NAJSTARIJA PRIČA KOJU JE IZMAŠTAO ČOVEK: U pećini u pronašli crtež star 44.000 godina - prikazuje fantastičnu scenu
Fantastična scena lova stara 44-000 godina, Foto: Ratno Sardi/Griffith University

prelepo otkriće u indoneziji

NAJSTARIJA PRIČA KOJU JE IZMAŠTAO ČOVEK: U pećini u pronašli crtež star 44.000 godina - prikazuje fantastičnu scenu

Otkriće su u časopisu Nature predstavili arheolozi sa Univerziteta Grifit u Brizbejnu u Australiji

Objavljeno:

Slika koja je pronađena na zidu indonežanske pećine stara je 44.000 godina.

Čini se da je prikazuje bivola kojeg love bića koja su polu ljudi, polu životinje, koji drže koplja i eventualno konopce.

Neki istraživači smatraju da bi crtež mogao biti najstarija priča na svetu.

Otkriće su u časopisu Nature predstavili arheolozi sa Univerziteta Grifit u Brizbejnu u Australiji. Adam Brum - arheolog iz Grifita - prvi put je video slike pre dve godine, nakon što je kolega u Indoneziji zatresao smokvu kako bi stigao do pećinskog prolaza.

- Te slike su se pojavile na mom Ajfonu - rekao je Brum.

- Mislim da sam karakterističnu australijsku reč od četiri slova rekao vrlo glasno. - našalio se.

Indonežanski crtež nije najstariji na svetu. Prošle godine su naučnici rekli da su na fragmentu stene u Južnoj Africi pronašli "najstariji crtež čovečanstva", star 73.000 godina.

Crteži su pronađeni u pećini zvanoj Leang Bulu'Sipong 4 na jugu Sulavesija, indonežanskog ostrva istočno od Bornea. Ploča je široka skoro pet metara i čini se da prikazuje bizona nazvanog anoa, plus divlje svinje koje žive na Sulavesiju. Pored njih su sitnije figure koje izgledaju kao ljudi - ali imaju i životinjske crte poput repova i njuški. U jednom odeljku anoa je okružen s nekoliko figura koje drže koplja.

- Nikada ranije nisam video nešto takvo - rekao je Brum.

- Videli smo stotine primera pećinske umetnosti u ovom regionu - ali nikada nismo videli ništa poput ove scene lova.

Međutim, drugi istraživači postavljaju pitanje da li panel predstavlja jednu priču - i kažu da bi to mogao biti niz slika naslikanih u dužem periodu.

- Da li je u pitanju scena je upitno - kaže Pol Petit, arheolog i specijalista pećinske umetnosti na Univerziteta Durham, za Nature.

Tim je analizirao "kokice" kalcita koji je nastao na slici. Radioaktivni uranijum u mineralu polako propada u torijum, pa je tim izmerio nivoe različitih izotopa ovih elemenata. Otkrili su da je kalcit na svinji počeo da se formira pre najmanje 43.900 godina, a naslage na dva bizona stara su najmanje 40.900 godina.

Postoje najmanje 242 pećine ili skloništa sa drevnim slikama samo u Sulavesiju - a nova mesta se otkrivaju svake godine.

Možda nije najstariji crtež, ali istraživači kažu da bi to mogla biti najstarija priča ikad pronađena.

- Ranije je stenska umetnost pronađena na evropskim lokacijama starim oko 14.000 do 21.000 godina smatrana najstarijim jasno narativnim umetničkim delima na svetu - piše u časopisu Nature.

Crteži Sulavesija takođe bi mogli biti najstariji crtež životinja ikada pronađen. Prošle godine je otkriveno da je pećinska slika u Borneu - za koju se smatra da je najstarija slika životinja - stara najmanje 40.000 godina.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.