OVAKO JE IZGLEDALA 2019. GODINA: Priroda počela da se SVETI, devojčica postala SPASITELJKA! Događaji koji se PAMTE
Godina za nama..., Foto: AP

retrospektiva

OVAKO JE IZGLEDALA 2019. GODINA: Priroda počela da se SVETI, devojčica postala SPASITELJKA! Događaji koji se PAMTE

Pogledajte koji su događaji obeležili svet

Objavljeno:

Godina koja je za nama bila je burna kao i svaka druga - ali umesto ratova i terorističkih napada, čini se da su u fokusu najviše bile klimatske promene.

Tome u prilog pored samih katastrofa koje su bile brojne, ide i činjenica da je aktivistkinja Greta Tunberg izabrana za "osobu godine".

Međutim, tu je bilo i dramatičnih promena vlasti, geopolitičkih poteza, kao i skandala.

Pogledajmo godinu za nama:

1. januar 2019. - Žair Bolsonaro postaje predsednik Brazila

Zbog pobede "brazilskog Trampa" razočarali su se mnogi aktivisti za zaštitu životne sredine, ali i oni koji su liberalnijih opredeljenja. Brazilci su u drugom krugu predsedničkih izbora za novog šefa države izabrali kandidata krajnje desnice Žaira Bolsonara, uprkos brojnim upozorenjima da će taj bivši kapetan vojske ugroziti demokratiju u zemlji.

Letelica "Novi horizonti" došla do Kuiperovog pojasa

Letelica NASA-e je proleteta pored Ultime Tule, nebeskog tela širokog tek 30 kilometara, i tako postala sonda koja je najdalje otišla u Sunčev sistem, čak 6.5 milijardu kilometara daleko od Zemlje.

Ultima Tule se nalazi u Kuiperovom pojasu, koji se nalazi iza planete Neptun. Letelica je prethodno proletela pored Plutona 2015. godine. Procenjuje se da u Kuiperovom pojasu postoji još stotine nebeskih tela poput Ulitime, nastalih kada se Sunčev sistem tek formirao.

3. januar 2019. - Kineska songa Čang'e prvi put u istoriji sleće na tamnu stranu Meseca

Kineski modul za proučavanje tamne strane Meseca „Čang-e 4“ je uspešno sleteo na tamnu stranu Meseca, što je prvo uspešno meko sletanje na tamnu stranu Zemljinog prirodnog satelita u istoriji čovečanstva.

"Čange 4“ je svemirski modul koji se sastoji od stacionarne lunarne stanice i lunarnog rovera i uspešno je lansiran 7. decembra 2018. sa kosmodroma „Sičan“ u jugozapadnoj kineskoj provinciji Sičuan.

23. januar 2019. - Huan Gvaido se sam proglašava za predsednika Venecuele

Lider opozicije u Venecueli i predsednik nacionalne skupštine Huan Gvaido se na ulici proglasio za "prelaznog predsednika" države, što je propraćeno ovacijama više hiljada ljudi. Podršku mu pružaju SAD, Peru, Gvatemala, Kostarika i Čile.

Nikolas Maduro poručuje iz predsedničke palate da prekida diplomatske odnose sa Sjedinjenim Državama. To je bio samo početak nereda koji će potresati Venecuelu u narednim mesecima.

28. januar 2019. - SAD optužuje kinesku kompaniju Huaveji za malverzacije

SAD su Huaveju se na teret stavile pokušaje krađe robotičke i druge tehnologije iz laboratorije T-Mobajla koja je korišćena za testiranje pametnih telefona.

Huavej se takođe optužuje da koristi "fantomsku firmu" u Hong Kongu, Skajkom (Skycom), za trgovanje sa Iranom kršeći američke trgovinskle sankcije. Vašington tvrdi da je glavna finansijska direktorka kompanije Meng Vandžou varala banke u vezi sa tim transakcijama.

Ove optužbe su samo početak trgovinskog rata SAD i Kine u čujem je središtu bila ova kompanija, koja je kasnije raskinula poslovanje sa Guglom i objavila da više neće koristiti njihov Android sistem.

