5 RAZLOGA ZBOG KOJIH JE POBEDILA STRUJA KOJA NEĆE VELIKU BRITANIJU U EU: Veliki trijumf engleskog Šešelja
Boris Džonson, Foto: Profimedia

analiza GARDIJANA

5 RAZLOGA ZBOG KOJIH JE POBEDILA STRUJA KOJA NEĆE VELIKU BRITANIJU U EU: Veliki trijumf engleskog Šešelja

Šok koji zapravo i nije tako veliki šok

Objavljeno:

Boris Džonson rizikovao je mnogo kad je odlučio da po prvi put u gotovo celom jednom veku raspiše opšte izbore za decembar mesec. Ipak, proslavljao je u petak, nakon što su konzervativci postigli jedan od najvećih uspeha poslednjih godina, govoreći partijskim kolegama: "Prekinuli smo rešetku, okončali smo zastoj i razbili blok". Pobeda premijera počiva na brojnim faktorima, koji uključuju:

Bregzit

Džonson je poslao poruku kako će "obaviti Bregzit", ponavljao je to iznova i iznova, što je odjeknulo kod publike koja je umorna zbog neodlučnosti Velike Britanije po pitanju izlaska iz Evropske unije.

Tokom kampanje istakao je da će to pitanje brzo rešiti svojim "oven ready" ugovorom, iako Velika Britanija tek sledeće godine ide na trgovinske pregovore, a i njena neizvesnost se bliži kraju. Više puta naglašavana je i perspektiva laburističke vlade koja bi dovela do još jednog referenduma.

Jednostavnost poruke

Poruka torijevaca bila je mnogo fokusiranija u odnosu na laburiste. Džonson se nemilosrdno fokusirao na slogan "obaviti Bregzit", kao i na obećanje o povećanju broja policajaca i medicinskih sestara. Suprotno tome, laburisti su imali mnoštvo ponuda od masovne nacionalizacije do širokopojasnog pristupa i kompenzacionog balansa žena u pedesetim godinama za porast penzijske dobi.

Strategija prve sigurnosti

Konzervativci su pokrenuli manifest koji je nedostajao privlačnim ponudama, osim manjeg smanjenja poreza na nacionalno osiguranje uveli su i skromno povečanje javne potrošnje. Želeli su da izbegnu katastrofu Tereze Mej iz 2017. godine kada je otkrila nepopularnu politiku socijalne zaštite koju su laburisti nazvali "porezom na smrt". Ovog puta stranka je izbegla sporna obećanja. Manifest je bio toliko detaljan i "oprezan" da je sadržao čak i obećanja da se neće raditi stvari poput lova na lisice.

Slabosti laburista

Broj njihovih glasača drastično je manji u svim delovima Velike Britanije. Na nekim od tih mesta nije porastao ni broj glasača za konzervativca, ali su Džonsonovi kandidati isplivali na vrh, jer su glasači Džeremija Korbina naprosto ostali da sede kod kuće ili su glasali za stranku Bregzit. Poraženi poslanici pronalazili su različite krivce od položaja stranke u Bregzitu do Korbinovog rukovodstva za suzbijanje glasova za kandidate laburista.

Boris Džonson

Kandidati su tokom izbora rekli da, iako je Džeremi Korbin bio nepopularan, nije bilo ni entuzijasta za Džonsona. Međutim, on je očigledno bio jači kandidat tokom cele kampanje još od maja 2017, podnoseći dve debate u kojima nije napravio nikakvo "proklizivanje", niti veće promene. Džonson se takođe dugo držao u vrhu sve dok nije odbio da pogleda sliku malog dečaka na bolničkom podu, odnosno oduzeo je telefon novinaru nakon što mu je pokazao tu fotografiju i nakon što se sakrio u frižider da bi izbegao TV anketara. Ipak, njegov rejting, odnosno rejting njegovih predstavnika bio je znatno veći od Korbinovih.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / The Guardian)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.