DEMOKRATE ZADALE DO SADA NAJJAČI UDARAC TRAMPU! Svedočenje ovog čoveka gura ga korak bliže ka OPOZIVU (VIDEO)
Gordon Sondland, Foto: EPA/SHAWN THEW

UZBUBLJIVO U VAŠINGTONU

DEMOKRATE ZADALE DO SADA NAJJAČI UDARAC TRAMPU! Svedočenje ovog čoveka gura ga korak bliže ka OPOZIVU (VIDEO)

Nezakonito je u SAD-u tražiti pomoć iz inostranstva da bi stekli izbornu prednost

Objavljeno:

Visoki američki diplomata rekao je u istrazi u vezi sa opozivom da je sledio naredbe predsednika Donalda Trampa da izvrši pritisak na Ukrajinu da istraži njegovog demokratskog rivala Džoa Bajdena.

Uputstvo je stiglo od Trampovog ličnog advokata Rudija Đulijanija, rekao je ambasador Gordon Sondland.

Istraga treba da utvrdi da li je Tramp uslovio vojnu pomoć Ukrajini kao preuslov. Nezakonito je u SAD-u tražiti pomoć iz inostranstva da bi stekli izbornu prednost. Bajden jedan je od najboljih kandidata za demokratsku nominaciju za predsedničke izbore 2020. godine.

Sondland, američki ambasador u EU, rekao je na poslednjem saslušanju u Predstavničkom domu SAD-a da je g. Đulijani zatražio javno saopštenje od lidera Ukrajine, Vladimira Zelenskog, da najavi istragu o "korupcijskim pitanjima". Đulijani je spomenuo kompaniju Burisma - u kojoj je sin demokratskog predsedničkog kandidata Bajdena, Hanter, član odbora - i pitanja vezana za američke predsedničke izbore 2016. godine, rekao je.

Ako bude proglašen krivim većinom glasova u Parlamentu, republikanski predsednik suočiće se sa glasanjem u Senatu. Ali dve trećine članova te komore pod republikanskom kontrolom bi tada trebalo da glasaju za uklanjanja Trampa sa funkcije.

U uvodnom izlaganju Sondland je rekao da je sarađivao sa Đulijanijem "po izričitoj nameri predsednika". Iako je američki ambasador u EU, g. Sondland je rekao da je njegov rad obuhvatio i Ukrajinu - uprkos tome što ta država nije članica EU.

- Nismo hteli da radimo sa Đulijanijem. Jednostavno rečeno, igrali smo sa kartama koje smo imali. Svi smo razumeli da bismo, ako odbijemo rad sa gospodinom Đulijanijem, izgubili važnu priliku za cementiranje odnosa između Sjedinjenih Država i Ukrajine. Dakle, pratili smo naređenja predsednika - dodao je.

Zatim je potvrdio da je predsednik tražio istragu u zamenu za posetu Bele kuće za gospodina Zelenskog - quid pro quo (uslugu u zamenu za uslugu).

- Znam da su članovi ovog odbora često postavljali ova komplikovana pitanja u obliku jednostavnog pitanja: Da li je postojao quid pro quo? Kao što sam već svedočio, u vezi sa traženim pozivom Bele kuće i sastanka Bele kuće, odgovor je da.

Sondland takođe je rekao da nikada nije direktno čuo od predsednika da će vojna pomoć biti data u zamenu za takvu istragu. Američki diplomata rekao je da se "odlučno protivi" ukidanju vojne pomoći Ukrajini, i nikada mu nije rečeno zašto joj je oduzeta.

Sondland rekao je da su obavešteni lideri državnog odeljenja, Saveta za nacionalnu bezbednost i Bele kuće, uključujući državnog sekretara Majka Pompea. Ne seća se nikakvih prigovora nadređenih na politiku.

Ambasador je rekao da je čak razgovarao o činjenici da je vojna pomoć uskraćena sa potpredsednikom Majkom Pensom tokom posete Varšavi u septembru.

Sondland, bogati hotelijer, donirao je za izbornu kampanju Trampa za 2016. godinu, a predsednik ga je imenovao na položaj u julu 2018. godine. Tramp već je odgovorio na svedočenje. Podnoseći kopiju uvodne reči gospodina Sondlanda, pročitao je transkript telefonskog razgovora koji je par vodio, u kojem je predsednik rekao:

- Ne želim ništa. To želim od Ukrajine.

Novinarima je takođe rekao da ne poznaje ambasadora EU "veoma dobro", ali je rekao da "deluje kao dobar momak". Đulijani je takođe negirao svedočenje gospodina Sondlanda, tvitnuvši da ga „nikada nije sreo i da je imao vrlo malo poziva sa njim“.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.