12. februar 2019. - Makedonija menja naziv u Severna Makedonija

Makedonsko Sobranje je s 81 glasom "za", ni jednim protiv ni uzdržanim, usvojilo ustavnu promenu kojom je država u skladu s Prespanskim sporazumom promenila ime.

Usvojena je ustavna promena kojom je Makedonija promenila ime u Republika Severna Makedonija.

14. febrauar 2019. - U napadu na indijske vojnike u Kašmiru poginulo 40 osoba

Napad na vojni konvoj se desio kada je bombaš-samoubica, za koga je utvrđeno da se zove Adil Dar, starosti izmedu 19 i 21 godine, automobilom u kome se nalazio eksploziv udario u autobus koji je prevozio vojnike.

Nakon toga došlo je do žestokog zaoštravanja odnosa Indije i Pakistana, nuklearnih sila, koje su bile na ivici rata. Indija je izvršila vazdušni napad na teroriste na pakistanskoj teritoriji, a Kašmir je bio odsečen od sveta. Nemiri su trajali nekoliko meseci.

27. i 28. februar 2019. Samit SAD i Severne Koreje u Hanoju

Kim Džong un i Donald Tramp su svoj drugi susret završili ranije nego što je predviđeno, bez dogovora i odmah su u odvojenim konvojima napustili luksuzno zdanje u centru Hanoja gde su održavani razgovori.

Tramp i državni sekretar Majk Pompeo rekli su novinarima u Vijetnamu danas da SAD nisu spremne da sklope sporazum ukoliko se Severna Koreja ne obaveže da odustane od svojih tajnih nuklearnih pogona van Jonbijona, kao i svog programa proizvodnje raketa i bojevih glava.

10. mart 2019. - Srušio se avion Boing 737 Max u Etoipiji

Avion na letu ET302, srušio se u 8:44 po lokalnom vremenu, samo šest minuta nakon što je poleteo iz Adis Abebe, saopštili su iz Etiopijan erlajnsa. Delovi aviona, kao i olupina, pronađeni su 60 kilometara od glavnog grada.

U avionu je bilo 149 putnika i osam članova posade. Među poginulima su, između ostalih, 32 Kenijca, 18 Kanađana, osam Amerikanaca, sedam Britanaca i jedan državljanin Srbije, saopšteno je u Adis Abebi.

To je drugi pad Boinga 737 za pet meseci, nakon što se u oktobru prošle godine srušio avion u Indoneziji .Avion tipa Boing 737-800 MAH je kasnije povučen sa svih letova širom sveta.

15. mart 2019. godine - Teroristički napad u Krajstčurču

U gradu Krajstčerču na Novom Zelandu došlo je do terorističkog napada u dve džamije. U pucnjavama je ubijeno 49 ljudi, dok je više od 40 povređeno. Napadač Brenton Tarant je pokolj u džamiji prenosio uživo na svom Fejsbuk profilu.

Tarant je napisao manifest na 73 strane i okačio na svoj Fejsbuk profil koji je ubrzo ugašen, ali se sadržaj manifesta brzo proširio svetom. U njemu, između ostalog, Tarant pominje i Kosovo kojim pokušava da "pravda" svoj bolesni pokolj na nedužne ljude koji su se zatekli u džamijama na jutarnjoj molitivi, a na oružju je imao ispisana i imena srpskih srednjovekovnih vladara.

19. mart 2019. Nazarbajev se povlači sa vlasti u Kazahstanu

Predsednik Kazahstana Nursultan Nazabrajev, koji je na čelu države bio od proglašenja nezavisnosti od Sovjetskog Saveza, objavio je da podnosi ostavku.

U čast prvog predsednika samostalnog Kazahstana Nursultana Nazarbajeva, poslanici kazahstanskog parlamenta usvojili su Zakon o promeni imena glavnog grada u Nursultan.

23. mart 2019. Poslednja teritorija pod kontrolom ISIS-a u Siriji je oslobođena

Pad poslednjeg uporišta džihadista u Baguzu označio bi kraj samoproglašenog kalifata Islamske države, koji je na vrhuncu snage te grupe zauzimao velike delove Sirije i Iraka.

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je danas da je došlo vreme da Islamska država više ne kontroliše ni deo teritorije u tom regionu, posle petogodišnje vojne kamanje SAD i saveznika.

