MEDVEDEV ZAGRMEO DA ĆE BITI RATA: Ako nas isključite iz platnog sistema BIĆE OGROMNIH POSLEDICA!
Dimitrij Medvedev, Foto: Printscreen

zakon o suverenom internetu

MEDVEDEV ZAGRMEO DA ĆE BITI RATA: Ako nas isključite iz platnog sistema BIĆE OGROMNIH POSLEDICA!

Medvedev je danas dao intervju brojnim ruskim TV kanalima, a odgovarao je na čitav niz pitanja

Objavljeno:

Isključenje iz međunarodnog platnog sistema Svift bilo bi "nizak udarac" i u suštini bi značilo da je Rusiji objavljen rat, rekao je premijer Rusije Dmitrij Medvedev.

Ruski premijer se osvrnuo na Zakon o suverenom internetu, koji je stupio na snagu u Rusiji, a koji ima zadatak da zaštiti rad ruskog segmenta interneta u slučaju isključivanja Rusije iz globalnog interneta.

Medvedev je istakao da tu zemlju "mogu isključiti sa bilo čega“.

foto: Printscreen/youtube

- Taj zakon ima za cilj da ne budemo isključeni sa interneta, ako bi to nekome i palo na um. Kada su počele nesuglasice, na primer, sa Amerikancima, potpuno ozbiljno se razmatralo pitanje da nas isključe iz sistema verifikacije plaćanja. To je nizak udarac, u stvari, objavljivanje rata. Ipak, govorilo se o tome. Zašto onda ne bi zavrnuli slavinu koja je povezana sa internetom? Nismo sigurni da nas u određenom trenutku neće isključiti sa nečega - konstatovao je Medvedev, istakavši da se niz funkcija povezanih sa internetom izvršava u SAD.

Medvedev je danas dao intervju brojnim ruskim TV kanalima, a odgovarao je na čitav niz pitanja - od toga kako je izgledalo donositi najteže odluke, o problemu internet piraterije na međunarodnom nivou, kako je protekao sastanak s Bilom Gejtsom, do nekih ličnih pitanja - kako će proslaviti Novu godinu.

Jutjub u Rusiji

Ne postoje planovi da se zabrani Jutjub y Rusiji, rekao je Medvedev, odgovarajući na pitanje blogerke Anastasije Mejeve.

- Niko ne planira da zabrani bilo šta, i Jutjub će nastaviti da radi kao i dosad (u Rusiji). Oni koji zarađuju na Jutjubu i dalje će moći da to čine, mada to ne zavisi od vas, već od politike Jutjuba - istakao je ruski premijer.

Kako je dodao, Jutjub ima striktna pravila o autorskim pravima, kao i ona o poslovnim ugovorima i drugim aspektima komercijalizacije interneta.

Veštačka inteligencija

Medvedev se osvrnuo i na veštačku inteligenciju, rekavši da ona značajno može da olakša život.

- Ne treba se plašiti veštačke inteligencije, ali je obavezno treba kontrolisati - naglasio je ruski premijer.

Rusija je usvojila Zakon o suverenom internetu, takozvanom "Runetu", koji je stupio na snagu 1. novembra sa ciljem da se zaštiti održivi rad interneta u slučaju pojavljivanja pretnji za njegovo funkcionisanje iz inostranstva.

Između ostalog, osvrnuo se i na proteste koji su tokom leta održani u Moskvi, ocenivši da se nikakvi problemi ne mogu rešavati ni na trgovima, ni na društvenim mrežama.

Medvedev je odgovarao na pitanja novinara 20 TV kanala.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.