POZIV KOJI BI MOGAO DA SRUŠI TRAMPA: Na saslušanju o OPOZIVU ambasador otkrio šta im je predsednik tražio!
Tejlor (desno) je dao ključne informacije, Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS

impičment

POZIV KOJI BI MOGAO DA SRUŠI TRAMPA: Na saslušanju o OPOZIVU ambasador otkrio šta im je predsednik tražio!

Tramp optužen je da je uskratio američku vojnu pomoć Ukrajini kako bi izvršio pritisak na novog predsednika zemlje da javno objavi istragu korupcije protiv Bajdena, koji među favoritima u predsedničkoj trci 2020. godine

Objavljeno:

Visoki američki diplomata rekao je, na saslušanju dokaza za opoziv Donalda Trampa, da je predsednik Tramp direktno pitao za ukrajinsku istragu njegovog demokratskog rivala Džoa Bajdena.

U svom svedočenju, Bil Tejlor, vršilac dužnosti američkog ambasadora u Ukrajini, rekao je da je njegovom osoblju rečeno da je Tramp preokupiran na istragom protiv Bajdena.

Tejlor je govorio je na prvim javnim raspravama u istrazi o impičmentu. Tramp rekao je novinarima da se ne seća da je dao takve komentare.

Tramp optužen je da je uskratio američku vojnu pomoć Ukrajini kako bi izvršio pritisak na novog predsednika zemlje da javno objavi istragu korupcije protiv Bajdena, koji među favoritima u predsedničkoj trci 2020. godine.

Tramp negira bilo kakvu nepravdu i istragu je nazvao "lovom na veštice". U SAD je nezakonito tražiti pomoć od stranih entiteta za dobijanje izbora.

Tokom detaljne uvodne reči, Tejlor je rekao da je član njegovog osoblja čuo telefonski poziv u kome se predsednik raspitivao o "istragama" o Bajdenu. Poziv je obavio sa Gordonom Sondlandom, američkim ambasadorom u Evropskoj uniji, koji je navodno rekao telefonom preko telefona iz jednog restorana u Kijevu da su „Ukrajinci spremni da krenu napred“.

Nakon poziva, član osoblja "pitao je ambasadora Sondlanda šta predsednik Tramp misli o Ukrajini", rekao je Tejlor.

- Ambasador Sondland je odgovorio da predsednika Trampu više brine istraga Bajdena.

U međuvremenu, bivši zvaničnici skrenuli su pažnju na bezbednosne implikacije upućivanja poziva iz restorana, potencijalno izloživši razgovor prisluškivanju od strane ruske obaveštajne službe. Na pitanje o gospodinu Sondlandu ranije ovog meseca, predsednik je rekao:

- Teško da poznajem gospodina.

Nije se prisetio telefonskog poziva koji je Tejlor opisao, „ni malo“, i „u svakom slučaju to je više informacija iz druge ruke" rekao je.

Adam Šif, demokratski predsedavajući Obaveštajnog odbora koji nadgleda istragu o opozivu, rekao je da je svrha istrage utvrditi je li Tramp "zloupotrebio svoju moć i dopustio strano mešanje u naše izbore".

- Ako ovo nije povod za opoziv, šta je? - dodao je on.

Viši republikanac u Odboru za obaveštajne poslove, Devin Nunes, koji je saveznik predsednika, osporio je istragu kao "televizijsku pozorišnu predstavu koju su demokrate priredile". Republikanci traže da anonimni uzbunjivači podnesu izveštaj koji je na kraju pokrenuo postupak opoziva, i da budu primorani da daju iskaz iza zatvorenih vratima komitetu.

Međutim, Šif je rekao da će "učiniti sve što je potrebno za zaštitu identiteta uzbunjivača".

Tramp rekao je da je "previše zauzet da bi gledao" ročište o opozivu, mada je i u sredu tvitovao i ponovo objavio nekoliko postova o istrazi.

- Želim da otkrijem ko je uzbunjivač - rekao je novinarima nakon salušanja.

Predstavnički dom Sjedinjenih Američkih Država pokušava utvrditi je li Tramp zloupotrebio moć svoje službe radi lične koristi. U telefonskom pozivu u julu, predsednik je zatražio od svog ukrajinskog kolege da istraži kandidata Demokratske partije Džo Bajdena.

Njegov sin, Hanter Bajden, radio je za ukrajinsku kompaniju za gas dok mu je otac bio potpredsednik SAD. Istraga američkog kongresa već je čula da je Tramp iskoristio gotovo 400 miliona dolara (vojne pomoći) i poziv Bele kuće kako bi podstakao ukrajinskog lidera da objavi istragu korupcije koja bi mogla izazvati političku sramotu Bajdenu. Nezakonito je tražiti pomoć od stranih subjekata za pomoć u osvajanju američkih izbora.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.