AVION KOJI 55 GODINA NIJE NADMAŠEN: Ovo je moćno oružje SAD kojem ništa nije ravno! (VIDEO)
Bio je deo porodice špijunskih aviona koji su pre ere satelita i dronova pravljeni sa uđu u neprijateljsku teritoriju, a da ne budu oboreni ili čak uočeni, Foto: YoutubePrintscreen/Business Insider

moćno

AVION KOJI 55 GODINA NIJE NADMAŠEN: Ovo je moćno oružje SAD kojem ništa nije ravno! (VIDEO)

Zbog crne boje dobio je nadimak "Crna ptica", a zbog elegantnih linija dugog trupa i danas izgleda podjednako impresivno i kao da dolazi iz budućnosti

Objavljeno:

Lokid SR-71, dizajniran u tajnosti krajem pedesetih godina prošlog veka, mogao je da krstari ivicom svemira i da nadleti raketu. Do danas on drži rekorde u najvišem horizontalnom letu i najvećoj brzini za avione bez raketa.

Bio je deo porodice špijunskih aviona koji su pre ere satelita i dronova pravljeni sa uđu u neprijateljsku teritoriju, a da ne budu oboreni ili čak uočeni.

Zbog crne boje dobio je nadimak "Crna ptica", a zbog elegantnih linija dugog trupa i danas izgleda podjednako impresivno i kao da dolazi iz budućnosti.

U maju 1960. godine u sovjetskom vaezdušnom prostoru oboren je američki špijunski avion U-2 dok je pravio fotografije. Incident je imao velike diplomatske posledice za vreme Hladnog rata i pojačao je potrebu za novom vrstom izviđačkog aviona koji bi leteo brže i više, zaštićen od protivavionske vatre.

Zadatak da dizajnira tako ambicioznu mašinu dobio je Keli Džonson, jedan od najvećih svetskih dizajnera aviona, i njegova tajna divizija inženjera u Lokhidu.

Originalna "Crna ptica" nazvana je A-12 i završena je dve godine kasnije i bila je deo tajnog programa kojim je upravljala CIA.

Pošto je avion projektovan da leti brže od 2.000 kilometra na sat, trenje o okolnu atmosferu bi zagrevalo bilo koji konvecionalni avion do tačke topljenja. Zbog toga je avion napravljen od titanijuma, ali je to dovelo do novih izazova - bilo je potrebo razviti novi set alata, takođe od titanijuma, a najveći izvoznik tog metala bio je Sovjetski savez.

Pretpostavlja se da je Amerika velike količine titanijuma nabavila koristeći lažne kompanije. Prvi avioni su leteli neobojeni, ali je onda otkriveno da će crna boja pomoći u snižavanju temperature cele konstrukcije i "Crna ptica" kakvu danas znamo bila je rođena.

Konačni derivat A-12, sa dvostruko većim kokpitom i kapacitetom za gorivo, nazvan je SR-71 prvi put je poleteo 1964. godine. Ta verzija je obavljala obaveštajne misije za vazduhoplovne snage SAD više od tri decenije, sve dok nije povučen iz upotrebe pred raspad Sovjetskog saveza.

Pri najvećim brzinama, titanijumsko telo aviona zagrevalo bi se do temperature od 480 stepeni Celzijusovih, a uzdizao bi se do visine od 25.900 metara. Piloti su zato nosili specijalna odela otporna na pritisak, koja su imala astronautske kacige.

Kako je leteo ogromnom brzinom i više od protivavionske vatre, dok bi neprijatelji uočili njegovo prisustvo, on bi već bio na putu nazad. Nijedna "Crna ptica" nikada nije oborena".

Jedini razlog zbog kojeg se odustalo od "Crne ptice" bili su previsoki troškovi vojnih operacija, zbog čega se danas ova letelica nalazi u muzeju, a ne na terenu nadletajući neprijateljske teritorije.

Bonus video

(Espreso.co.rs/CNN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.