DEČACI SU PLIVALI, A SVEŠTENIK JE NA KLUPI MASTURBIRAO: Dva čoveka koja su SILOVANA razotkrili SRAMNI RED PEDOFILA
Rešili su da progovore, Foto: Youtube printscreen / CNN

SRAMOTA KATOLIČKE CRKVE

DEČACI SU PLIVALI, A SVEŠTENIK JE NA KLUPI MASTURBIRAO: Dva čoveka koja su SILOVANA razotkrili SRAMNI RED PEDOFILA

Džordž Stajn i Džoi Pisciteli razotkrili su kako je njihovo zlostavljanje Crkva zataškavala više od pola veka

Objavljeno:

Dvojica muškaraca, koji su kao dečaci poslani u katoličke škole gde su ih zlostavljali sveštenici koji su im bili učitelji i navodni zaštitnici, odlučili su o svemu što su prošli da progovore za CNN.

Džordž Stajn i Džoi Pisciteli razotkrili su kako je njihovo zlostavljanje Crkva zataškavala više od pola veka.

CNN je njihov slučaj istraživao godinu dana i otkrio da je red salezijanaca Don Boska štitio sveštenike zlostavljače. Na užas oštećenih učenika sveštenike zlostavljače selili su iz škole u školu, a žrtvama zlostavljanja pod pretnjom i prisilom naređeno je da o svemu ćute.

U više slučajeva čelnici salezijanskog reda zataškavali su slučajeve zlostavljanja, ne samo od policije, već i od ostatka Katoličke crkve. Hijerarhija crkvenih redova posložena je tako da većina njih ima svoju autonomiju u odnosu na ostatak crkvene hijerarhije što im je omogućavalo uspešno prikrivanje zlostavljanja.

Prva žrtva, Džordž Stajn, najstariji od osmoro dece, mislio je da će postati sveštenik. Imao je 13 kada je 1958. upisao Don Bosko Koledž, kasnije preimenovan u Salezijansku srednju školu u Ričmondu, u Kaliforniji. Tamo je upoznao svog zlostavljača, brata Bernarda Dabnea.

Njegov košmar počeo je kada je imao 15 godina. Jednog dana, kao i uvek, brat Bernard ga je pozvao sebi kako bi mu zadao dnevne zadatke.

- Kada sam došao, bilo mi je čudno jer smo bili samo nas dvojica. Odjednom me zagrlio i poljubio što nisam očekivao - pripovijeda CNN-u Stajn.

Nekako je uspeo da se izvuče z sveštenikovog zagrljaja, a incident je prijavio Dabaneovom nadređenom u vreme kada je posetio školu. Dabene je nakon toga premešten, a Stajn je bio srećan jer je zlostavljanje završeno. No, Dabene, sada kao Otac Dabene se uskoro vrtio u školu, a 70-ih je bio čak i njen upravnik.

Džoi Pisciteli je pohađao školu u to vreme. Njegov zlostavljač nije bio Dabene, već njegov zamenik, otac Stiven Vilan.

- Kada sam došao u školu, bio sam kržljavac i najmanja osoba u razredu. Imao sam svega 36 kilograma. Zamenik upravnika odmah se sprijateljio sa mnom - priseća se Pisciteli i dodaje da je zlostavljanje počelo nakon što ga je pozvao da se priključi Klubu salezijanskih dečaka u kampusu.

- Plivali smo u bazenu, a on je sedeo na klupi. Rekao mi je da mu dobacim loptu što sam i radio. Potom sam mu rekao 'red je na vas', no kada sam se okrenuo, vidio sam ga kako masturbira. Pocrveneo sam, počeo se znojiti. Potpuno sam se smrznuo. Nisam znao što da učinim, a on mi je rekao, 'nastavi s igrom, želim te posmatrati'. Pomoć sam potražio kod vođe Kluba, Brata Sala, no on je samo stajao i sve posmatrao. Nije ništa učinio - priseća se stravičnih detalja Piscitelli.

foto: AP / Luis Hidalgo

I brat Sal, Salvatore Bilante kasnije je osuđen za zlostavljanje dece 1989. i dobio osam godina zatvora. Odslužio je četiri u ušao u registae seksualnih prestupnika. Kasnije, 2002. sudilo mu se zbog 181 napada na decu između 1972. i 1978. Napustio je salezijance i umro 2016.

Nakon incidenta na bazenu, Pisciteli kaže da se situacija pogoršala.

- Jednog me dana prignječio na stepenicama i naredio mi da se popnem. Odvukao me u sobu i napao. Silovao me, a ja sam se onesvestio dok se to događalo. Ne sećam se kako sam stigao kući, no donje rublje mi je bilo krvavo pa sam otišao u dvorište, skinuo ga, omotao u kamen i bacio preko ograde kako bih se rešio dokaza - kazao je CNN-u Piscitlli te dodao da je zlostavljač počeo da mu preti nakon što je školskom savetniku kazao što se dogodilo.

- Kazao je da će me izbaciti iz škole i otpustiti moju majku iz kantine u kojoj je radila. Molio sam ga da to ne učini jer smo bili siromašni. Izvinio sam mu se, a on je urlao 'niko ti neće jerovati jer sam ja sveštenik - ispričao je užasne detalje Pisciteli koga je nakon svega napao i istukao još jedan salezijanac.

Dok ga je tukao, kazao mu je da to čini jer je ima 'dugačak jezik'.

Inače, salezijanac koji ga je istukao i tako mu poručio da o svemu ćuti još uvek je član reda i nikad mu se nije sudilo zbog upletenosti u zločine.

Nakon što je maturirao 1973. zarekao se da će razotkriti salezijance. U 2006. dobio je protiv njih civilnu parnicu i naknadu od 600.000 dolara za pretrpljene duševne boli. Međutim, od zlostavljanja se nikada nije u potpunosti opravio. Kaže da mu se do danas niko iz reda nije izvinio za sve što je propatio, sve do CNN-ove istrage kada su shvatili da će sve biti objavljeno pa su mu uručili 'neiskreno, formalno izvinjenje', kako ga je nazvao.

Zlostavljač Dabnne za to se vreme nesmetano uspinjao hijerarhijom reda, sve dok 2000. u San Francisku nije ulovljen u svom automobilu, spuštenih pantalona sa 17-godišnjim dečakom. Nakon tog incidenta, čelnici kalifornijskih salezijanaca solidarisali su se s optuženim sveštenikom diskreditirajući žrtvu.

Patrik Vol koji decenijama istražuje slučajeve pedofilije u crkvi, kaže da je to uobičajeno u svim crkvenim redovima. Nakon incidenta, Dabene je poslan na rad u salezijanski arhiv, a na toj je poziciji ostao sve do svoje smrti 2010.

Iz salezijanskog reda o ovim su incidentima odbili govoriti za CNN, već su poslali izjavu u kojoj osuđuju seksualno zapostavljanje dece. Usprkos tome, neki salezijanci optuženi za seksualno zapostavljanje još uvek su članovi reda.

Inače, red salezijanca don Boska osnovao je istoimeni italijanski sveštenik sredinom 18. veka kako bi pomagao deci i mladima, posebno onima slabijeg imovinskog statusa.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/100posto/CNN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.