KO JE PRITISNUO DUGME I OBORIO MH17 IZNAD UKRAJINE? Istražitelji tvrde da su SEPARATISTI primali naredbe iz KREMLJA
Osumnjičeni za obaranje aviona, Foto: EPA/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

UBILI 298 OSOBA

KO JE PRITISNUO DUGME I OBORIO MH17 IZNAD UKRAJINE? Istražitelji tvrde da su SEPARATISTI primali naredbe iz KREMLJA

Istražitelji tvrde da je glavni pomoćnik predsednika Vladimira Putina redovno bio u kontaktu sa vođama pobunjenika

Objavljeno:

Međunarodna istraga o rušenju leta MH17 kompanije Malaisia Airlines saznala je da su visoki ruski zvaničnici usmeravali separatiste na istoku Ukrajine povezane sa napadom.

Istražitelji tvrde da je glavni pomoćnik predsednika Vladimira Putina redovno bio u kontaktu sa vođama pobunjenika. Svih 298 ljudi u avionu je poginulo kada je raketa pogodila avion iznad teritorije koju drže pobunjenici 17. jula 2014. godine.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je najnovije nalaze. Zvaničnica Maria Zakharova rekla je da su međunarodni istražitelji manipulisali istragom kako bi odgovarali unapred utvrđenom zaključku.

- Oni objavljuju neki materijal, od kojih se jedan deo lažno predstavlja, a drugi deo nije potvrđen - rekla je novinarima.

Istražitelji su podigli optužnicu protiv četiri osobe, uključujući šefa separatističke odbrane. Osumnjičeni bi trebalo da krenu na suđenje, verovatno u odsustvu, u aprilu 2020. godine.

Holandski istražni tim nije Rusiju direktno povezao sa napadom na avion, ali kažu da "presretnuti telefonski pozivi" pokazuju kontakt Rusije sa dvojicom od četvorice osumnjičenih koji su već optuženi za ubistvo putnika i posade.

Dok se MH17 ne spominje u telefonskim prisluškivanjima, koje su pružile ukrajinske obaveštajne službe SBU-a, istražitelji veruju da su zvaničnici Moskve znali šta se dešava na terenu i da su uticali na "administrativne, finansijske i vojne stvari" u Donjeckoj republici (DPR).

Istražni tim imenuje Vladislava Surkova, bivšeg stratega Kremlja i potpredsednika vlade, i Sergeja Aksjonova, čoveka koji je bio zadužen za Krim kada ga je okupirala i aneksirala Rusija. Kažu da se u nekoliko poziva spominje i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

foto: Printscreen / Youtube

Dvoje osumnjičenih koji su već optuženi pominju se u telefonskim razgovorima. Igor Girkin bio je takozvani ministar odbrane u DPR-u, a prema tužiocima, Sergej Dubinski je bio njegov zamenik. Čelnici DPR-a uvek su insistirali da su to bili dobrovoljci kojima niko nije šef, ali istražni tim kaže da je razgovarao sa svedocima koji kažu da su ključne ličnosti bile usmeravane iz Rusije.

Oni kažu da je vođa DPR-a Aleksander Borodaj snimljen kako kaže:

- Vršim naredbe i štitim interese jedne i jedine države, Ruske Federacije. To je suština.

Takođe citiraju da je Borodaj očigledno dve nedelje pre katastrofe na MH17 razgovarao s Vladislavom Surkovom i govorio o ruskim pojačanjima.

Istražitelji veruju da je vodeće pobunjenike ruska služba sigurnosti FSB opremila sigurnim telefonima koji se ne mogu prisluškivati i raditi putem interneta. Sergej Dubinski, tvrde, nazvao je nekoga po imenu Semenov govoreći:

- To su posebni telefoni, ne možete ih kupiti. Dobili su ih kroz Moskvu. Preko FSB-a.

Iako su četiri osobe optužene i trebalo bi da im se sudi u aprilu, verovatno u odsustvu, smatra se da bi iz redova pobunjenika u DPR još moglo da se pojavi više dokaza.

Cilj istražnog tima je da otkrije ko je na kraju pritisnuo dugme i lansirao raketu koja je srušula MH17 na putu iz Amsterdama do Kuala Lumpura i ko je bio glavni.

Umrlo je 298 osoba, uključujući 193 državljana Holandije, 43 Malezijca, 27 Australaca, 12 Indonezijana, 10 Britanaca, četiri Belgijanca, četiri Nemaca, tri državljana Filipina, jednog Novozelanđana i jednog Kanađanina.

Rusija tvrdi da istraga i suđenje imaju za cilj diskreditaciju zemlje u očima međunarodne zajednice.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.