Juče su zabrljali, ali su danas poranili u 5 sabajle: Da li je Putinu uspelo da lansira raketu u svermir? (VIDEO)

Iz drugog pokušaja

Juče su zabrljali, ali su danas poranili u 5 sabajle: Da li je Putinu uspelo da lansira raketu u svermir? (VIDEO)

- Govore da je potrebno pojesti puding kako bi se potvrdio njegov kvalitet - prokometarisao je Vladimir Putin uspeh novog lansiranja sa kosmodroma Vostočnij, posle prethodnog neuspeha
Objavljeno: 28.04.2016. 09:52h
Raketa - nosač Sojuz 2.1a sa tri satelita, lansirana je iz drugog pokušaja, sa novog ruskog kosmodroma "Vostočni". Državna korporacija "Roskosmos" saopštila je da je prvo lansiranje sa novog ruskog kosmodroma bilo uspešno.

Uskoro putujemo na Mars: NASA sprema raketu budućnosti (VIDEO)

- Dana 28. aprila 2016. godine u 5.01 po moskovskom vremenu (4.01 po srednjoevropskom vremenu) sa prvog civilnog kosmodroma Rusije - kosmodroma "Vostočni" - izvedeno je prvo lansiranje. Raketa nosač Sojuz 2.1a uspešno je startovala i kroz 8 minuta i 44 sekunde blok "Volga" je počeo da formira prelaznu i ciljnu orbitu za kosmičke aparate "Lomonosov", "Aist 2D" i "SamSat 218" - navodi se na zvaničnom sajtu "Roskosmosa".Predsednik Rusije Vladimir Putin uporedio je lansiranje rakete sa pudingom.

- Govore da je potrebno pojesti puding kako bi se potvrdio njegov kvalitet - kako bi se potvrdila spremnost kosmodroma za funkcionisanje treba izvesti prvo lansiranje. Vi ste to uradili, svaka čast - izjavio je Putin.

Odvajanje "Lomonosova" i dva mala kosmička aparata "Aist 2D" i "SamSat 218" obavljeno u 6.06 do 6.07 po srednjeevropskom vremenu i da je sa njima uspostavljena veza.- Fragmenti "Volge" koji ne izgore u debelim slojevima atmosfere pašće u vode Tihog okeana - navodi se na zvaničnom sajtu državne korporacije.

Putin je juče posetio kosmodrom kako bi lično utvrdio razloge neuspeha prvog pokušaja lansiranja, što je bilo propraćeno najavama moguće krivične istrage zbog tog slučaja.(Espreso.rs / Sputnik / RT)  

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media