FINSKA ĆE IMATI KOALICIONU VLADU OD 5 STRANAKA KOJE SVE VODE ŽENE: Istorijska odluka najmlađe premijerke sveta
Liderke Finske, Foto: AP

sjajno!

FINSKA ĆE IMATI KOALICIONU VLADU OD 5 STRANAKA KOJE SVE VODE ŽENE: Istorijska odluka najmlađe premijerke sveta

Sana Marin je izabrana od Socijaldemokratske partije da zameni odlazećeg premijera Antija Rinea

Objavljeno:

Finsku koalicionu vladu činiće pet stranaka koje će prvi put voditi žene nakon što je pobedila ministarka transporta koja je izglasana za liderku.

Sana Marin je izabrana od Socijaldemokratske partije da zameni odlazećeg premijera Antija Rinea.

Ona je oformila koaliciju od pet stranaka koje sve imaju ženske lidere - četiri žene koje su mlađe od 35 godina.

Marin, stara 34 godine, postaće najmlađa premijera na svetu i treći ženski lider u zemlji. Bivši premijer Aleksandar Stub proslavio je novu koaliciju, rekavši da "pokazuje da je Finska moderna i progresivna zemlja".

Dvanaest ministarki u novom kabinetu su žene, a samo sedam muškaraca. Šefica stranke centra Katri Kulmuni (32) postala je ministarka finansija, liderka Zelene stranke Maria Ohisalo (34) nastavlja kao ministarka unutrašnjih poslova i predjedavajuća Leve alijanse Li Anderson (32) i dalje ostaje ministarka obrazovanja. Ana-Maja Henrikson (55) ostaje ministarka pravde.

Marin, koja je poslanica od 2015. godine i ranije potpredsednik stranke, zameniće Rinea, koji je odstupio sa mesta premijera prošle nedelje nakon što je izgubio podršku ključnog koalicionog partnera u stranci Centar, koji je naveo nedostatak poverenja.

Rine je postao prvi levičarski vođa Finske u 20 godina nakon što su Socijaldemokrate postali najveća stranka u opštim izborima u aprilu. Međutim, njegova glavna koalicijska stranka kritikovala je njegovo vođstvo zbog dvonedeljnog štrajka poštanskih službi u državnom vlasništvu u novembru, koji se proširio i na druge industrije, uključujući aviokompaniju Finnair.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.