TRAMP U OZBILJNIM PROBLEMIMA: Zbog IZVEŠTAJA od 300 strana mu preti SUĐENJE ZA OPOZIV!
Trampu preti opoziv, Foto: EPA/ANDY RAIN

DEMOKRATE UDARILE JAKO

TRAMP U OZBILJNIM PROBLEMIMA: Zbog IZVEŠTAJA od 300 strana mu preti SUĐENJE ZA OPOZIV!

Demokrate optužuju Trampa da je iskoristio američku vojnu pomoć i mogućnost za posetu Beloj kući da bi naterao svog ukrajinskog kolegu da sprovede istrage, od kojih bi američki lider imao političku korist

Objavljeno:

Demokrate, koje u u Predstavničkom domu vode istragu o opozivu predsednika Donalda Trampa, objavile su izveštaj u kojem su navele da je Tramp tražio strano mešanje u američke izbore da bi poboljšao svoje šanse za reizbor, da je podrio nacionalnu bezbednost i naložio kampanju bez presedana za opstrukciju Kongresa, prenosi Glas Amerike.

- Istraga o opozivu razotkrila je višemesečne napore predsednika Trampa da koristi svoj položaj da bi tražio strano mešanje u izbore 2020. godine, u svoju korist. Predsednikov plan podrio je američku spoljnu politiku prema Ukrajini i našu nacionalnu bezbednost u korist dve politički motivisane istrage koje bi pomogle njegovoj kampanji za reizbor - navodi se u izveštaju na 300 strana.

Kako se dodaje, "predsednik je tražio od novoizabranog ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da javno objavi istragu političkog rivala, koga se po svemu sudeći najviše plašio, bivšeg potpredsednika Džoa Bajdena i diskreditovane teorije da se Ukrajina, a ne Rusija, mešala u predsedničke izbore 2016. godine".

Demokrate optužuju Trampa da je iskoristio američku vojnu pomoć i mogućnost za posetu Beloj kući da bi naterao svog ukrajinskog kolegu da sprovede istrage, od kojih bi američki lider imao političku korist.

- Predsednik je svoje lične i političke interese stavio iznad nacionalnih interesa SAD, pokušao da podrije integritet američkog izbornog procesa i ugrozio američku nacionalnu bezbednost - navodi se u izveštaju koji je Odbor za obaveštajna pitanja, koji je istragu vodio od septembra, usvojio u utorak uveče.

U izveštaju se Tramp takođe optužuje da je ometao sprovođenje istrage kategoričkim odbijanjem da dostavi tražena dokumenta i dozvoli svojim savetnicima da svedoče, bezuspešnim pokušajima da spreči dugogodišnje vladine službenike da svedoče i zastrašivanjem svedoka.

- Donald Tramp je prvi predsednik u istoriji Sjedinjenih Država koji je pokušavao da u potpunosti opstruiše istragu o opozivu u Predstavničkom domu - ističu demokrate u izveštaju i poručuju da su dokazi za "predsednikove prestupe i opstrukciju Kongresa ubedljivi".

Predsedavajući Odbora za obaveštajna pitanja Adam Šif rekao je na konferenciji za novinare da je Tramp "predsednik koji veruje da je iznad optužnice, opoziva, bilo kakve odgovornosti i zaista iznad zakona".

Uoči objavljivanja izveštaja, Tramp je na marginama samita NATO u Londonu, kritikovao istragu kao "veoma nepatriotsku".

Bela kuća saopštila je posle objavljivanja izveštaja da predsedavajući odbora Adam Šif i demokrate nisu uspeli da nađu niti jedan dokaz da je predsednik Tramp uradio nešto pogrešno, a da je izveštaj "odraz njihove frustracije".

- Izveštaj predsedavajućeg Šifa je kao nepovezani govor blogera iz podruma koji pokušava da dokaže nešto za šta nema dokaza - saopštila je portparolka Bele kuće Stefani Grišam.

Izveštaj je predat Odboru za pravosuđe, pred kojim će se voditi stranačka debata o tome da li bi trebalo utvrditi predlog za Trampov opoziv, o kojem bi se zatim izjašnjavao Predstavnički dom u punom sastavu.

Ako bi taj predlog bio usvojen, u Senatu, koji kontrolišu republikanci, bilo bi održano suđenje na kojem bi bila doneta odluka o tome da li bi Tramp trebalo da bude smenjen.

Za donošenje odluke o Trampovoj smeni potrebna je dvotrećinska većina.

Analitičari za sada sumnjaju da će republikanci u Senatu doneti odluku o Trampovoj smeni, iako su pojedini članovi Kongresa izneli ideju o javnom ukoru predsednika da bi se osudili njegovi potezi, ali bez rizika da bude smenjen, navodi Glas Amerike.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.