NAUČNICI U PANICI: Šta se ovo dešava sa OKEANIMA?
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/MegaComFilm

Zagađenje!

NAUČNICI U PANICI: Šta se ovo dešava sa OKEANIMA?

Klimatske promene i zagađenje nutrijenata istiskuju kiseonik iz okeana te

Objavljeno:

Klimatske promene i zagađenje nutrijenata istiskuju kiseonik iz okeana te, posljedično, prete životinjskim vrstama u njemu, pokazala je studija konzervacijske skupine IUCN, a prenio BBC.

Reč je o najvećoj studiji te vrste dosad provedenoj, kojom je utvrđeno da su trenutno niske količine kiseonika zabeležene na čak 700 lokacija. Za poređenje, tokom 1960-ih godina takvih je bilo samo 45.

Nestanak nutrijenata već je dobro poznat, no znanstvenici sada prepoznaju da klimatske promene pogoršavaju situaciju s kiseonikom. Posebno su ugrožene vrste kao što su tuna, morski psi i sabljarke. S druge strane, manje kisaonika odgovara, na primer, meduzama.

Reč je o zatvorenom krugu. Naime, kako se ispušta sve više ugljen dioksida, povećava se efekt staklenika, a oceani apsorbiraju većinu topline. Posledica je da toplija mora zadržavaju manje kisika.

- Nismo znali za povezanost klimatskih promena i smanjenja nivoa kisika u okeanima, i to je jako zabrinjavajuće. Ne samo da se smanjivanje kisaonika učetverostručilo u poslednjih 50 godina, nego će se, čak i u najboljim scenarijima, nivo kisaonika i dalje smanjivati u okeanima - tvrdi Minna Epps iz IUCN-a.

Ako se trendovi oko emisije nastave, oceani će do 2100. godine izgubiti tri do četiri posto kisika u prosjeku, a još više u tropskim regijama.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.