PUTIN IZDAO BUGARIMA VELIKO UPOZORENJE: Namerno odlažete Turki tok, možemo da vas zaobiđemo!
Vladimir Putin, Foto: AP

optužen

PUTIN IZDAO BUGARIMA VELIKO UPOZORENJE: Namerno odlažete Turki tok, možemo da vas zaobiđemo!

Moskva planira da prvu liniju pusti u pogon sledećeg meseca

Objavljeno:

Predsednik Rusije Vladimir Putin optužio je danas Bugarsku da namerno odlaže izgradnju ruskog gasovoda Turski tok na svojoj teritoriji i upozorio da bi Moskva mogla da nađe načine da zaobiđe Sofiju ako treba, prenosi Rojters.

Bugarski premijer Bojko Borisov je negirao bilo kakva namerna odlaganja, navodeći da je izgradnja pocela kasno - pre tri meseca - jer se Sofija pridžava pravila Evropske unije o javnim nabavkama, čime obezbeđuje da Brisel ne blokira taj projekat, dodaje britanska agencija.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u ruskom letovalištu Soči na Crnom moru, Putin je rekao da Bugarska "namerno" odlaže realizaciju Turskog toka na svom tlu. "Ako bugarsko rukovodstvo ne želi to (gasovod Turski tok), naći ćemo druge načine za njegovu realizaciju u južnoj Evropi", rekao je Putin, ne elaborirajući detalje.

Borisov je ovim povodom izjavio na bugarskoj privatnoj televiziji BTV da njegova vlada ubrzava izgradnju gasovoda i pozvao Putina u posetu da se lično uveri u to.

"Svako ima pravo da traži alternativne pravce. Mi tražimo alternativnu diverzifikaciju. Pored toga, politički im verovatno nije baš drago što je Bugarska tako lojalna, jaka članica NATO-a i Evropske unije", dodao je bugarski premijer. "Moj odgovor predsedniku Putinu je da je dobrodošao da nas poseti i vidi brzinu kojom gradimo, u proseku pet kilometara dnevno. Krenuli smo kasno, jer su morale da se sprovedu mnoge procedure... Mi se pridržavamo pravila EU, i zato je sigurno da ćemo ga izgraditi (gasovod)", rekao je Borisov. Rusija gradi dve linije gasovoda Turski tok, pri čemu je kapacitet svake 15,75 milijardi kubnih metara (bcm) gasa godišnje. Prvi krak je namenjen snabdevanju Turske gasom, a drugi treba da ide od turske granice preko Bugarske u Srbiju i Mađarsku.

Moskva planira da prvu liniju pusti u pogon sledećeg meseca, dok pokretanje druge zavisi od izgradnje potrebne gasne infrastrukture u Bugarskoj, Srbiji i Mađarskoj, navodi Rojters.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.