Tokom tih operacija bačeno je više od 100.000 bombi i poginuo je nepoznat broj civila. Tramp je novinarima pokazao mapu Iraka i Sirije na kojoj se vidi da ekstremisti Islamske države više ne kontrolišu nijednu teritoriju u regionu.

4. april 2019. - Počeo drugi građanski rat u Libiji

Vojni lider sa istoka zemlje Kalifa Haftar započeo ofanzivu na Tripoli, gde je sedište međunarodno priznate vlade. Milicije međunarodno priznate vlade odgovorile su na ofanzivu vazdušnim napadima i zarobile 100 boraca rivalske vojske

Libija je poprište duboke krize još od ubistva Muamera Gadafija 2011. godine. Tada počinje i borba za prevlast između dve paralelne vlade, sa sedištima u Tripoliju i Tobruku, koje imaju odvojene parlamente i oružane snage.

10. april 2019. - Čovečanstvo je dobilo prvu fotografiju crne rupe

Fotografija je napravljena od strane Event Horizon Telescope (EHT), mreže od osam radio-teleskopa koji pokrivaju lokacije od Antarktika do Španije i Čilea.

Slika prikazuje oreol prašine i gasa, prateći obris ogromne crne rupe, u srcu Mesier 87 galaksije, 55 miliona svetlosnih godina od Zemlje.

11. april 2019. - Uhapšen Džulijan Asanž

Osnivač Vikiliksa (WikiLeaks) Džulijan Asanž uhapšen je u ambasadi Ekvadora u Velikoj Britaniji. Vlada Ekvadora objavila je da je kao deo odluke o proterivanju Džulijana Asanža iz svoje ambasade u Londonu, poništila njegovo državljanstvo.

Asanž se sklonio u ambasadu 2012. godine kako bi izbegao hapšenje i izručenje u Švedsku gde je optužen za silovanje. Švedsko pravosuđe u međuvremenu je odbacilo prijavu. Asanža čeka suđenje u febuaru, a preti mu izručenje u SAD, gde može biti osuđen na teške kazne.

15. april 2019. - izbio je požar u katedrali Notr Dam

U Katedrali Notr Dam u Parizu je izbio masivni požar koji se, uprkos naporima vatrogasne službe, relativno brzo proširio. Dva tornja su sačuvana, ali je u naporima da se obuzda plamen teže povređen najmanje jedan vatrogasac. Takođe je izgorelo dve trećine krova.

Nakon požara brojni milijarderi pohrlili su da daju donacije za rekonstrukciju ovog istorijskog zdanja.

21. april 2019 - Napad na Šri Lanki

Šri Lanku je na Uskrs pogodila serija eksplozija u kojima je poginulo više od 200 osoba, među kojima i 35 stranac. Najmanje 207 osoba stradalo je u seriji napada na crkve i hotele u Kolombu i okoloni, gde su vernici obeležavali Uskrs. Vlada je za napade okrivila lokalnu ekstremnu islamističku grupu Nešenel Tovhid Džamat (NTJ). Pisalo se i da su se svetili za napad na musilmane na Novom Zelandu.

5. maj 2019. Zapalio se avion koji se srušio na aerodrom Šermentjevo

U avionskoj nesreći na moskovskom aerodromu Šeremetjevo se zapalio avion u kojem je bilo 78 putnika i članova posade, a poginula je 41 osoba, uključujući dvoje dece. Tokom pokušaja sletanja, avion je udario u pistu nekoliko puta i verovatno oštetio rezervoare za gorivo, zbog čega je izbio požar u zadnjem delu. Navodi se da postoji velika mogućnost da je munja pogodila avion, nakon čega je automatika u letelici prestala da funkcioniše.

17. maj 2019. - Afera Ibica

Video-zapis iz 2017. godine, snimljenom u luksuznoj vili, na španskom ostrvu Ibica, srušio je austijsku vladu. Nemački istraživački novinari, predvođeni urednikom „Zidojče cajtunga” Oliverom Das Guptom, objavili su tekst, a u internet izdanju jednočasovni snimak razgovora Štrahea i njegovog najbližeg partijskog saradnika Johana Gudenusa s navodnom nećakom jednog ruskog oligarha. Priču je pratio hamburški politički nedeljnik „Špigel” i bečki „Falter”. Teme su bile ilegalne milionske donacije Slobodarskoj stranci i poreske povlastice ruskim investitorima, kao i plan o preuzimanju akcija najtiražnijeg austrijskog bulevarskog lista „Kronen cajtung”, s više od milion čitalaca. Nakon snimka Štrahe je podneo ostavku, raspisani su novi izbori. Među organizatorima ove klopke za Štrahea navodile su se i osobe srpskog državljanstva.

