MERKELOVA JE NAJMOĆNIJA ŽENA NA SVETU: Međutim, na svetskoj listi se nalazi i jedna SRPKINJA!
Angela Merkel, Foto: EPA/Felipe Trueba

top lista

MERKELOVA JE NAJMOĆNIJA ŽENA NA SVETU: Međutim, na svetskoj listi se nalazi i jedna SRPKINJA!

Na drugom mestu nalazi se Kristin Lagard

Objavljeno: 17:20h

Za svaku godinu Forbs pravi listu najuticajnijih žena širom sveta u politici, ekonomiji i zabavi. Merkelova se u samom vrhu nalazi već devet godina, a Forbs je pohvalio kancelarku zbog svoje rezervisanosti i zbog politike prema izbeglicama, koja se značajno razlikuje od stava koji ima američki predsednik Donald Tramp.

Na drugom mestu nalazi se Kristin Lagard, nova predsednica Evropske centralne banke, koja je prethodno obavljala posao direktorke MMF. Lagard je na prošlogodišnjoj listi bila 22.

foto: Printscreen

Iza nje je Nensi Pelosi, koja je prva žena koja je na poziciji predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa.

Pelosi je u septembru saopštila da je zvanično pokrenuta istraga o opozivu predsednika Trampa, posle optužbi da je zloupotrebio svoju funkciju.

Na 100. mestu nalazi se mlada švedska akrivistkinja Greta Tunberg, koju je magazin "Tajm" juče proglasio za ličnost godine.

foto: EPA/J.J. GUILLEN

Na listi su još, između ostalih, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, Melinda Gejts, direktorka Fondacije Bil i Melinda Gejts, Kristalina Georgijeva, nova direktora MMF, Opra Vinfri.

Zanimljivo je da se mestom na ovoj prestižnoj listi može pohvaliti i naša premijerka Ana Brnabić, koja se nalazi na 88. mestu.

foto: Ana Paunković

Kako navodi Forbs, na ovogodišnjoj listi našle su se žene iz šest kategorija: biznis, tehnologija, finansije, mediji i zabava, politika i filantropija.

Reč je o, kako se navodi, ženama koje razvijaju brendove u vrednosti od više milijardi dolara, donose odlučujuće odluke na finansijskim tržištima i koriste svoje platforme za sklapanje sporazuma, pružanje pomoći i pokretanje promena.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.