SVI SE SMEJU JEDNOM DETALJU NA OVOJ FOTOGRAFIJI PUTINA! Da li je moguće da on KORISTI OVO?
Vladimir Putin, Foto: Profimedia

NEOBIČNO

SVI SE SMEJU JEDNOM DETALJU NA OVOJ FOTOGRAFIJI PUTINA! Da li je moguće da on KORISTI OVO?

Svetloplava traka bila je ključ

Objavljeno:

Ruski predsednik Vladimir Putin i dalje koristi zastareli Windows XP na svojim službenim računarima. To se jasno vidi na propagandnoj fotografiji koju je objavio službeni Kremlj, a na njoj Putin pozira ispred računara u svojoj moskovskoj rezidenciji, piše Daily mail.

Svetloplava traka na dnu ekrana sugeriše da se na tom računaru i dalje koristi Windows XP.

Microsoft je prestao da proizvodi nadogradnje za XP još 2014. godine, a upozorili su i da bi računari koja koriste taj softver mogli biti izloženi sigurnosnim rizicima.

Pogledajte:

Ipak, Rusija je uvela ograničenja za strani softver, a moskovski propisi mogli bi sprečiti Putina od nadogradnje. Windows XP, koji je prvi put izdan 2001. godine, bio je odobren za korišćenje ruske vlade, a odobrila ga je ruska služba za tehničku kontrolu.

Posljednji softver, Windows 10, odobren je samo za računala koja ne sadrže državne tajne. To znači da Putin na svom računalu ne bi mogao imati taj sistem, jer on kao šef države ima pristup svim tajnim dokumentima.

Funkcioneri iz Moskve planirali su potpuno ukinuti Microsoft i zameniti ga softverom ruske proizvodnje.

Neke su vladine agencije već prešle na ruski sistem Astra Linux, ali Kremlj to još nije učinio. Putinov poortparol Dmitrij Peskov nije novinarima dao objašnjenje.

Ruski predsednik (67) inače ima reputaciju tehnofoba, a ranije je tvrdio i da uopšte ne poseduje pametni telefon. Još 2017. je rekao grupi školaraca da jedva uopšte koristi internet i da ga Instagram ne zanima.

Njegov ministar Medvedev koristi iPhone, a ima i službeni profil na Instagramu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.