HANDKE SE KUPAO U DRINI KAD SU U NJOJ BILI LEŠEVI I POZIRAO U SREBRENICI! Pojavile se neke vrlo čudne fotografije
Peter Handke, Foto: EPA/ Georg Hochmuth

novi detalji

HANDKE SE KUPAO U DRINI KAD SU U NJOJ BILI LEŠEVI I POZIRAO U SREBRENICI! Pojavile se neke vrlo čudne fotografije

On je upravo dobio Nobelovu nagradu za književnost

Objavljeno:

Austrijskom piscu Peteru Handkeu prekjuče je uručena Nobelova nagrada za književnost za 2019. godinu na svečanoj ceremoniji u Švedskoj.

On se ovim povodom našao u centru pažnje javnosti, a na Tviter nalogu jedan tviteraš objavio je čak i kako se on kupao u "vreme najvećih zločina u Drini", što je potkrepio i fotografijom.

- Na stranu Handkeov knjizevni opus, da nije napisao nikad nista, zanima me samo, kako neko može u vreme najvecih zločina u Podrinju, da se kupa u Drini u kojoj je leševa ne zna se broja, baš na vrhuncu zločinackog pita,da pozira u Srebrenici, gradu gde i danas miriše smrt? Kako? - napisao je on.

Podsetimo, dok jedni smatraju kako je Handke zaslužio ovu nagradu, te kako se radi o vrsnom piscu drugi protestuju i bojkotuju dodelu priznanja. Među glavnim "zamerkama" nalazi se činjenica da je Handek podržavao Slobodana Miloševića dok je bio na vlasti.

Grupa građana okupila se ispred "Koncerthausa" nešto pre početka svečane ceremonije, protestujući protiv dodele nagrade Handkeu, nazivajući odluku Nobelovog komiteta "sramotom za čovečanstvo". Istovremeno je održani i protest podrške Handkeu.

Handke se zamerio devedesetih godina zapadnom svetu, kada je bio na prostorima nekadašnje Jugoslavije dok je još trajao rat i napisao esej "Pravda za Srbiju", što je naišlo na osudu u nekim zapadnim krugovima.

Međutim, više od toga, javnost, i stranu i domaću, šokiralo je njegovo mišljenje o Miloševiću za koga je rekao da "uop­šte ni­je bio na­ci­o­na­li­sta, že­leo je da sa­ču­va Ju­go­sla­vi­ju". "Poštovanje" je reč kojom je opisao šta je prema Miloševiću osećao. Govorio je i da Milošević nije bio "balkanski diktator i kasapin". Prijateljstvo sa Miloševićem je, izgleda, učvršćeno i kada se on našao u Hagu, a Handke išao da ga poseti, po­što su nje­go­vi advo­ka­ti za­tra­ži­li da, even­tu­al­no, bu­de sve­dok od­bra­ne.

U Srbiju je došao čak i na sahranu Slobodana Miloševića, i izjavio da je njegovo prisustvo na sahrani "potpuno privatna stvar".

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.