NJUJORŠKOJ BERZI OVO SE DOGODILO SAMO DVA PUTA U OVOM VEKU!
Njuorška berza, Foto: Profimedia

ŠTA TO ZNAČI

NJUJORŠKOJ BERZI OVO SE DOGODILO SAMO DVA PUTA U OVOM VEKU!

Američka tehnološka berza ove godine je uspela da privuče više početnih javnih ponuda

Objavljeno:

Američka tehnološka berza Nasdaq ove godine je uspela da privuče više početnih javnih ponuda (IPO) deonica od ljutog rivala Njujorške berze (NYSE), što se dogodilo tek dva puta u ovom veku.

U prvih 11 meseci na Nasdaqu je deonice uvrstilo 153 kompanija koje su prikupile 32 milijarde dolara. Time je nadmašeno 26 milijardi dolara u 46 IPO-a na NYSE-u, pokazuju podaci "Dealogica" koje prenosi "Financial Times".

Poslednji put se takav slučaj dogodio 2012. godine, a pre toga još 2000. kada je balon internet kompanija (dot.com balon) bio na vrhuncu. Kako je Njujorška berza "rezervisana" za velika uključenja, po pravilu se u manjem broju IPO na tom tržištu prikupi veći iznos kapitala.

S druge strane, na Nasdaqu se uvrsti više kompanija kroz manja prikupljanja kapitala. Rivalstvo između ove dve berze jedno je od najvećih na Vol Stritu.

- Borimo se za svaku pojedinačnu transakciju, a za veće uključenje borba je još žešća - izjavio je za FT Nelson Grigs, predsednik Nasdaqa. Ta je berza ove godine dobila dva od pet najvećih izlazaka na berzu, među kojima je izlazak Lifta.

No, NYSE-u je pripao najveći ovogodišnji posao, uključenje Ubera koji je prikupio osam milijardi dolara. Uvrštenje Ubera pokazuje koliko je snažna konkurencija između te dve berze. Naime, Uber je mogao doći na NYSE jer je pre 10 godina ta berza ukinula zabranu IPO-a gubitaških kompanija. Ta je odredba trebala da oslabi Nasdaq. No, između dve berze razvilo se novo bojište - ko će postati najvažnije tržište za biotehnološke kompanije.

Na Nasdaqu su tokom ove godine biotehnološke kompanije prikupile 4,7 milijardi dolara dok na NYSE-u taj sektor nije prikupio ni centa. Međutim, Njujorška berza odgovorila je u maju snižavanjem naknade za uvrštenje biotehnoloških kompanija za 75 odsto pa je ograničila na 100.000 dolara tokom tri godine za kompanije s prihodima manjim od pet miliona dolara i tržišnom vrednošću iznad 200 miliona dolara.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.