OVAJ PROJEKAT JE NAJVEĆA PUTINOVA RANA: Ponos Rusije UNIŠTILA KORUPCIJA, u zatvoru više ljudi, predsednik VAN SEBE!
Putin je naredio istragu Vostočnog, Foto: Profimedia / Youtube prinscreen

SVEMIRSKI CENTAR VOSTOČNI

OVAJ PROJEKAT JE NAJVEĆA PUTINOVA RANA: Ponos Rusije UNIŠTILA KORUPCIJA, u zatvoru više ljudi, predsednik VAN SEBE!

- Stotinu puta je ljudima rečeno:„ Radite transparentno “. Ali ne! Ukradu stotine miliona - rekao je Putin

Objavljeno:

Novi ruski svemirski centar Vostočni izgubio je najmanje 11 milijardi rubalja (133 miliona funti; 172 miliona dolara) zbog krađe, a najviši zvaničnici su u zatvoru.

Pa šta je pošlo po zlu sa ključim projektom predsednika Vladimira Putina?

Ruski Federalni istražni komitet (SK) kaže da se u ovom mega-projektu, koje Putin vidi kao strateški prioritet Rusije, zbog ogromnog komercijalnog potencijala, bavi sa još 12 krivičnih slučajeva vezanih za krađu .

Najduži zatvorski rok do sada izrečen je 11 i po godina za Jurija Krizmana, bivšeg šefa državne građevinske firme Dalspetsstroi.

Profesor Mark Galeoti, ruski stručnjak iz Kraljevskog instituta za objedinjene usluge (Rusi), rekao je za BBC da je skandal "Vostočni" istakao razmere korupcije u velikoj državnoj birokratiji Putina.

- Kako se možete nositi sa tim bez proglašenja rata sopstvenoj eliti? On nije spreman na to. Ta zavisnost od mega-projekata skoro uvek stvara ogromne mogućnosti za pronevere - rekao je g. Galeoti.

Zašto je Vostočni toliko važan za Rusiju? Vostočni je prvo rusko civilno mesto za komercijalna lansiranja. Prvo lansiranje izvršeno je u aprilu 2016. godine i od tada su postojala još četiri.

Ogromno novo mesto nalazi se na krajnjem istoku Rusije, daleko od velikih gradova. Na tom mestu je nekada bila sovjetska raketna baza zvana Svobodni.

Nakon posete Vostočnijem u septembru, Putin je rekao svemirskim zvaničnicima:

- Ovo je najvažniji građevinski projekat zemlje od nacionalnog značaja.

Ukupni troškovi Vostočnog trenutno su 300 milijardi rubalja (3,6 milijardi funti; 4,7 milijardi dolara), prenosi ruska novinska agencija RIA Novosti. Ali projekat je pretrpeo prekoračenja troškova i kašnjenja. Razvoj Vostočnia je takođe izuzetno politički potez, jer se Rusija do sada oslanjala na kosmodrom Bajkonur u Kazahstanu za međunarodna svemirska lansiranja.

Kazahstan je blizak sused, ali imati glavni pogon na ruskoj teritoriji dugoročno je sigurnije za Moskvu.

Svemirski centar se još uvek gradi: drugi lansirni pogon u izgradnji ugostiće Angaru, novu raketu teškog tereta, sa inauguralnim lansiranjem postavljenim za 2021. godinu.

Vostočni takođe leži u slabo razvijenom regionu sa visokim nivoom siromaštva, tako da bi centar mogao da pomogne lokalnoj ekonomiji.

Početkom 2015. grupa građevinskih radnika je započela štrajk glađu rekavši da im treba platiti zarade nakon bankrota proizvođača.

Kada je planirano prvo lansiranje raketa odloženo u 2015. - pa se dogodilo sledeće godine - Putin je naredio Ruskom federalnom istražnom komiitetu (SK) da ispita kako se Vostočnim upravlja. Otkrivena je dalekosežna korupcija.

SK je u nedelju izvestila da je 58 zvaničnika uključenih u projekat osuđeno za prevaru i zloupotrebu položaja. Krađa Khrizmana koštala je državu 5,2 milijarde rubalja gubitaka. On i nekoliko drugih rukovodilaca građevine zatvoreni su u februaru 2018. godine. Njegov sin Mihail bio je u zatvoru pet i po godina.

Bivši glavni računovođa Dalspetsstroia, Vladimir Ašikhmin, dobio je sedam godina. Bivši predsednik regionalne skupštine Habarovska Viktor Čudov dobio je šest godina.

Uprkos skandalu, Vostočni je i dalje pod nadzorom Dmitrija Rogozina, šefa državne svemirske agencije Roscosmos. G. Rogozin je blizak Putinu, ali nije u predsednikovom krugu glavnih pomoćnika, rekao je profesor Galetti za BBC.

Na sastanku vlade 11. novembra, Putin je ljutito govorio o kontinuiranoj korupciji u Vostočniju.

- Stotinu puta je ljudima rečeno:„ Radite transparentno “. Ali ne! Ukradu stotine miliona - rekao je Putin.

Kasnije je njegov portparol Dmitrij Peskov objasnio da je ispad bio usmeren na prethodne - ne sadašnje - menadžere projekta. Rekao je da je ukradeno 11 milijardi rubalja, od kojih je 3,5 milijardi kasnije vraćeno.

Nedostatak finansijske transparentnosti je osnovni problem ovog i drugih velikih državnih projekata u Rusiji, rekao je prof Galeoti.

- Predsednik Putin bi voleo da Vostočni pokaže da je pobednik sveta. Sada traži priče o uspehu, ali čak i to nije dovoljno da bi se izborilo sa problemima u sistemu. Ne želi zaista da modernizuje osnove sistema.

Ostale zemlje, uključujući SAD i Kinu, i dalje žele da posluju sa Roscosmosom, ceneći njegovu svemirsku stručnost i tehničku sposobnost. Ali novi igrači u svemiru, poput Ilona Maska, već izazivaju konkurentsku prednost Rusije.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.