APARTMAN PORED KANCELARIJE: Ursula fon der Lajen će ŽIVETI u zgradi Evropske komisije
Ursula fon der Lajen, Foto: Printscreen/Youtube/Vision Plus TV

zAMISLIETE!

APARTMAN PORED KANCELARIJE: Ursula fon der Lajen će ŽIVETI u zgradi Evropske komisije

Prvi radni dan na mestu predsednice Evropske komiseije Ursula fon der Lajen provešće u svom kabinetu u sedištu Komisije

Objavljeno:

Prvi radni dan na mestu predsednice Evropske komisije Ursula fon der Lajen provešće u svom kabinetu u sedištu Komisije, a pored kancelarije ima i prostoriju u kojoj će živeti dok je u Briselu, navode u Evropskoj komisiji.

„Mom prvom radnom danu u nedelju dominiraće telefonski razgovori sa zemljma G20 i G7 jer kontakti su najvažniji”, rekla je Fon der Lajenova.

Od imenovanja, za novu predsednicu Evropske komisije se pored kabineta na 13. spratu zgrade Evropske komisije priprema i prostorija od 25 metra kvadratnih u kojoj će boraviti kada je u Briselu.

U Evropskoj komisji ovakav potez nove predsednice objašanjavaju praktičnošću kako u pogledu izdataka i bezbednosti tako i zbog vremena koje bi trošila na svakodnevno putovanje od i do Komisije.

U Evropskoj komsiji kažu i da će Žan Klod Junker kao bivši predsednik imati pravo da u narednih pet godina u zgradi Berlamon zadrži kancelariju i da dobija neophodnu pomoć i informacije od službi EK.

- Sadašnji i bivši predsednici Evropske komisije su najbolji ambasadori EU. Godinama su radili i nastaviće da rade na promociji evropskih dostignuća i vrednosti. Predsednik Junker je bio lice ove institucije i nastaviće to da bude na različite načine za šta će mu biti obezbeđena odgovarajuća podrška i resursi Komisje - kaže portparolka Mina Andrejeva.

Junker će sa celim svojim odlazećim timom, uključujući i komesare i portparole, u petak, 29. novembra, odžati oproštajnu konferenciju za novinare.

Odlazećim komesarima na raspolaganju će takođe biti ”prolazne prostorije” i određene informacije, navode u Komisiji.

Novopostavljnji komesari, njih 25, svoje kancelarije u Evropskoj komisji preuzeće u subotu, 30. novembra.

U novom sastavu Evropske komisije naćiće se i oni koji iza sebe već imaju staž na mestu komesara, ali ovoga puta na novim funkcijama.

Među povratnicima, tu su Johanes Han (budžet i administracija), Frans Timermans (zelena agenda), Margaret Vestager (digitalno doba), Marija Gabrijel (inovacije, kultura, obrazovanje, mladi), Vera Jurova (vrednosti i transparentnost), Maroš Šefčovoč (institucionalni odnosi) i Fil Hogan (trgovina).

Među poznatim licima iz prethodne EK naćiće se i Margaritis Šinas, bivši javni portparol Komisije a sada komesar za promociju evropskog načina života.

Novi komesari biće Oliver Varhelji (susedstvo i proširenje), Didije Rejnders (pravda), Kadri Simons (energetika), Juta Urpilainen (međunarodno partnerstva), Tijeri Breton (unutrašnje tržište), Paolo Đentiloni (ekonomija), Vladisk Dombrovskis (ekonomija za dobrobit ljudi), Virginius Sinkevičius (priorodna sredina, ribarstvo i okeani), Dubravka Šuica (demokratija i demografija). Stela Kirijakides (zdravstvo), Nikolas Šmit (radna mesta i socijalna prava), Helena Dali (jednakost), Januš Vojcekovski (poljoprivreda), Elisa Fereira (kohezija i reforme), Adina Valean (transport), Janez Lenarčić (krizni menadžment), Jiva Johanson (unutrašnji poslovi) i Žosep Borel (spoljni poslovi).

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.