pogledajte ovde.

Originalni tekst:

Američki predsednik Donald Tramp možda uskoro više ne bude na tom mestu, što predstavlja uvod u jednu od najvećih političkih kriza u SAD u poslednje vreme.

Predstavnički dom američkog Kongresa glasao je za opoziv Donalda Trampa i on je time postao treći američki predsednik u 245 godina dugoj istoriji SAD koji će se suočiti sa suđenjem u Senatu i potencijalnom smenom sa te funkcije.

Demokrate su u Predstavničkom domu ponovile formalne optužbe protiv Trampa i saopštili su da je utvrđen predlog opoziva predsednika po dva osnova: zloupotreba položaja (time što je navodno tražio mešanje Ukrajine u izbore 2020. godine u SAD) i opstrukcija Kongresa (jer je ignorisao zahteve kongresnih odbora da zaposleni u njegovoj administraciji svedoče u istrazi ili predaju dokumenta potrebna u te svrhe).

Za opoziv po prvoj tački glasalo je 230 predstavnika (14 više nego što je potrebno za impičment), protiv je bilo njih 193, a sedmoro se uzdržalo. Za Trampov opoziv po drugoj tački glasao je 226 predstavnik, protiv je bilo njih 179, dok se 24 uzdržalo od glasanja.

- Prva tačka tereti predsednika za zloupotrebu položaja jer je ucenjivao predsednika savezničke zemlje isplatom vojne pomoći koja joj je bila očajnički potrebna - rekao je u završnoj reči predsedavajući Odbora za obaveštajne poslove Adam Šif i kazao da je situacija sa Ukrajinom važna i zbog toga što je u pitanju američka nacionalna bezbednost.

Celodnevna debata

Debata u Predsedničkom domu počela je u sredu u podne po lokalnom vremenu, a predstavnici u Kongresu sastali su se tri sata ranije da bi glasali o pravilima po kojima će se ona odvijati.

Debata je otvorena obraćanjem predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, i trebalo je da potraje šest sati, sa vremenom podjednako podeljenim demokratama i republikancima, ali se rasprava odužila i nekoliko sati nakon toga

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.