24. maj 2019. Britanska premijerka Tereza Mej podnosi ostavku

Tereza Mej je odlučila da se povuče sa vlasti nakon propalog sporazuma o Bregzitu. Ona je htela da nekako progura kroz Donji dom sporazum o izlasku Velike Britanije iz EU, iako u njemu već odavno nije imala većinu. Poslanici su tri puta rekli ne sporazumu koji bi Velikoj Britaniji omogućio uređen izlazak iz EU. Parlament je bio potonuo u haotično glasanje.

9. jun 2019. Početak protesta u Hong Kongu

Vlada Hong Konga najavila je zakon kojem bi krivično gonjeni u Hong Kongu mogli biti izručeni Kini, što je izazvalo početak pobune pro-demokratskih stanovnika ovog grada, koja će prerasti u višemesečne nemire i haos, koji je odneo i svoje žrtve. Taj zakon je na kraju povučen, ali protesti su se nastavili.

13. jun 2019. Incident u Omanskom zalivu

Dva saudijska naftna tankera su napadnuta kod obale Fudžejre, koja pripada Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Ministar energetike Saudijske Arabije Halid el Falih rekao je da je u pitanju sabotažni napad, čime je kako kaže, dovedena u pitanje bezbednost snabdevanja svetske nafte. SAD su ubrzo za napad optužile Iran, što je dovelo dovelikog zaoštravanja odnosa ovih zemalja u narednim mesecima.

19. jun 2019. - Prve optužnice za obaranje malezijskog aviona nad Ukrajinom

Četiri osobe optužene su za ubistvo 298 putnika i članova posade aviona kompanije Malezija erlajns prilikom obaranja letelice u istočnoj Ukrajini 2014. godine. Holandski istražitelji optužili su troje ruskih državljana: Igora Girkina, Sergeja Dubinskog i Olega Pulatova, kao i Ukrajinca Leonida Karčenka za ovo krivično delo. Putnički avion MH17 leteo je na liniji Amsterdam - Kuala Lumpur kada je oboren iznad Ukrajine, gde su se u tom trenutku odvijali sukobi.

7. jul 2019. - Grčka dobija novu vlast

Konzervativna Nova demokratija pobedila je na prevremenim parlamentarnim izborima u Grčkoj, porazivši vladajuću Sirizu grčkog premijera Aleksisa Ciprasa. Cipras je priznao poraz na parlamentarnim izborima i pozvao je telefonom lidera opozicione Nove demokratije Kirjakosa Micotakisa da mu čestita na pobedi. Ovo su prvi parlamentarni izbori u Grckoj otkako je ta zemlja okončala primenu trećeg uzastopnog programa pomoći međunarodnih kreditora, ali i postigla sporazum sa Skopljem o imenu Severne Makedonije.

16. jul 2019 - Ursula fon der Lajen postaje nova predsednica Evropske komisije

Nemačka političarka Ursula fon der Lajen izabrana je za novu predsednicu Evropske komisije. Za nju je glasalo 383 od 733 prisutna poslanika Evropskog parlamenta. Inače, Evropski parlament ukupno ima 751 poslanika. Ursula fon der Lajen je predstavljajući svoj politički program obećala novu Komisiju koja će biti satavljena od jednakog broja muškaraca i žena. Pored rodne ravnopravnosti, fon der Lajen se u svom političkom programu založila za vodeću ulogu EU u borbi protiv klimatskih promena, za jačanje socijalne pravde, ekonomiju koja radi za građane, digitalizaciju Evrope, solidarnost i jačanje jedinstva unutar EU kao i jaču i efikasniju ulogu EU u svetu.

