SVEŠTENIK KRIŠOM ULAZIO U SPAVAONICE DECE I ZLOSTAVLJAO IH! Crkva ga je onda poslala u Afriku DA RADI SA DECOM
Luk Delft, Foto: CNN printscreen

NOVI SKANDAL U KATOLIČKOJ CRKVI

SVEŠTENIK KRIŠOM ULAZIO U SPAVAONICE DECE I ZLOSTAVLJAO IH! Crkva ga je onda poslala u Afriku DA RADI SA DECOM

Sveštenik Luk Delft optužen je da je za vreme svoje službe u Karitasu, vodećem katoličkom dobrotvornom udruženju, u Srednjoafričkoj Republici seksualno zlostavljao najmanje dva dečaka

Objavljeno:

Katolički red poslao je sveštenika pedofila, za kojeg je znao da je osuđen za zlostavljanje dece, u afričke zemlje da radi s porodicama i decom, otkrila je istraga CNN-a.

Sveštenik Luk Delft optužen je da je za vreme svoje službe u Karitasu, vodećem katoličkom dobrotvornom udruženju, u Srednjoafričkoj Republici seksualno zlostavljao najmanje dva dečaka.

50-godišnji sveštenik iz Belgije pripada redu Salezijanaca ili Družbe sv. Franje Saleškog, rimokatoličkom crkvenom redu kojemu je glavna misija hršćanski odgoj adolescenata i mladih. Delft je smenjen sa svog položaja tek nakon što je CNN njegovim nadređenima otkrio nove optužbe.

Godinama je red Salezijanaca prikrivao seksualno zlostavljanje sveštenika Delfta, piše CNN, premeštajući ga s jednog mesta na drugo. Uprkos optužbama i osudi za seksualno zlostavljanje, bilo mu je dopušteno da i dalje radi s decom.

Alban Alain, koji sada ima 17 godina, i njegova porodica izjavili su za CNN da je Delft više puta seksualno zlostavljao tinejdžera kada ga je pre četiri godine sreo u kampu za raseljene stanovnike u Kaga-Bandorou.

Kada je novinarka CNN upitala sveštenika Delfta ima li što reći o optužbama za seksualno zlostavljanje, on je samo odgovorio da nema.

- Ali vi ste sveštenik, predstavnik Boga. Deca Vas optužuju da ste ih seksualno zlostavljali, a Vi na to nemate ništa za reći, ništa u svoju obranu? - upitala ga je novinarka.

- Ne, nemam -- odgovorio je Delft.

No, to nije prvi put da je Delft optužen za zlostavljanje mladih dečaka. Naime, već je ranije optužen za takve zločine, a Salezijanci su toga bili svesni kada su ga poslali u Srednjoafričku Republiku.

Delft je zlostavljao najmanje dva dečaka, jednog od 12 godina, a drugog od 13 godina, dok je 2001. radio kao nadglednik u salezijanskom internatu Don Bosco Sint-Denijs-Westrem, koji se nalazi u belgijskom gradu Gentu.

Delft je tada imao 31 godinu, a zadatak mu je bio da pazi na decu. Umesto toga, ulazio je tokom noći u njihove spavaonice i zlostavljao ih.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Index)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.