TRAMP BI ZBOG NJIH MOGAO DA LETI IZ BELE KUĆE: Svedoci koji predsedniku SAD mogu doći glave! (VIDEO)
Donald Tramp, Foto: Printscreen/youtube

Drama u Vašingtonu

TRAMP BI ZBOG NJIH MOGAO DA LETI IZ BELE KUĆE: Svedoci koji predsedniku SAD mogu doći glave! (VIDEO)

Ukoliko republikanci ne uspeju da potkopaju demokratske tvrdnje

Objavljeno:

Demokrate koje žele opoziv američkog predsednika Donalda Trampa i republikanci koji se bore da ga sačuvaju, spremaju se za ključnu fazu saslušanja o impičmentu koji potresa Vašington.

Polaganje karata koje bi moglo da dovede do toga da Tramp postane prvi opozvan američki predsednik počeće večeras, a najavljeno je svedočenje visokoh zvaničnika nacionalne bezbednosti.

Dramatična saslušanja biće prenošena na televiziji i najverovatnije će biti presuđujuća u donošenju odluke da li je zloupotrebio svoju moć i vršio pritisak na Ukrajinu zbog vlastitih političkih ciljeva. Demokrate su pojednostavile svoje optužbe protiv predsednika i optužuju ga za podmićivanje zbog zadržavanja vojne pomoći Ukrajini.

Ukoliko republikanci ne uspeju da potkopaju demokratske tvrdnje, oni će morati da spadnu na odbranu koju Tramp želi da izbegne po svaku cenu - tvrdiće da je njegovo ponašanje nije bilo primereno, ali ne dovoljno za impičment.

Tri dana svedočenja staviće na test i Trampa koji nije mogao da se suzdrži od toga da prethodne svedoke proziva na Tviteru, dok demokrate tvrde da su takvi napadi sami po sebi dovoljni za impičment.

Demokrate i republikanci su se tokom vikenda pregrupisali nakon zapanjujućih otkrića prošlonedelnih svedoka. Za sada se čini da su demokrate bliže pobedi.

Ono što svi željno iščekuju je pojavljivanje američkog ambasadora u EU Gordona Sonlanda, za koga se pretpostavlja da je bio direktna veza u komunikaciji između Trampa i Ukrajinaca.

Demokrate žele da potvrde da mu je Tramp naredio da zadrži skoro 400 miliona dolara vojne pomoći za Ukrajinu dok Kijev ne obeća da će pokrenuti istragu o mešanju u predsedničke izbore 2016. godine i poslovanjima sina njegovog izbornog rivala Džoa Bajdena.

Republikanci će verovatno pokušati da dovedu u pitanje kredibilitet Sondlanda kao svedoka, a on će morati da bira između sopstvene pravne izloženosti i zaštite predsednika.

Svedočenje diplomatskog pomoćnika Dejvida Holmsa zakazano je za četvrtak. On je prošle nedelje iza zatvorenih vrata Kongresa svedočio da je čuo kako Tramp prego mobilnog telefona pita Sondlenda da li je Ukrajina spremna da otvori istrage koje je zatražio od njenog predsednika Volodimira Zelenskog.

Demokrate bi njegovo svedočenje mogli da iskoriste da popune eventualne rupe koje bi ostale posle Sondlendovog saslušanja. Si-En-En je preneo da su republikanci bili više pogođeni njegovim prošlonedeljnim svedočenjem nego što su to javno pokazali.

Republikanci su, navodno, frustrirani što je Sondlend zvao Trampa iz javnog restorana u Kijevu, gradu koji vrvi od ruskih obaveštajaca, i smatraju da će njegovo svedočenje dati ključni argument da ej Tramp vršio pritisak na Ukrajinu.

Pre Sondlenda i Holmsa, odbor će saslušati kvartet svedoka koji mogu izneti različite aspekte priče. Među njima su i zvaničnici koji su lično prisluškivali razgovor Trampa i Zelenskog 25. jula i odmah zaključili da je problematičan, iako Tramp tvrdi da je bio savršeno ispavan.

Jedan od četvorice svedoka potpukovnik Aleksandar Vindmen, zvaničnik nacionalne sigurnosti zadužen za Ukrajinu, već je izjavio da nema dokaza da se Bajdenov sin u Ukrajini bavio neleganim poslovima, kao i da je zabrinut zbog pritiska na kijevsku vladu da se uključi u istragu američkog državljanina.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.