17. jul 2019. - Vođa narkokartela El Čapo je osuđen na doživotnu robiju

Meksički narko-bos Hoakin Gusman "El Čapo" u Njujorku je osuđen na doživotnu kaznu i na još 30 godina zatvora."El Čapo" je u njujorškom zatvoru od izručenja 19. januara 2017. Uhapšen je u januaru 2016. u Meksiku i izručen u SAD godinu dana kasnije po optužnici za trgovinu narkoticima, ubistva, otmice i druga krivična dela. Vođa narko-kartela "Sinaloa" uhapšen je šest meseci pošto je pobegao iz strogo čuvanog meksičkog zatvora, tako što su njegovi sradnici u kartelu iskopali do njega 1,5 kilometara tunela.

18. jul 2019. - Napad na anime studio u Kjotu

36 osoba je poginulo, a na desetine je povređeno kada je jedan muškarac podmetnuo požar u studiju za animaciju "Kjoto animejšn" u japanskom gradu Kjotu. Muškarac je na zaposlene bacio zapaljivu tečnost i izazvao požar u zgradi kompanije. Policija u Kjotu saopštila je da je požar izbio u trospratnoj zgradi koja je pripadala studiju za animaciju "Kjoto enimejšn", nakon što je muškarac upao i bacio zapaljivu tečnost uz povike "Umrite!", a zatim je buknula vatra. To je najsmrtonosniji napad u Japanu još od Drugog svetskog rata

24. jul 2019. - Boris Džonson postaje novi premijer Britanije

Boris Džonson je zvanično postao premijer Velike Britanije, obećavajući da će tu državu izvesti iz Evropske unije i da za to neće biti izgovora.Džonson je u nekoliko navrata rekao da želi istupanje zemlje iz EU do 31. oktobra, sa dogovorom ili bez dogovora sa Briselom. Međutim, nije u tome uspeo, već je morao da raspiše vanredne parlamentarne izbore.

3. i 4. avgust 2019. - Masovne pucnjave u SAD

Ameriku su za 2 dana potresle dve masovne pucnjave. Patrik Krusijus optužen za ubistvo 22 ljudi i ranjavanje 26 ljudi, rekao je vlastima nakon pucnjave da su meta napada bili Meksikanci. Krusius je optužen da je 3. avgusta vozio iz podrucja Dalasa do El Pasa i iz puške pucao u kupce u prodavnici Volmart, nakon čega se predao policiji koja se sukobila s njim na ulici. Samo 13 sati nakon masovnog ubistva u El Pasu desio se napad u Dejtonu u saveznoj državi Ohajo, kada je napadač u panciru i sa maskom nalicu ubio devet ljudi a ranio 27, nakon cega ga je policija ubila.

21. avgust 2019. - Požari u Amazoniji

Nacionalni institut za svemirka istraživanja, istraživačka jedinica Ministarstva nauke u Brazilu, izneo je podatak da je od januara ove godine izbilo preko 72.000 požara na teritoriji ove južnoameričke zemlje, a to je 85 procenata više nego u istom periodu 2018. godine. Brazil nije jedina država pogođena ovom katastrofom i procene su da je u Boliviji do sada izgorelo oko 500.000 hektara šume. Vlasti u Boliviji su iznajmile Boing 747 Supertanker, koji može poneti preko 70.000 litara vode i jedan je od najboljih aviona, koji se koristi za gašenje požara.

Tropske šume, koje se nalaze u Južnoj Americi se često nazivaju plućima sveta, jer zadržavaju ugljen-dioksid, a u isto vreme proizvode 20 procenata kisonika na planeti Zemlji. Samim tim, ova regija ima i veliki uticaj na svetsku klimu i globalno zagrevanje. Stručnjaci upozoravaju da se zbog požara, Amazonija može pretvoriti u izvor ugljen-dioksida što može uticati i na globalno zagrevanje. Ovo definitivno pokazuje da ono što se trenutno dešava u Brazilu, nikako ne može biti okarakterisano kao unutrašnje pitanje te zemlje.

Mnogi su za katastrofu okrivili Bolsonara, koji je upravo argument "unutrašnjeg pitanja" koristio u svoju odbranu.

