TRIJUMF BORISA DŽONSONA: Konzervativci ubedljivo pobedili na izborima u Velikoj Britaniji!
Boris Džonson, Foto: EPA/Neil Hall

USPEH PREMIJERA

TRIJUMF BORISA DŽONSONA: Konzervativci ubedljivo pobedili na izborima u Velikoj Britaniji!

Laburisti bi trebalo da dobiju 191 poslanika, Liberalne demokrate 13, Stranka za Bregzit nijednog i SNP 55

Objavljeno: 08:00h

Do sada vladajući Konzervativci premijera Borisa Džonsona trebalo bi da su osvojili većinu s prednošću od 86 poslanika na opštim izborima održanim u četvrtak u Velikoj Britaniji, ukazuju izlazne ankete za BBC, ITV i Skaj njus.Istraživanje sprovedeno na glasačkim mestima u Velikoj Britaniji, ukazuje da će medju ukupno 650 poslanika Torijevci imati 368 poslanika - 50 više nego nego što su dobili na izborima 2017. godine.

Laburisti bi trebalo da dobiju 191 poslanika, Liberalne demokrate 13, Stranka za Bregzit nijednog i SNP 55.

Britanski premijer Boris Džonson poručio je, posle ubedljive pobede njegove Konzervativne partije na izborima, da su konzervativci po svemu sudeći "osvojili snažan novi mandat da se Bregzit sprovede do kraja".

"Smatram da će se pokazati da su ovo bili istorijski izbori koji su nam pružili šansu da se, u novoj vladi, ispoštuje demokratska volja britanskog naroda", istakao je Džonson.

On je naveo da je to i šansa da se Britanija promeni na bolje i oslobodi potencijal svih ljudi u zemlji.

"Pre svega, želim da zahvalim ljudima što su izašli na decembarske izbore koje nismo želeli da raspišemo, ali koji su smatram postali istorijski", kazao je Džonson, prenose agencije.

Konzervativna partija britanskog premijera Borisa Džonsona ostvarila je ubedljivu pobedu na izborima, a najnovije procene pokazuju da je zasigurno obezbedila većinu u parlamentu, čime je otvoren put za sprovođenje Bregzita.

Prema poslednjim podacima BBC-ija, Konzervativna partija je osvojila 364 mesta u parlamentu od 650, a Laburistička stranka 203.

Rezultati izbora se još broje, a "Politiko" ocenjuje da ovaj rezultat predstavlja veliku ličnu pobedu za Džonsona i znači da će Britanija skoro sigurno napustiti EU u januaru sledeće godine.

Ovo je najveća pobeda torijevaca u prethodnih 30 godina, a bolji rezultat ostvarila je samo "gvozdena lejdi" Margaret Tačer na izborima 1983. kada je osvojila 397 mandata, piše "Gardijan".

Istovremeno, laburisti su zabeležili najgori rezultat od 1935. godine, a njihov lider Džeremi Korbin se suočava sa pozivima da podnese ostavku.

Zelena stranka će i dalje imati samo jednog poslanika, a velška socijaldemokratska stranka "Plaid Kemri" će izgubiti jedno mesto od ukupno tri, ukazuje istraživanje.

Prvi opšti rezultati izbora saopštavaće se sukcesivno od ponoći po britanskom vremenu (01:00 po srednjeevropskom), a konačni rezultati se očekuje u petak rano popodne.

Ukoliko se potvrde rezultati izlaznih anketa, to će biti najveća pobeda za Torijevce na parlamentarnim izborima od uspeha Margaret Tačer 1979. godine.

Ukoliko se time pokaže kao istorijska, ta pobeda će Džonsonu dati odrešene ruke da sprovede izlazak Velike Britanije iz EU krajem januara, na zadovoljstvo 52 odsto Britanaca koji su za to glasali na referendumu 2016. godine.

U izlaznoj anketi od glasača se traži da popune lažni glasački listić kada izadju s biračkog mesta, što bi trebalo da pokaže kako su upravo glasali.

Izlaznu anketu agencija "Ipsos Mori" je u četvrtak sprovela medju 22.790 birača na 144 glasačka mesta.

