GLEDAO KAKO MU KARTEL UBIJA MAJKU, SA BRAĆOM I SESTRAMA POBEGAO U GRMLJE: Decu našli U RANAMA, preživeli GOLGOTU
Jedna od ubijenih žena i dece, Foto: Facebook printscreen

NAPAD NA MORMONE U MEKSIKU

GLEDAO KAKO MU KARTEL UBIJA MAJKU, SA BRAĆOM I SESTRAMA POBEGAO U GRMLJE: Decu našli U RANAMA, preživeli GOLGOTU

Kada su pronašli decu, zatekli su zastrašujući prizor. Osmogodišnja Kodi Grejson Langford bila je pogođena u vilicu i obilno je krvarila, dok je druga devojčica pogođena u nogu i leđa

Objavljeno: 09:39h

Osmoro dece, od kojih su neka tek bebe, preživeli su napad ubica narko-kartela u Meksiku, u kojem su stradale njihove majke, ali su prošli kroz pakao krijući se satima u grmlju, dok su neki od njih pešačili kilometrima tražeći pomoć, piše američka agencija AP.

U masakru koji se dogodio u ponedeljak na lokalnom putu u meksičkoj državi Sonora, na granici sa Sjedinjenim Državama, ubijeno je devet članova američke mormonske porodice, tri majke i šestoro dece, iz zasede koju su postavile ubice narko-kartela.

Napadači su mecima zasuli tri vozila u kojima su se nalazile žrtve koje su živele na severu Meksika, a jedno od vozila je potpuno izgorelo.

AP navodi da da je jedna od žena koja se nalazila u automobilu sakrila svoju bebu na pod automobila i izašla mašući rukama da bi pokazala da ne predstavlja pretnju.

Ona se možda udaljila od vozila da bi skrenula pažnju ubica sa deteta, a njeno izrešetano telo pronađeno je 15 metara od automobila.

Napad je preživelo osmoro dece, ali ono što su preživeli u udaljenim planinskim predelima Sonore skoro je neopisivo, navodi AP.

Petoro dece zadobilo je toliko teške povrede da su ih meksičke vlasti prevezle do granice vojnim helikopterom, kako bi dobili medicinsku negu u SAD.

Medicinski zvaničnici naveli su da su deca bila u stabilnom stanju u trenutku kada su krenula na taj put.

Troje preostale dece koja nisu povređena smeštena su kod članova porodice u selu La Mora.

Njihova rođaka Kendra Miler ispričala je da je 13-godišnji Devin Blejk Langford, koji nije povređen, preuzeo odgovornost i hodao oko 22.5 kilometara do La More da bi pozvao pomoć.

- Nakon što je video kako mu majka i brat ginu, Devin je sakrio šestoro braće i sestara u grmlju i prekrio ih grančicama, kako bi bili na bezbednom dok se on ne dovede pomoć. Pošto se dugo nije vraćao, njegova devetogodišnja sestra je napustila skloništa da bi pokušala da dođe do sela - navela je Miler.

Devojčica Mekenzi Rajn Langford hodala je satima po mraku, dok nije pronađena nekoliko sati nakon što su ostala deca spašena.

Deca su bila sama oko šest i po sati.

Na snimcima razgovora između spasilaca može se čuti da se vodila debata o teškoj odluci o tome da li rizikovati još života ili sačekati da stigne meksička vojska.

Kada su pronašli decu, zatekli su zastrašujući prizor.

Osmogodišnja Kodi Grejson Langford bila je pogođena u vilicu i obilno je krvarila, dok je druga devojčica pogođena u nogu i leđa.

Meksički zvaničnici su saopštili da su oni žrtve zamene identiteta i da su napadači verovatno mislili da veliko terensko vozilo pripada suparničkoj bandi.

Žrtve su živele u severnoj meksičkoj državi Sonora, u selu La Mora, 70 kilometara od Daglasa u Arizoni.

Žrtve su živele u La Mori, više decenija starom naselju osnovanom kao deo Crkve Isusa Hrista svetaca poslednjih dana, oko 110 kilometara od Daglasa u Arizoni.

Većina pripadnika te crkve je rođena u Meksiku i ima dvojno državljanstvo.

Stanovinici La More sebe nazivaju mormonima, mada zvanično nisu povezani ni sa jednom crkvom.

Ovo nije prvi put da su pripadnici te odmetnute crkve napadnuti na severu Meksika, gde su se njihovi preci nastanili pre više decenija.

Bendžamin LeBaron, aktivista protiv kriminala koji je u srodstvu sa ubijenima u napadu, ubijen je 2009. godine u susednoj državi Čivava.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.