1. septembar 2019. - Uragan Dorijan udara Karibe

Uragan Dorijan opustošio je Bahame, ostrvsku državu u Karibima, a 43 osoba je poginulo. Na ostrvu Grand Bahama i otrvu Abako uništeno je ili teško oštećeno preko 13.000 domova. U saopštenju Nacionalnog centra za uragane upozoravalo se na udar vetra i do 320 kilometara na čas što može da izazove "ekstremno uništenje".

19. septembar 2019. Američki dron ubija 30 avganistanskih zemljoradnika

Najmanje 30 civila je ubijeno i 40 povređeno u Avganistanu u napadu američke bespilotne letilice, koji je bio usmeren na ciljeve džihadista Islamske države.Stradali su civili u planinskom području Vazir Tangi u provinciji Nangahar na istoku Avganistana, preneo je Radio slobodna Evropa (RSE).

20. septembar 2019. godine - Najveći protesti protiv klimatskih promena

Stotine hiljada učenika, studenata i radnika izašlo je u petak na ulice gradova širom sveta, od Azije do Evrope, u okviru globalnog štrajka na kojem je upućen zahtev svetskim liderima da usvoje hitne mere da se spreči klimatska katastrofa. Protesti su se zatim proširili na Japan, jugoistočnu Aziju, Evropu, Afriku i Bliski istok.

Protesti, koje je inspirisala 16-godišnja aktivistkinja iz Švedske Greta Tunberg, održali se u oko 150 država, a učesnici od vlada traže da preduzmu hitnu akciju da ograniče štetne posledice klimatskih promena.

9. oktobar 2019. - Turska započinje ofanzivu na Siriju

Turska je međunarodnoj zajednici saopštila da se bori protiv „neposredne terorističke pretnje“ i da želi da očuva sigurnost koju, po njoj, na granici ugrožavaju sirijski Kurdi. Zato su pokrenuli ofanzivu koju je osudio ceo svet. Malo pre toga je Tramp povukao vojne trupe iz tog regiona, osvaljajući Kurde, svoje saveznike u borbi protiv ISIS-a, na cedilu. Akcija je završena sredinom oktobra.

12. oktobar 2019 - Tajfun Hagibis pogađa Japan

Tajfun Hagibis pogodio je severni i centralni Japan donevši snažne nalete vetra i obilne kiše, koje su uzrokovale izlivanje reka i opolavile, oštetile ili ostavile bez električne energije hiljade domova. Poginulo je 78 osoba.

14. oktobar 2019. - Katalonski lideri osuđen na 9 do 13 godina zatvora

Španski Vrhovni sud osudio je devet katalonskih separatističkih lidera na kazne zatvora od devet do 13 godina. Najteža kazna, 13 godina zatvora, dosuđena je bivšem potpredsedniku katalonske vlade Oriolu Žunkerasu. On je osuđen zbog pobune, ali i zloupotrebe javnih fondova. Nakon ove presude, izbili su masovni protesti u Barseloni, a bio je zatvoren i aerodrom.

18. oktobar 2019. godine - Prva ženska astronautska šetnja u istoriji

Astronautkinje američke svemirske agencije NASA Kristina Koč i Džesika Meir ušle su u istoriju tako što su prvi put bez muške pratnje šetale svemirom. Astronautkinje koje su posada Međunarodne svemirske stanice izašle su u otvoreni svemir kako bi popravile deo na solarnom energetskom sistemu stanice. Asošijejted pres dodaje i da je NASA još prošle godine htela da organizuje prvu žensku šetnju svemirom, ali je odustala, jer nije imala dovoljno odela odgovarajuće veličine za taj poduhvat.

23. oktobar 2019 - Tela 39 migranata pronađena u hladnjači

Tela 39 osoba nađena su u šleperu-hladnjači u industrijskoj zoni u mestu Grejs, 40 kilometara istočno od Londona. Vozač Moris Robinson (25) poreklom iz Severne Irske optužen je za ubistvo iz nehata 39 osoba, krijumčarenje ljudi i pranje novca. Vijetnamska policija saopštila je da su sve žrtve bile Vijetnamci. U saopštenju Ministarstva za javnu bezbednost Vijetnama navodi se da su žrtve poreklom iz gradova Hajfong i Haj Ziong i pokrajina Nge An, Ha Tinj, Kvang Binj i Hue.

