ISLAMSKA DRŽAVA I DALJE PRETNJA U OVOM REGIONU: Na granici dve zemlje odigrao se ŽESTOK OKRŠAJ, 17 osoba ubijeno
Ilustracija, Foto: EPA/AKHTAR GULFAM

napad u centralnoj aziji

ISLAMSKA DRŽAVA I DALJE PRETNJA U OVOM REGIONU: Na granici dve zemlje odigrao se ŽESTOK OKRŠAJ, 17 osoba ubijeno

20 napadača ubilo je graničara i policajca, a njih 15 je ubijeno u uzvratnoj vatri

Objavljeno:

Sedamnaest osoba ubijeno je noćas, kada su maskirani napadači otvorili vatru na stražarski punkt na granici između Tadžikistana i Uzbekistana, saopštile su danas tadžikistanske vlasti.

Kako se navodi u saopštenju tadžikistanskog Nacionalnog bezbednosnog komiteta, 20 napadača ubilo je graničara i policajca, a njih 15 je ubijeno u uzvratnoj vatri.

Granična služba saopštila je da je napad, za koji se navodi da se dogodio na mestu oko 80 kilometara zapadno od prestonice, izvela grupa militanata lojalnih grupi Islamska država.

Napadači su prešli u južnu oblast Tadžikistana iz Avganistana pod okriljem noći 3. novembra i izviđali moguće ciljeve napada, saopštili su zvaničnici. Za ovu informaciju kažu da je dobijena ispitivanjem zatočenika.

Nisu dostavljeni detalji o tačnom identitetu članova grupe. Fotografije koje prate izjavu o incidentu pokazuju otvoreni deo puta sa izgorelim vozilima i ugljenisanim i krvavim telima nekolicine navodnih napadača.

Okršaj se dogodio uoči Dana Ustava, velikog praznika u Tadžikistanu. Tadžikistanska vlada je više puta upozorila da je nacionalna bezbednost pod intenzivnom pretnjom militantnih grupa unutar i izvan zemlje.

Avganistan, koji deli dugu granicu sa Tadžikistanom, navodi se kao najneposredniji izvor opasnosti.

Poslednje ubistvo povezano sa militantnim oružjem dogodilo se u julu 2018. godine, kada je grupa mladića odanih Islamskoj državi koristila automobil da bi udarila grupu stranih biciklist, ubivši četvoricu.

Nevolje na uzbekistansko-tajikkoj granici verovatno će dodati i hladnu notu sedmici koja je donela ohrabrujuće vesti o bilateralnim odnosima. Mediji su izvestili da su vlade Tadžikistana i Uzbekistana postigle preliminarni dogovor da reše svoja otvorena neslaganja oko razgraničenja njihove zajedničke granice od 1.312 kilometara.

Novine Asia-Plus 5. novembra navele su neimenovanog zvaničnika u Dušanbeu da će dokument koji finalizira aranžman potpisati šefovi vlada početkom sledeće godine. Ovaj dogovor bi obeležio vrhunac tri godine poboljšanja veza, što je dovelo do ponovnog otvaranja desetak ili nešto više prelaza granice između dve zemlje.

U saopštenju se ne iznose detalji o napadačima, prenosi Rojters.

U toku je istraga o napadu koji se dogodio 50 kilometara jugozapadno od tadžikistanske prestonice Dušanbea.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.