OVO JE VELIKO: Angela Merkel kaže da su Nemačkoj OČAJNIČKI POTREBNI RADNICI, ovo se odnosi i na SRBIJU!
Angela Merkel, Foto: AP

OPA

OVO JE VELIKO: Angela Merkel kaže da su Nemačkoj OČAJNIČKI POTREBNI RADNICI, ovo se odnosi i na SRBIJU!

Prema poslednjim procenama, u Nemačkoj je trenutno nepopunjeno 1,3 miliona radnih mesta

Objavljeno: 08:38h

Nemačka početkom iduće godine donosi nov zakon koji bi trebalo da olakša uvoz kvalifikovanih radnika izvan Europske unije, najavila je nemačka kancelarka Angela Merkel i upozorila na "očajničku" potrebu privrede za radnicima.

Prema poslednjim procenama, u Nemačkoj je trenutno nepopunjeno 1,3 miliona radnih mesta.

U ekonomski najjačoj članici EU radi više od dva miliona građana iz neke od zemalja Unije. "Ali to nije dovoljno i zato moramo potražiti kvalifikovane radnike izvan EU", rekla je kancelarka.

"Bez dovoljno stručnjaka ni jedna privreda ne može da preživi", upozorila je u redovnoj videoporuci subotom koju je potpuno posvetila novom zakonu, prenosi Hina.

Istakla je kako se potreba za stručnjacima iz inostranstva ne odnosi samo na akademski obrazovane radnike, nego i na strukovna zanimanja.

"Mi trenutno imamo brojne poslodavce i preduzeća koja su u očajničkoj potrazi za kvalifikovanom radnom snagom", istakla je Merkel.

Zakon o useljavanju kvalifikovane radne snage stupiće na snagu 1. marta 2020. godine, a cilj mu je da otvori put radnicima izvan EU-a da dođu i ostanu da žive u Nemačkoj.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.