10. novembar 2019. - Evo Morales daje ostavku i beži iz zemlje

Dugogodišnji predsednik Bolivije Evo Morales podneo je ostavku nakon što je vrhovni zapovednik oružanih snaga od njega zatražio da "odstupi" kako bi se osigurala stabilnost u zemlji. Protesti i nemiri u Boliviji počeli su nakon održavanja izbora krajem oktobra, na kojima je Evo Morales pobedio. Međutim, ubrzo su počele glasine o malverzacijama pa je morao da raspiše nove izbore, ali situacija se nije smirila. Morales je dobio u azil u Meksiku, gde se nalazi sada.

13. novembar 2019. - Počela saslušanja u procesu opoziva Donalda Trampa

Predstavnički dom u američkom Kongresu je pokrenuo istragu o tome da li bi predsednik Donald Tramp trebalo da bude opozvan jer je tražio stranu pomoć kako bi naškodio svom političkom rivalu.

Demokrate su pozvale Trampa na odgovornost zbog navodne pretnje Ukrajini koja uključuje prekid američke pomoći, ako ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ne pokrene "istragu" protiv bivšeg potpredsednika Džoa Bajdena koji je i mogući kandidat demokrata na sledećim predsedničkim izborima.

14. novembar 2019. - Vanredno stanje u Veneciji zbog poplava

Delovi Venecije su potpuno potopljeni usled najveće plime koja je pogodila ovaj italijanski grad u poslednjih 50 godina. Gradonačelnik Luiđi Brunjaro tvrdi da je do poplave došlo zbog klimatskih promena. Trg Svetog Marka - jedan od najnižih delova grada - bio je jedno od najteže pogođenih područja. Crkva Svetog Marka je poplavljena šesti put u prethodnih 1.200 godina, navodi se u dokumentaciji crkve.

26. novembar 2019. - Snažan zemljotres pogađa Albaniju

Albaniju je 26. novembra pogodio razoran zemljotres jačine 6,4 stepena u kome je stradalo 50 osoba, a povređeno je najmanje 2.000. Brojne zgrade su porušene, na ulicama su betonski blokovi, šut i prašina. Više od 500 potresa se moglo osetiti na Balkanu posle toga - novi zemljotres je u sutradan pogodio predeo oko Nevesinja u Bosni i Hercegovani i područje u blizini Krita u Grčkoj.

9. decembar 2019. - Erupcija vulkana na Belom ostrvu

U erupciji vulkana 9. decembra na popularnom turističkom mestu Novog Zelanda stradalo je 18 ljudi, dok je 17 na intenzivnoj nezi zbog teških opekotina. U trenutku erupcije na ostrvu je bilo 47 osoba. Nakon nesreće pokrenula se istraga kako im je dozvoljeno da budu tamo, a spasioci imaju muke da sva tela izvuku sa ostrva vulkana koji je još uvek aktivan.

10. decembar 2019. - Sana Marin postaje najmlađa premijerka sveta

Sana Marin je već nekoliko godina politička zvezda u usponu na finskom nebu, a onda je postala, u svojoj 34. godini, i najmlađa premijerka, kako u istoriji Finske, tako i na svetu. Ministarka finansija u Marininoj vladi je još mlađa od nje: Katri Kulmuni (32) je jedna od preostale četiri stranačke liderke u novoj vladi, od ukupno pet partija u vladajućoj koaliciji levog centra. Samo jedna od njih je starija od 35 godina. Sana Marin je treća premijerka Finske. Prva je bila Aneli Jatenmaki, samo skoro dva meseca 2003, a Mari Kivinijemi od 2010-2011, svega godinu dana.

12. decembar 2019. - Vanredni izbori u Velikoj Britaniji

Konzervativna stranka premijera Borisa Džonsona ubedljivo je pobedila na parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji, dok su opozicioni laburisti zabeležili najlošiji rezultat od 1935. godine. Zbog većine koju Džonson ima, očekuje se da će predlog zakona o Bregzitu proći u parlamentu na vreme da se ispuni Džonsonovo obećanje da Velika Britanija napusti EU do 31. januara. Džonson onda mora da pregovara o novom sporazumu o trgovini sa EU, a parlament da ga ratifikuje pre završetka post-Brezgit prelaznog perioda koji se završava 31. decembra 2020.

bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.