MISLIM DA SE OVO NEĆE DOBRO ZAVRŠITI! Anđela je Srpkinja u PAKLU HONG KONGA, otkriva kakvo je sada stanje!
Anđela Janković je trenutno u Hongkongu, Foto: EPA/MIGUEL CANDELA, EPA/Jerome Favre, Printscree/Facebook

SAMO ZA ESPRESO.CO.RS

MISLIM DA SE OVO NEĆE DOBRO ZAVRŠITI! Anđela je Srpkinja u PAKLU HONG KONGA, otkriva kakvo je sada stanje!

"Savetovali su nam da napustimo grad pre vikenda i da ne budemo ovde narednih nekoliko dana"

Objavljeno:
Božica Luković

Protesti u Hong Kongu traju već mesecima, a situacija je poslednjih nedelja eskalirala u brutalno nasilje.

Jedan student je preminuo nakon pada sa garaže, dok su sa druge strane demonstranti zapalili jednog čoveka koji je pristalica Kine. Demonstranti su u okršaju sa policijom koristili i luk i strele, dok je isplivao snimak i napada policije na trudnicu.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić potvrdio je danas da se u Hong Kongu nalazi 15 studenata iz Srbije i da ambasada u Pekingu nema fond da plati njihov povratak u zemlju, ali da će država intervenisati ako bude potrebe.

Jedna od tih studentkinja je i Anđela Janković, koja je za Espreso otkrila kakva je trenutno situacija u ovom gradu.

- Ja ne mogu mnogo da kazem o stvarima koje se dešavaju u gradu jer sve pratim online preko vesti i ne krćcem se dalje od kampusa. - rekla je Damjanović.

Ona je naglasila da u okolini njenog kampusa nije bilo incidenata, ali samo iz razloga što je na lokaciji koja je udaljena od centra. Međutim, situacija ipak nije sasvim sigurna.

- Upravo su sad nemiri u centru mog distrihta i to je veoma blizu našeg kampusa tako da sad pomno pratimo šta se dešava. Savetovali su nam da napustimo grad pre vikenda i da ne budemo ovde narednih nekoliko dana. - rekla je.

Što se tiče Dačićeve izjave o trenutnoj nemogućnosti Vlade Srbije da im pomogne, Anđela je rekla:

- Ne mislim da je njihova odgovornost da nas vrate kuci i razumem situaciju donekle ali mislim da bi trebalo da se pobrinu da budemo na sigurnom i da nas smeste negde gde smo potpuno bezbedni. Ali nažalost, jedinu pomoc koju smo dobili od ambasade jesu brojevi Security Department-a u HK-u i policije i rekli su nam da se njima obratimo ukoliko je potrebna evakuacija.

Sve škole u Hong Kongu su obustavile nastavu, a to je potvrdila i Anđela. Ona će ipak uskoro napustiti grad zahvaćen nasiljem:

- Sutra napuštam HK jer su nam tako savetovali ali ne idem još uvek u Srbiju jer cekam konačnu odluku fakulteta o obustavi semestra.

Što se tiče samih motiva demonstranata i razloga za njihove akcije, Anđela je otkrila da su "prevršili svaku meru":

- Mislim da su protesti u aprilu i maju bili razumni, ali sad je eskaliralo i prešli su sve granice. Previše su nasilni, uništavaju grad u kojem su odrasli i u kojem ce provesti ostatak zivota. Ali mislim da se sve ovo neće dobro završiti. - rekla je za Espreso.

Ovaj grad od 7,5 miliona ljudi već četvrti dan za redom nalazi se saobraćajnom sa masovnim prekidima tranzita jer su demonstranti blokirali neke veće ulice i železničke linije. Sve škole u Hong Kongu će zbog prekida saobraćaja takođe obustaviti nastavu od petka do nedelje, saopštila je nadležna služba za obrazovanje, koja je pozvala studente da se suzdrže od daljeg nasilja, javlja Rojters.

Protesti su bili izazvani sada odloženim nacrtom zakona o izručenju kontinentalnoj Kini koji mnogi doživljavaju kao uplitanje Pekinga u zakonska i druga prava zagarantovana Hong Kongu kada se bivša britanska kolonija vratila pod kinesku vlast 1997. godine.

Pokret se od tada proširio i na ostale zahteve, ukljucujući direktne izbore za gradske čelnike i nezavisnu istragu o navodnim policijskim brutalnostima.

BONUS VIDEO:

ESPRESO INTERVJU: Kruševac geto


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.