STRAŠNE VESTI STIŽU IZ ŠVAJCARSKE! Ugroženo je CELO ČOVEČANSTVO!
Švajcarska gubi svoje glečere, Foto: AP

klimatske promene

STRAŠNE VESTI STIŽU IZ ŠVAJCARSKE! Ugroženo je CELO ČOVEČANSTVO!

Rojters je montažom uporedio slike planinskih mašiva prekrivenih glečerima i njihovo današnje stanje da bi prikazao koliko je pejsaž izmenjen

Objavljeno:

Na jednoj krivini na putu koji vodi do vrhova Alpa u Švajcarskoj nalazi se hotel "Belvedere" podignut 1880. godine, a iz kojeg se pruža najbolji vidik na jedan od najvećih glečera Rone.

Hotel je zatvoren jer se glečer smanjio za više od dva kilometra i pogled više nije atraktivan kao nekad.

Švajcarska je poznata po glečerimata, a za samo nekoliko godina ostala je bez njih 500, koji su se otopili i slili u reke. Za sada se nivo reka podigao, ali stručnjaci se brinu da će na duge staze vode u rekama opadati i da će zemlja imati problema sa vodom za piće.

Rojters je montažom uporedio slike planinskih mašiva prekrivenih glečerima i njihovo današnje stanje da bi prikazao koliko je pejsaž izmenjen.

Stručnjaci upozoravaju da će se do kraja veka otopiti odnosno nestati 90 odsto glečera, a sada ih je ostalo još 1500. Otapanje glečera uticaće na stene koje su oni pokrivali i one će poceti da se odronjavaju ugrožavajući puteve a i stambena naselja koja će se naći na putu odrona.

- MI nikada nismo videli tako brzo topljenje glečera za 150 godina otkako pratimo stanje leda na planinama - izjavio je Herman Has koji vrši merenja glecera u Švajcarskoj.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.