DANAS JE BILO POMRAČENJE SUNCA: Kako je ova pojava prošla pored naših očiju neprimećeno?
Univerzum, Foto: AP

RETKA POJAVA

DANAS JE BILO POMRAČENJE SUNCA: Kako je ova pojava prošla pored naših očiju neprimećeno?

Ta pojava se u Srednjoj i Južnoj Americi i na istoku SAD i u Kanadi mogla posmatrati čitavih pet sati

Objavljeno: 11.11.2019. 20:13h
  • 2

Pri današnjem minijaturnom pomračenju Sunca malecka planeta Merkur prešala je preko ogromnog Sunčevog diska, što se retko vidja.

Ljubitelji astronomije su s filterima za Sunčevu svetlost preko dvogleda i teleskopa pokušavali da uoče Merkur - malu crnu tačkicu, kako prelazi između Zemlje i Sunca.

Ta pojava se u Srednjoj i Južnoj Americi i na istoku SAD i u Kanadi mogla posmatrati čitavih pet sati, ali drugde u svetu gotovo da nije, osim u Aziji i Australiji, gde je trajala kraće.

Merkur je najmanja planeta Sunčevog sistema, najbliža Suncu. Sledeći put će "pomračiti" Sunce tek 2032. godine, a Severna Amerika će sledeće "pomračenje", posle današnjeg, moći da vidi tek 2049. godine.

U Kejp Kanaveralu, na Floridi, ljubitelji svemira su danas dobili dva spektakla: siluetu ;Merkura ;preko Sunčevog diska, dok je privatn akompanija "SpaceX" lansirala 60 malih satelita za svetski internet-servis.

Kod Rta (Kejp) Kanaveral na Floridi, nalazi se "Svemirski centar Džon F. Kenedi" koji NASA koristi za lansiranje svemirskih letelica i za druge poslove iz svemirskih programa SAD. U postorojenjima na tom području od 570 kvadratnih kilometara, otvorenim ;1957. godine, radi 17.000 ljudi.

Bonus video:

(Espreso.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media