Izlazne ankete su se poslednjih godina pokazale kao vrlo tačne. U 2017. godini tačno je prognozirano da nema pobednika, a 2015. godine da će konzervativci biti najjača stranka, podseća BBC.

Izbori u četvrtak su bili treći u Velikoj Britaniji za manje od pet godina - i prvi u decembru za gotovo 100 godina - a pred izbore je dominirala tema odlaska iz Evropske unije koja je aktuelna od referenduma o tome iz 2016. godine.

Lider konzervativne stranke i premijer Boris Džonson fokusirao se na samo jednu predizbornu poruku: "Obaviti Bregzit!", obećavši da će Velika Britanija napustiti EU do 31. januara 2020. godine ako on na izborima osvoji poslaničku većinu.

Njegov glavni suparnik za "Dauning strit broj 10", vođa Laburista Džeremi Korbin, obećao je biračima još jedan referendum: da izaberu izmedju odluke o ponovnom pregovaranju o odlasku iz EU ili ostanka u Uniji.

No, Laburisti su predizbornu kampanju prvenstveno zasnivali na obećanju da će okončati višegodišnju budžetsku štednju povećanjem potrošnje na javne usluge i Nacionalnu zdravstvenu službu.

Liberalne demokrate obećale su da će otkazati Bregzit ako njihova šefica Džo Svinson postane predsednica Vlade, ali ankete javnog mnjenja su ukazivale da su ih glasači napuštali još tokom kampanje.

Liberalne demokrate su imale dogovor sa Zelenom strankom i velškom partijom "Plaid Kemri" da im ne konkurišu u nekim izbornim jedinicama da bi se maksimalno iskoristili glasovi pristalica tih dveju stranaka već opredeljenih za ostanak Velike Britanije u EU.

Škotska nacionalna stranka je ocenila da bi joj osvajanje velikog broja glasova praktično dalo "mandat" za drugi referendum o nezavisnosti tog dela Ujedinjenog Kraljevstva.

Odlučujući trenutak nastupio je još dok je kampanja bila na samom početku, kada je Najdžel Faradž najavio da njegova Stranka za Bregzit neće imati kandidate u izbornim jedinicama koje su konzervativci osvojili na opštim izborima 2017, kako bi se izbegla podela glasova birača koji su za odlazak iz EU.

Konzervativci su kampanju započeli dvocifrenim vođstvom nad Laburistima u anketama, ali se ta prednost smanjivala kako se bližio dan glasanja.

Konzervativci su svoju pro-Bregzit poruku usmerili na laburističke izborne jedinice u Midlendsu i na severu Engleske gde se na referendumu 2016. godine glasalo za izlazak iz EU.

Boris Džonson se pred izbore našao pod vatrom jer je izbegao odgovore o tome zašto je odbio da učestvuje u TV-debati lidera stranaka o klimatskim promenama, i zbog izbegavanja polusatnog intervjua za BBC, koje su drugi lideri stranaka prihvatili.

Britanski premijer Boris Džonson poručio je članovima svoje partije da "uživaju u slavlju" nakon što je prva izlazna anketa pokazala da je njegova Konzervativna stranka na putu je da osvoji većinu mandata na izborima koji su večeras završeni u Velikoj Britaniji.

"Nadam se da ćete večeras uživati u slavlju" napisao je Džonson u mejlu članovima partije, dodajući "Vi ste omogućili ovu kampanju. Ne bismo uspeli bez vas".

Ako se predviđanja pokažu tačnim, Džonson će osvojiti mesta u parlamentu koja su mu potrebna za realizaciju Bregzita 31. januara, javlja Rojters.

Prema anketi, Džonsonovi konzervativci osvojiće 368 mandata, dovoljno za "udobnu" većinu u parlamentu sa 650 mesta.

Prognozira se da će laburisti osvojiti 191 mandata, Škotska nacionalna stranka 55 mandata i Liberalne demokrate 13.

Zvanični rezultati treba da budu objavljeni u narednih sedam sati.

Na poslednjih pet nacionalnih izbora, samo je jedna izlazna anketa predvidela je pogrešan rezultat - 2015. godine kada se činilo da će Britanija dobiti "obešeni parlament", manjinsku ili koalicionu vladu, a u stvari su tada konzervativci osvojili većinu, dobivši 14 mesta više nego što su predviđanja pokazala.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.