NAJMRAČNIJA MOGUĆA VEST ZA CEO SVET: Sve počinje za GODINU DANA OD DANAS
Ugljen dioksid, Foto: AP

ekonomsko opterećenje

NAJMRAČNIJA MOGUĆA VEST ZA CEO SVET: Sve počinje za GODINU DANA OD DANAS

Državni sekretar Majk Pompeo saopštio je da je predao zvaničnu notu UN

Objavljeno: 05.11.2019. 08:11h
  • 1

SAD su danas zvanično obavestile Ujedinjene nacije da su pokrenule proces povlačenja iz Pariskog sporazuma o klimi iz 2015.

Državni sekretar Majk Pompeo saopštio je da je predao zvaničnu notu UN, čime je počeo proces povlačenja koji će stupiti na snagu za godinu dana.

U saopštenju, on je ocenio da Pariski sporazum predstavlja "nefer ekonomsko opterećenje" za američku privredu.

Skoro 200 zemalja potpisalo je u Parizu sporazum koji predviđa ograničenje emitovanja ugljen dioksida koji izaziva efekat staklene bašte i dovodi do kllimatskih promena.

Sporazum je zabranjivao zemljama potpisnicama da izađu iz njega tri godine od ratifikacije 4. novembra 2016, a SAD su sada prva država koja je to učinila.

Kako podseća AP, ovim činom najveći emiter gasova sa efektom staklene bašte ostaće izvan ovog istorijskog sporazuma o sprečavanju pogubnih klimatskih promena, a što je predsednik Donald Tramp obećao na početku svog mandata kako bi zaštitio domaće proizvođače nafte, gasa i uglja.

"Ono što nećeme da učinimo jeste da kažnjavamo američki narod, a da obogaćujemo inostrane zagađivače", rekao je 23. oktobra Tramp, najavljujući povlačenje SAD iz Pariskog sporazuma.

U vreme Trampovog prethodnika Baraka Obame SAD su 2015. potpisale Pariski sporazum sa obavezom da do 2025. emitovanje gasova sa efektom staklene bašte smanje za 26 do 28 odsto od nivoa iz 2005.

Tramp je tokom predsedničke kampanje obećao da će odustati od te obaveze, tvrdeći da ona šteti američkoj ekonomiji, dok drugim vellikim zagađivačima poput Kine sporazum omogućuje da povećaju emitovanje gasova.

On je, međutim, bio primoran pravilima UN da čeka do 4. novembra ove godine da bi pokrenuo proces povlačenja iz sporazuma.

Povlačenje SAD iz Pariskog sporazuma stupiće samo dan posle predsedničkih izbora 4. novembra 2020.

Bonus video:

(Espreso.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media