AUU, KAKVO LUDILO! Ovako će za 250 miliona godina izgledati planeta zemlja
Pomeranje tektonskih ploča u budućnosti će drastično promeniti izgled našeg planeta, Foto: Printscreen/Business Insider

budućnost zemlje

AUU, KAKVO LUDILO! Ovako će za 250 miliona godina izgledati planeta zemlja

Naš planet stalno se pomera, a dokaz njegove aktivnosti koji najjasnije možemo osetiti su potresi i vulkani 

Objavljeno: 08.11.2019. 09:03h
  • 113

Pomeranje tektonskih ploča u budućnosti će drastično promeniti izgled našeg planeta. Teško je predvideti šta će biti s nama kao vrstom, ali može se nagađati šta će se dogoditi s našim delom sveta.

Naš planet stalno se pomera, a dokaz njegove aktivnosti koji najjasnije možemo osetiti su potresi i vulkani. Prema teoriji tektonike ploča, Zemlja je podeljena u velike tektonske ploče koje se stalno pomeraju. Polagano i kroz milijone godina one se spajaju, razdvajaju i menjaju lice naše planete.

Tako znamo da su se u davnoj prošlosti znali formirati superkontinenti koji su sadržavali sve ili većinu kontinenata, a najpoznatiji je bila Pangea.

No, sličan scenarij čeka nas i u budućnosti. Koristeći projekcije profesora Chrisa Scotesea sa Sveučilišta Northwestern, Business Insider izradio je projekciju našeg planeta za 250 milijona godina.

Pogledajte video

Scotese analizira kako će tektonika ploča i zagreavanje planeta uticati na izgled Zemlje u budućnosti te je izradio i niz modela koje je objavio na svom YouTube kanalu.

 

Bonus video:

(Espreso.rs/24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media